İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’dan Ankara’ya mesaj var

Ermenistan’dan Ankara’ya mesaj var
Planet 15 Haziran 2010

Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, Türkiye ile normalleşme sürecinde hükümetin hazır olduğunu göstermesi gerektiğini belirtti. Sırbistan’ın Ortaklık Antlaşması’nı imzalayarak Avrupa Birliği’ne üyelikte önemli bir adım attı. BM, İsrail’in Gazze filosu baskınında uluslararası soruşturma yapılmasında kararını ortaya koydu. ABD ise, petrol sızıntısı felaketinden sorumlu BP’den 20 milyar dolar talep etti.

İşte dünyada günün öne çıkan manşetleri:

PANORAMA: Erivan’dan Ankara’ya mesaj var

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan, hükümetin Türkiye’den normalleşme sürecinde gerçekten hazır olduğunu göstermesini istediğini söyledi.

Gürcistan’da, Gürcü meslektaşıyla düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Nalbandyan, “Türk parlamentosu Ermenistan-Türkiye protokollerini birkaç ay önce bloke ettiği için anlaşmaların onay sürecinde son dönemde duraklamalar yaşandı. Bazı ön koşullar ortaya kondu dolayısıyla konu askıya alındı” dedi.

Görüşmelere üçüncü bir tarafın katılımıyla ilgili olarak da, “Erivan, her türlü arabuluculuk girişimini olumlu karşılamaktadır çünkü bu Ermenistan-Türkiye ilişkilerine destek anlamına gelecektir. Ancak, ilk olarak Ankara hükümetinin bir adım atmaya gerçekten hazır olmasını bekliyoruz” dedi.

AFP: Vuvuzeladan servet kazanacaklar

Dünya Kupası’nı takip eden futbolseverler arı vızıltısına benzeyen sesiyle vuvuzeladan şikâyetçi olabilir ancak bu enstrümanın Avrupa’daki satış haklarını satın alan iki girirşimci için bu ses kulağa para sesi gibi geliyor.

Vuvuzelanın Avrupa Birliği genelindeki satış haklarını geçen yıl Mart ayında Güney Afrikalı şirket Masincedane Sport’tan satın alan Frank Urbas ve Gerd Kehrberg yaşanan tartışmalara rağmen bunun karlı bir yatırım olduğuna inanıyor.

Urbas Almanya’da milyonlarca vuvuzela ürettiklerini ve Avrupa piyasasında satılanların yüzde 90’ının kendi ellerinden çıktığını söyledi. En çok benzin istasyonları, süpermarketler ve müşterilerine eşantiyon olarak vuvuzela vermek isteyen işyerlerinin alım yaptığını belirten Urbas, karlılık oranı konusunda memnun olduklarını ifade etti.

Bu işin kar getirecek bir fikir olduğunu 2007’de fark ettiğini söyleyen Urbas, “Bizim için vuvuzela Dünya Kupası’nın simgesi. Ama kim bilir belki daha sonra Formula 1 gibi zaten gürültülü sporlarda da kullanılabilir” dedi.

THE NEW YORK TIMES: Sırbistan’a Avrupa Birliği yolu açıldı

Avrupa Birliği’nin dün Sırbistan’ın Ortaklık Anlaşması’nı onaylaması ülkenin üyelik sürecinde çok önemli bir adım oldu.

Bugüne kadar Hollanda soykırım suçlamasıyla aranan kaçak Bosnalı Sırp Radko Mladiç’in hala bulunamaması gerekçesiyle sürece engel oluyordu. Sırbistan’a bu konuda esneklik gösterilmesi Avrupalı liderlerin son dönemde Balkanlardaki istikrar konusunda duydukları kaygının da bir yansıması oldu.

Sırbistan bölgenin en önemli ülkelerinden biri olduğu için, AB bu dönemde daha pragmatik bir tutum sergileyecek gibi görünüyor. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, “Sırbistan’ın yüzünü Avrupa’ya dönmesini genel olarak memnuniyetle karşıladık. Bu durumu desteklemek ve devam etmek istiyoruz” derken Sırbistan’ın görevini tamamlamadığının da altını çizdi.

Bu arada AFP haber ajansı, AB Dışişleri Bakanları Zirvesi’nden İzlanda’yla müzakerelere başlama kararının çıktığını bildirdi. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos kararın Perşembe günü Brüksel’de yapılacak liderler zirvesinde resmileştirilmesi gerektiğini söyledi.

İzlanda şimdiden Schengen vize sisteminin ve Avrupa Ekonomik Alanı’nın bir parçası. Siyasi analistler Reykjavik’in ekonomik açıdan daha fakir Türkiye ve Sırbistan gibi ülkelerden önce üyelik müzakerelerini tamamlayabileceğine inanıyor.

THE GUARDIAN: BBC’den seyircilerine “vuvuzelasız maç” vaadi

BBC, Dünya Kupası maç yayınları sırasında vuvuzela sesi olmayan alternatif bir yayın yapmanın yollarını arıyor.

BBC’ye gelen 220 şikâyetin ardından kanal yetkilileri normal yayınlarıyla stadyumdaki atmosferi yansıtırken, tribünlerden gelen gürültülerin kırmızı tuş sayesinde kesileceği “temiz” bir yayın yapmak için kolları sıvadı.

Bu arada oyuncular, seyirciler ve teknik adamlar vuvuzela sesinin rahatsız edici bir gürültü mü yoksa Afrika kültürünün bir parçası mı olduğunu tartışırken Güney Afrikalı organizatörler vuvuzelaları kendi ülkelerine de götürmeleri konusunda misafir seyircileri cesaretlendiriyor.

Dahası, İngiltere’de her iki saniyede bir, bir vuvuzela satılırken tedarikçiler ülkenin “vuvuzela ateşi”ne düştüğünü söyledi. İngiltere ligleri yetkililerinden de vuvuzelayı engelleyecek herhangi bir kural olmadığı açıklaması geldi. Bir sözcü, “Yakın zamanda muhtemelen sahalarımızda vuvuzela göreceğiz. Bu kulüplerin karar vermesi gereken bir durum” dedi.

BBC: Ayda bilindiğinden fazla su var

ABD’li bir grup bilim adamı ayda bugüne kadar düşünüldüğünden daha fazla su olduğu iddiasını ortaya attı.

Apollo uzay gemilerinin topladığı taşları ve Kuzey Afrika’ya düşen bir göktaşını inceleyen bilimadamlarının çalışması PNAS isimli birim dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın başındaki isim Francis McCubbin, BBC’ye yaptığı açıklamada Ay’da “Büyük Göller”in hacminin 2.2 katı oranda su olduğunu söyledi.

McCubbin “Yani bir başka deyişle Ay kayaları içindeki suyu çıkarıp yüzeye yayarsanız, Ay yüzeyini 1 metre derinliğinde suyla kaplamış olursunuz” dedi.

HAARETZ: Birleşmiş Milletler uluslararası filo soruşturmasında kararlı

İsrail hükümetinin dün bir komite oluşturarak Gazze’ye giden yardım filosunu soruşturma kararı aldığını açıklamasına rağmen, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, olayların incelenmesi için uluslararası bir komite oluşturulmasında kararlı.

BM kaynaklarına göne, kurumun New York’taki merkezinde Ban, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle toplantılar düzenleyerek ve uluslararası gözlemcilerden tavsiyeler alarak İsrail donanmasının 31 Mayıs’ta Mavi Marmara üzerine düzenlediği baskını soruşturacak bir “uluslararası otorite” oluşturmaya çalışıyor.

Ancak BM kaynakları, Ban’ın İsrail’in 2008 sonunda Gazze Şeridi’ne düzenlediği Dökme Kurşun Operasyonu’nu soruşturan Goldstone Komitesi gibi bir komite kurmayı planlamadığını da sözlerine ekledi.

Bu arada İsrail hükümetinin ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde gündeme gelecek uluslararası soruşturma kararlarını veto edeceğinin sözünü vermemiş olmasından dolayı da tedirgin olduğu biliniyor.

Öte yandan dün düzenlenen AB Dışişleri Bakanları zirvesinde İsrail’e Gazze ablukasını sonlandırması çağrısı yapıldı.

THE JERUSALEM POST: Heron operatörleri de geri çağrıldı

İsrail savunma endüstrisi filo gerginliği sonrasında Türkiye’deki çalışanlarını geri çağırdı.

Çalışanlara Cumartesi günü yapılan çağrıda, Türk ordusuna Heron insansız hava uçaklarının nasıl kullanılacağını öğreten IAI ve Elbit personelinden İsrail’e dönmeleri istendi.

Türkiye, 2004’te imzalanan anlaşmayla Heronları 180 milyon dolara İsrail’den satın almıştı. Başlangıçta 10 uçak üzerinden yapılan anlaşma, Heronların Türk tarafınca uygun görülmemesi üzerine iptal edilmişti. IAI ve Elbit teslim tarihini geciktirmişti ancak o günden bu yana Türkiye’ye beş Heron teslim edildi.

Türkiye’nin Heronların yerine yerli malı insansız uçak IHA’ları kullanması bekleniyor.

FINANCIAL TIMES: ABD BP’den 20 milyar dolar tazminat istiyor

ABD’de Demokrat Partili senatörlerin BP’den, Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısının temizlenmesi için hemen 20 milyar dolar ödemesini istemesiyle şirketin hisseleri yüzde 9’dan fazla değer kaybetti.

BP yönetim kurulu Pazartesi günü düzenlediği telekonferansta temettü ödemeye devam edip etmemek konusunda net bir tavır belirlemeye çalıştı. 27 Temmuz tarihinde açıklanacak temettüüyle ilgili BP yorum yapmazken, şirketin Blackstone, Goldman Sachs ve Credit Suisse’le anlaşarak varlık yönetimi konusunda destek almayı seçtiği ortaya çıktı.

Yatırımcılar şirket başkanı Carl-Henric Svanberg ile CEO Tony Hayward’ın Çarşamba günü Başkan Barack Obama’yla yapacağı görüşmeden hiç değilse bir temettü ertelemesi çıkmasını ümit ediyor. Obama Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yönetimiyle BP arasında ödemeler konusunda “yapıcı bir diyalog” geliştiğini söylemişti.

Yorumlar kapatıldı.