İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yahudi lobisinden hizaya gir tehdidi!

Yahudi lobisinden hizaya gir tehdidi! 

İsrailli fanatikleri meydana döken okul

Bir grup İsrailli dün Tel Aviv’deki Türkiye büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yaptı. Daha önce ‘Ermeni soykırımı’ tezlerini umursamayan İsraillilerin bu kez bunu kullanması dikkat çekti.
18/06/2010 8:05

AK Parti heyetinin Washington temasları sürerken, Yahudi lobisi boş durmadı. AIPAC- ADL gibi önde gelen lobi kuruluşları Türk heyetiyle görüşmeyi reddetti. Yahudi lobisine yakın vekiller de basın toplantısı düzenleyip Türkiye’ye çatarken, alenen ‘İsrail’e karşı çıkarsanız ABD’yle ilişkiler bozulur’ tehdidi savurdu

WASHINGTON – İsrail ile Gazze’ye yardım filosu krizi ve BM’de İran yaptırımına hayır oyunun ardından ABD’ye giden AKP milletvekili heyeti, Washington temeslarında Yahudi lobisine tosladı. Haaretz, Türk heyetlerinin Amerikan ziyaretlerinde Yahudi lobisiyle buluşma hep özel bir yer tutarken, bu kez Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), İftira ve Karalamayla Mücadele Birliği (ADL) ve B’nai Brith International (Ahidin Oğulları) adlı örgütlerin AKP heyetiyle biraraya gelmeyi reddettiğini yazdı. ABD Temsilciler Meclisi’nin hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanadından vekiller de, İsrail’in ‘kendini savunma hakkına’ kalkan olmak üzere düzenledikleri basın toplantısında, açıkça ‘Türkiye’nin, ’İsrail karşıtı’ yolda devam etmesi halinde ABD ile bağlarının zarar görebileceği’ tehdidini savurdu.

Foxman’ın konuşma şartı
Ömer Çelik başkanlığındaki Türk heyeti, düşünce kuruluşu CSIS’de ‘Son Gelişmelerin Ardından Türk-Amerikan İlişkileri’ temalı basına kapalı toplantıda, 30 civarında Türkiye uzmanıyla görüşüp, Yahudi lobisi ile Kongre’nin bazı üyeleriyle biraraya geldi. Bu sırada Yahudi lobisi boş durmadı. ADL direktörü Abe Foxman, “Diyalog ve görüşmelere inanırım, fakat konuşmanın temelsiz kaldığı bir nokta vardır” diyerek ekledi: “İsrail hükümeti ve politikalarıyla ayrı görüşte olabilirsiniz, fakat neden Türk öğretmen ve öğrencilerin Yad Vaşem Müzesi’ne ziyaretini iptal ediyorsunuz? Türk Başbakanı’nın Davut Yıldızı’nı gamalı haçla eşdeğer tuttuğunu okudum, bu, anti-semitik ve çirkin bir tutumdur. Bu, düşmanlarımızın yaptığıdır. Bu yüzden, evet, bir sınır var.” Foxman, “Türk hükümeti İsrail’le ilişkilerini yeniden tesis ettiğinde görüşmekten memnun oluruz” vurgusu yaptı.

AJC sert mesaj için katıldı
AJC ise, ABD-Türkiye-İsrail arasındaki geleneksel bağların alelacele koparılmaması gerektiği inancıyla toplantıya katılmaya karar verdiğini duyurdu. AJC sözcüsü Alex Weininger, “Türkiye’deki liderlerle giderek sert diyalog içine giriyoruz, fakat bizler bunu sert mesajımızı iletmek için fırsat olarak görüyoruz” açıklaması yaptı.

Bazı vekiller de düzenledikleri basın toplantısında AK Parti’ye ateş püskürdü. Demokrat New York vekili Eliot Engel, ‘Türkiye’nin eylemlerinin utanç verici’ olduğunu savunurken, ‘Türk hükümetinin güçlü bir İslami eğilimi olduğunu, İran ve Ortadoğu’ya yönelirken, Batı ve NATO’dan uzaklaştığını’ öne sürdü. BM’nin tarafsızlığına inanmayıp, uluslararası soruşturmaya karşı çıktıklarını anlatan Engel, ‘filodakilerin nefret ve propagandalarını kusmak üzere ABD vizesi almak için başvurduklarını’, bu kişilerin ülkeye alınmaması ve terör örgütleriyle bağlarının araştırılması için Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a yazı yazdığını belirtti.

Cumhuriyetçi Parti Indiana milletvekili Mike Pence de, “Türkiye’nin İran’la daha da yakınlaşma yönelimi ve İsrail’e zıtlığını sürdürmesinin bir bedeli olur” tehdidi savurdu. ‘Bunun ne olacağı’ sorulunca, Pence, geçmişte Kongre’deki Ermeni tasarılarını desteklemedeki isteksiz tavrını gözden geçirebileceği yanıtını verdi. Cumhuriyetçi New York vekili Peter King de, benzeri bir çıkış yaparken, Türkiye’nin ‘laiklikten uzaklaştığı’ iddiasında bulundu. İsrail’in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili ‘Türkiye’nin ellerinin kanlı olduğunu’ öne süren King, kendisi gibi birçok vekilin Ermeni tasarılarına, ‘soykırıma’ inansalar da, diplomatik ve pragmatik nedenler ve Türkiye ile müttefiklik ilişkilerinden ötürü destek vermediklerini anımsatıp “Bence bu durum değişmek üzere” dedi. Cumhuriyetçi Nevada vekili Shelley Berkley de, Türkiye’nin ‘Kıbrıs’ta işgalci olduğu, ekümenik Fener patriğine ayrımcılık yaptığı, Ermeni soykırımını tanımayı reddettiği’ suçlamalarını sıraladı. Gemideki dokuz ölümden İsrail değil, Türkiye’nin sorumlu olduğunu öne süren Berkley, AKP heyetini kapıdan geri çevirdiğini ve ‘Türkiye’nin İranlı gibi değil de, Avrupalı gibi davranana dek AB üyeliğini hak etmediğini’ söyledi. Tüm bu vekiller, Başkan Barack Obama’yı BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’e olası soruşturma başlatma girişimini veto etmeye çağırırken, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki eylemlerine BM soruşturması istemediğini hatırlattı.

J Street ikaz ediyor
Kongre’de üyelerin imzalayıp Obama’ya göndermeleri amacıyla filo saldırısıyla ilgili İsrail’e kalkan olan bir dilekçe dolaştırılırken, Yahudi lobisi içinde en Ortadoğu barışı yanlısı örgüt olan J Street, Kongre üyelerini ‘zarar verici’ diye nitelediği dilekçeyi imzalamamaya çağırdı. J Street “Bu dilekçe, ABD’nin Ortadoğu’daki barış ve güvenlik çıkarları için değil, içsiyasi tüketim için hazırlanmış” diyerek, Kongre üyelerine ‘İsrail-Filistin sorununa iki devletli çözüm sağlanmasının aciliyetini vurgulayan görüşler ifade etme’ çağrısı yaptı. Önde Gelen Yahudi Örgütlerin Başkanları Konferansı (CoP) ise, AKP heyetiyle görüşmezken, mektubun da imzalanması çağrısında bulundu. Dilekçeye 126 vekilin imza koyduğu söyleniyor. (Haaretz, aa, afp)

Yorumlar kapatıldı.