İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Avustralya’da Sözde ‘Süryani Soykırımı’ Anıtı Dikme Kararını Engellemek Artık Zor”

“Avustralya’da Sözde ‘Süryani Soykırımı’ Anıtı Dikme Kararını Engellemek Artık Zor”

Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi Oğuz Özge, Avustralya’nın Fairfield Belediyesi’nin sözde ‘Süryani soykırımı’ anıtı dikme kararını bu aşamadan sonra geri çevirmenin zor olduğunu söyledi.
Büyükelçisi Özge, Cihan Haber Ajansı’na, gündeme ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkilere değinen Özge, Fairfield Belediyesi’nin sözde ‘Süryani soykırım’ anıtı dikme girişiminin kendilerini yaralayan bir olay olduğunu söyledi.

Büyükelçi Özge olayı şöyle anlattı: “Bunu araştırdık. Çok öncesinde Fairfield Belediyesi’nin gündemine gelmiş, karara bağlanmış bir olay. Kararın alınmasını önleyemedik. Hatta Dışişleri Bakanı, Belediye Başkanı’na mektup yazdı. Yine de karar geçti. ‘Hukuk yolundan nasıl durdurabiliriz’ diye baktık. Hukukçular bunun mahkemeden döndürmesinin zor olduğunu söylediler.”
Kararın henüz ilan edilmediğini, ancak hukukçulara göre kararın bu aşamadan sonra geri çevrilmesinin çok zor olduğunu vurgulayan Özge, “İlan edildikten sonra 60 gün içerisinde itiraz hakkınız var. Avukatlar, kazanma şansını düşük görüyor.” ifadesini kullandı.

“Avustralya’NIN İSRAİL’İ KINAMASI, ORTA DOĞU’YA YAKLAŞIMI AÇISINDAN OLUMLU BİR GELİŞME”

Büyükelçi Oğuz Özge, İsrail ordusunun Mavi Marmara gemisine saldırması nedeniyle Avustralya hükümetinin açıklamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Özge, başkent Canberra’daki 12 Arap ülkesinin büyükelçilerinin kendisini ziyaret ederek, Türkiye’ye barış çabalarından dolayı hem teşekkür ettiklerini, hem de saldırıdan dolayı başsağlığı dilediklerini kaydetti.

Türk Büyükelçi, İsrail’in Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırmasını kınayan Avustralya’nın tepkisini şöyle değerlendirdi: “Bence bu, Avustralya’nın Orta Doğu’ya yaklaşımı açısından olumlu bir gelişme. Bu yönde bir açıklama yapmayabilirlerdi. Hem Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, hem de Dışişleri Bakanı Stephen Smith şiddet kullanılmasını tasvip etmedikleri ve bağımsız bir araştırmanın yapılması ve Gazze’deki ablukanın kaldırılması çağrısında bulundular. Arap ülkeleri, Avustralya’nın İsrail-Filistin sorunuyla ilgili devamlı olarak ABD ve İsrail tarafında oy kullanıyor diye eleştiriliyordu. Arap ülkeleri son olarak, BM Güvenlik Konseyi seçimlerinde Avustralya’ya oy vermeyeceği yönünde açıklamada bulundu. İsrail ile ilgili meselelerde Avustralya’da son bir kaç oylamada çekimser kaldı.”

Saldırının ani olması dolayısı ile düzenlenen mitinglere katılımın beklenenden az doluğunu söyleyen Büyükelçi Oğuz Özge, “Sidney’deki gösterilere yeterli katılım sağlanamadı. Protestoların hafta içinde düzenlenmesi sanırım katılımı etkilemiş olabilir. Fakat izlenimler Melbourne’da düzenlenen mitinginin daha kalabalık ve daha organizeli olduğu yönünde.” dedi.

“CUMHURBAŞKANI GÜL’E, Avustralya’YI ZİYARET ETME DAVETİ YENİLENDİ”

Avustralya Genel Valisi Quentin Byrce’ın Türkiye’ye gittiğini ve Çanakkale’de çok duygulandığını ifade eden Türkiye’nin Canberra Büyükelçisi, Byrce’nin İstanbul Boğazı ve tarihi mekanlardan oldukça etkilendiğini söyledi. Avustralya Genel Valisi’nin Ankara’da Cumhurbaşkanı ve Başbakanla görüştüğünü söyleyen Özge, “Quentin Byrce, Cumhurbaşkanı Gül’ü Avustralya’ya davet etti. 2011’de gelme durum var. Bu davet daha önceki genel vali tarafından da yapılmış. Yani davet yenilenmiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da Avustralya’yı ziyaret edebileceğini söyleyen Büyükelçi Özge, “Aslında geçtiğimiz Nisan ayında böyle bir durum söz konusu idi. Dışişleri Bakanı Stephen Smith’in davetlisi olarak Avustralya’ya gelecekti. Fakat her iki bakanın da programında değişiklik olunca Nisan ziyareti iptal edildi. Bir aksilik olmazsa Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Yeni Zelanda’ya dışişleri bakanının davetlisi olarak gelecek. Oradan da Avustralya’ya geçmesini planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

(CİHAN) (Cihan Haber Ajansı) 15.06.2010 15:57 [2105110]

Yorumlar kapatıldı.