İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni kimliğimle ilgili önyargıları yıktım

Ermeni kimliğimle ilgili önyargıları yıktım 

Yazının tamamını adresinden okuyabilirsiniz. Yasak nedeniyle yazının tamamını yayımlayamıyoruz.

“İlk başta yapılan negatif, aşırı söylemlerin zaman içerisinde ortadan kaybolduğunu veya daha ılımanlaştığını gördüm. Demek ki buna bir faydam dokunmuş. Köklerim konusunda kötü yazılar yazan kişileri değiştirdim” diyen Hayko Cepkin:

KÜBRA & BÜŞRA İLE İKİDE BİR 

Hayko Cepkin beş yıldır değişik saç rengi, garip makyajı, ilginç video klipleri, dövmeleri ve bağırmasıyla hayatımızda. Kısa bir sürede sağlam hayran kitlesi yakalayan Cepkin’i korkunç bulanlarınız varsa, o bundan rahatsızlık duymuyor. Çünkü onun asıl amacı zaten korkutup sevdirmek. Her ne kadar sahnede korkunç gözükse de o yakından öyle değil. Konuşkan, güler yüzlü ve hatta çok da komik. Sağlam bir özgüveni var Cepkin’in. Onu bu kadar güçlü yapan ise yıllarca karşılaştığı ön yargılar. Ona tarzı yüzünden ‘deli’ diyenlere ve Ermeni olduğu için dışlayanlara karşı takındığı tavır ise; sabırlı olup beklemek. İşte berikilere göre ‘öteki’, ötekileri göre ‘beriki’ Hayko Cepkin…

Hayko Cepkin olmadan önce ne yapıyordunuz?

Klasik müzik dinleyicisiydim. Standart bir dinleyici olarak hayatıma devam ediyordum.

Sonra ne oldu?

The Crow filmini izledim ve çok beğendim. Onun saundtrack albümünü aldım. Kısa bir süre sonra rock müziğe olan ilgim arttı.

Peki Hayko Cepkin albümlerinde ne yapmaya çalışıyor?

Bütün albümlerimde başı ve sonu olan hikayeler kurguluyorum. Konusunun olmasına çok dikkat ediyorum. Bir de hikayenin anlatım dili olması gerekiyor.

Ne söylüyorsunuz?

İnsanları yargılıyorum. Kişiye yönelik söylemlerim var. Uyanması, dolu düşünmesi, çalışması, ısrar etmesi konularına değiniyorum. Bunları bazen çok sert bir dille söylüyorum bazen ise naif bir dille.

Siz genelde bunu bağırarak yapıyorsunuz…

Kendinize çok kızdığınız ya da çevrenize öfkelendiğiniz zamanlar olabilir. Ben bunu bağırarak ifade ediyorum. Doğru şarkıyı yapmaktan ziyade doğru duyguyu vurgulamak istiyorum.

Bu kadar marjinal bir tarz sizden önce hiç denenmedi. Yaptığınız tarz ya tutmasaydı?

Tutmayacağını hiç düşünmedim.

İnanmanın dışında bir öngörü mü bu?

Biliyordum. Çünkü on beş sene piyasada klavye çaldım. Festival kültürü Türkiye’de yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Festivale gelenlerin sayısı arttı. Rock müzik takibi çok olan bir müzik türü. Albümü şarkı sözlerim olgunlaşınca çıkardım. Ama bunu doğru anlatmam gerekiyordu.

Nasıl yaptınız bunu?

Sabırla. Çıktığım her programda ve konuştuğum her insanla doğru şekilde anlatarak yaptım. İlk albümün adı bu nedenle ‘Sakin Olmam Lazım’dı. “Türkiye için yeni bir şeye adım atıyorum. Bir çok negatif şeyle karşılaşabilirim” dedim.

Karşılaştınız mı?

Tabii. Yargılar gözle bakanlar oldu. Benim yaptığım tarz hep İngilizceydi. Türkçesini insanlar yeni duymaya başlamıştı. İçine türkü formalarını, arabesk tınılarını yerleştirdim. Karma karışık bir müzik yapıp insanların onları hemen benimsemesini bekleyemezdim. İlk zamanlar konser seyircim sadece beş kişiydi.

Siz şarkılarınızda politik söylemlere girmediniz…

Böyle bir çirkinliği istemedim.

Göndermeler var mı peki?

Evet ama birebir söylemek gibi bir niyetim yok. ‘Doymadınız’ ve ‘Balık Olsaydım’da da sağlam göndermeler vardır. Teşbihli kullanmayı daha çok tercih ediyorum.

Sizdeki bu ‘anormal’lik bilinçli mi?

Hep böyleydim. Değişik şekillere bürünüp dolaştığım zaman insanlarda nasıl bir his bıraktığımı iyi biliyorum. Ortamın içine girdiğimde ‘Bu çocuk galiba deli’ diyorlar. Oluşturduğunuz vitrinle, insanlarla doğru iletişim kurarak önyargıyı yıkabilmeniz önemli.

‘Önyargıları’ yıkmak için mi böylesiniz yani?

Onun için yapmıyorum. Çünkü ben çocukluğumdan beri böyleydim. Mahalledeki tek uzun kırmızı saçlı adam bendim.

……

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı haberin tüm hakları Diyalog Gazetecilik San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan köşe yazısı/habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar kapatıldı.