İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Ombudsmanı Akdeniz Ombudsmanları Birliği üyesi oldu

Ermenistan Ombudsmanı Akdeniz Ombudsmanları Birliği üyesi oldu

Haziran 16, 2010 | 14:02

Ermenistan İnsan Hakları Ombudsmanı, 15 Haziran’da İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılan Akdeniz Ombudsmanları Birliği (AOB) yıllık Genel Kongresi’nde, Birliğin asli üyeliğine seçildi.

NEWS.am’in Ermenistan Cumhuriyeti Ombudsmanlık Ofisi’nden edindiği bilgiye göre, AOB yıllık genel kongresi esnasında diğer konular yanısıra Türkiye İnsan Hakları Komisyonu Bşk.’nın İsrial tarafından Gazze’nin tecriti yanısıra İsrial Silahlı Güçleri ve Türk gemileri arasında meydana gelen çatışmaya ilişkin bir deklerasyon hazırlanması ve ilan edilmesi önerisi değerlendirildi.

Tartışma esnasında farklı görüşler ifade edildi. Ermenistan İnsan Hakları Ombudsmanı Armen Harutyunyan konuşmasında, insan haklarının savunulmasına yönelik ulusal kurumların misyonunun kendi ülkelerindeki insan haklarının temini olduğunu, eğer uluslararası sorunların tartışılması yönünde karar alınacak ve ortak bir deklerasyon hazırlanacaksa, aralarında Ermenistan’ın da izolasyonu dahil olmak üzere her tip tecrit politikalarının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail ombudsmanı anılan konuya değinilmemesi önerisinde bulunurken, konuya ilişkin uluslararası bir komisyonun oluşturulmakta olduğunu kaydetti. Tartışma sonucunda ortak deklerasyon yapılmaması kararı alındı.

AOB , 2008 yılında Akdeniz Ombudsmanları Ağı temel alınarak oluşturuldu.

Birlik üyeleri arasında İspanya, Fransa, Yunanistan ve bir dizi diğer ülkelerin ombudsmanları, İnsan Hakları Komisyonları yanısıra araştırma kurumları da yer almakta. AOB’un amacı demokrasinin temini ve korunması, hukuk üstünlüğü ve sosyal adalet ilkelerinin korunması. Birlik, insan hakları alanında ulusal ve uluslararası hukukun yaygınlaşması, genel insan hakları deklerasyonu, Rabat Deklerasyonu ve bunların hayata geçirilmesi meseleleriyle ilgilenmekte.

Yorumlar kapatıldı.