İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kandaşoğlu Almanya’da Ermenistan İle Türkiye İlişkilerini Anlattı

Kandaşoğlu Almanya’da Ermenistan İle Türkiye İlişkilerini Anlattı 18 Haziran 2010 Cuma – 19:12 

Kandaşoğlu Almanya’da Ermenistan İle Türkiye İlişkilerini Anlattı

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Bütün toplumlar gibi Ermeni toplumunun da Türk toplumunun da geçmişin etkisinden kurtularak işbirliği içerisinde geleceğe yürümesi gerektiğini belirtti.
Merkezi Almanya’nın Berlin kentinde bulunan Heinrich Böll Steftung Vakfı’nın davetlisi olarak Agos Gazetesi Yazarı Aris Nalcı ile birlikte Almanya’ya giden VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, VATSO’nun Ermenistan gezisi ve ilişkileri ile ilgili bir konuşma yaptı. Türkiye’ye dönen Kandaşoğlu, konuşmacı olarak katıldığı programda, Türk ve Ermenilerin Anadolu’da yüzyıllar boyu kardeşçe yaşadıklarını söylediğini belirterek, “Ancak 19. yüzyılda dünyada başlayan milletçilik akımları ile Osmanlı’nın içindeki halklar ciddi sorunlarla karşılaşmış. Türkler gibi Ermeniler, Makedonlar, Arnavutlar ve Rumlar da başlayan kargaşa içinde etkilenmiş ve onarılması zor sonuçlar ortaya çıkmıştır. Dünya uluslaşma sürecini o günden bu yana 100 yıldır henüz tamamlayabilmiş değildir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde halen tarihin bu acımasız yüzüyle hesaplaşma sürecini yaşamaktadır. Ancak insanlar 21. yüzyıl ile beraber yeni küresel mekanizmaların, özellikle ekonomik ve ticari açılımlarla beraber bu travmaların etkisinden kurtulmaya çalışmaktadır. Bu yeniçağ hepimize yeni roller biçmektedir. Bu yeni rol globalleşen ve küreselleşen ekonomik ve kültürel işbirliği modelidir. Bütün toplumlar gibi Ermeni toplumu da Türk toplumu da bu yeni role uygun olarak geçmişin etkisinden kurtularak işbirliği içerisinde geleceğe yürümelidir. Bunun ortak zemin ve kamuoyu desteği oluşmuştur. Eğer bizler bu oluşan uygun zihinsel iklimi iyi değerlendirebilirsek dünyaya örnek bir model oluşturabiliriz” dediğini söyledi.
VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kandaşoğlu, son dönemlerde başlayan olumlu sürecin gelişmesinde herkesin üzerine düşeni yaptığını da ifade ederek, “Van’da valimiz başta olmak üzere herkes bu sürecin olumlu seyretmesi noktasında gayret göstermektedir. Bizler Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Ermenistan’a ticari bir gezi düzenledik. Başlattığımız bu diyalog süreci herkes tarafından iyi okunmalı. Muhataplarımız olan Erivan Ticaret ve Sanayi Odası heyeti, uzattığımız ele oldukça sıcak bir karşılık vermişlerdir. Bizler konuşarak, diyalog geliştirerek bu sürecin başarılı geçmesini istiyoruz ve buna gayret gösteriyoruz” ifadesini kullandı

Yorumlar kapatıldı.