İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum Yetimhanesi’ne Ne Olacak?

Rum Yetimhanesi’ne Ne Olacak?
AİHM’in Rum Yetimhanesi kararının süpriz olmadığını kaydeden Bağış, “Binanın uluslararası çevre enstitüsü yapılması yönünde görüşmeler sürüyor” dedi.

Yayına Giriş: 16.06.2010 17:24:26
Güncelleme: 16.06.2010 18:07:16

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin Fener Rum Patrikhanesi’ne iadesine karar verdi. Kararın kendileri için sürpriz olmadığını ifade eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, binanın uluslararası çevre enstitüsü yapılması yönünde görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Avrupa’nın En Büyük Ahşap Binası
Büyükada’daki Rum Yetimhanesi Avrupa’nın en büyük ahşap binası özelliği taşıyor.

1898’de yılında Fransızlar tarafından 206 odalı lüks bir otel olarak inşa edilen bina 1902’de restore edilerek yetimhane olarak hizmet vermeye başladı. 1964 yılında Yargıtay kararıyla kapatılana kadar da yetimhane olarak kullanıldı.

1997 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçen binanın iadesi için Fener Rum Patrikanesi 2005 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, yetimhanenin Fener Rum Patrikanesi’ne iadesine hükmetti.

Bağış: “Bu Kararı Bekliyorduk”
Kararı değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mahkeme kararının zaten beklendiğini ifade ederek, “O binanın uluslararası bir çevre enstitüsü olarak yeniden ele alınması konusunda görüşmeler devam ediyor. Zaten uzun süredir üzerinde çalıştığımız bir konu” dedi.

Hatemi: “Dava Hukuka Uygun Sonuçlandı”
Karara göre Rum Yetimhanesi’nin 3 ay içinde Patrikaneye verilmesi gerekiyor. Fener Rum Patrikhanesi’nin avukatı Kezban Hatemi, davanın hukuka uygun sonuçlandığını söyledi.

Hatemi, “Zaten şu sırada tapu da Rum Patrikhanesi ibarisi var. Dolayısıyla bir şey değişmiş değil” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.