İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rum okullarının mezuniyet töreninde okunan İstiklal Marşı, Çubukçu`yu duygulandırdı

Rum okullarının mezuniyet töreninde okunan İstiklal Marşı, Çubukçu`yu duygulandırdı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Rum azınlık okullarının Fatih Özel Fener Rum Lisesi`nde düzenlenen yılsonu mezuniyet törenine katıldı. Öğrenciler tarafından Türk bayrakları ve çiçeklerle karşılanan bakan Çubukçu, mezun olan öğrencilere temsili diplomalarını verdi. 

Öğrencilerin sunduğu etkinlikleri sonuna kadar izleyen Çubukçu, Beyoğlu ilçesi genelinde yapılan İstiklal Marşı`nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Zapyon İlköğretim Okulu öğrencisi Marina Sözde`nin İstiklal Marşını okuduğu sırada duygusal anlar yaşadı.

Önceki gün Türkiye`de bir ilki gerçekleştirerek Ermeni azınlık okullarının mezuniyet törenine katılan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bugün de İstanbul`daki Rum azınlık okullarının ortak mezuniyet törenine katıldı. Okul girişinde öğrenciler tarafından çiçekler ve Türk bayrakları işe karşılanan Bakan Çubukçu, kendisini bekleyen öğrenciler ile tek tek ilgilendi.

Bakan Çubukçu`nun tören salonundaki yerini almasıyla birlikte mezuniyet töreni başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasının ardından Rum liselerini temsilen bir konuşma yapan Özel Zoğrafyon Lisesi Müdürü Yani Demircioğlu, Bakan Çubukçu`nun ziyaretinin Rum okullarının geleceğine ümitle bakılması açısından önemli olduğunu belirtti. Bakan Çubukçu`nun ziyaretinin, `Rum cemaati üyelerini, eğitimcileri ve öğrencilerini duygulandırmakta ve onurlandırmaktadır.` diyen Demircioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: `Temennimiz ziyaretiniz neticesinden çıkacak sonuçların tarihe ışık tutacak kadar değerli olması ve çağdaş, medeni, her alanda açılım yapan modern Türkiye`nin Rum okulları için bir dönemeç oluşturmasıdır.`

Rum okullarının gelişim sürecini bir tiyatro sahnesine benzeten Demircioğlu, `Okullarımızın öğrenci sayısının sürekli azalması en büyük sıkıntımızdır. Oyunda yer alan ve tiyatro dili tabiriyle sahne tozunu yutan meslektaşlarım adına diyorum ki tiyatro kapanmasın, perde inmesin, tiyatro salonunun ışıkları sönmesin. Bu ortama yeni nesiller eklensin, Hep beraber ilerleyerek geleceğe ışık tutalım. Bizler bu tarihi oyunun son kahramanları olmak istemiyoruz. Memleketimizin en eski okulları birkaç sene içinde müze olmasın. Bu konuda yardımcı olmanızı diliyorum. Okullarımızın karakterlerini değiştirelim, kapılarımızı sonuna kadar yabancı uyruklu öğrencilere ve Rumca öğrenmek isteyenlere açalım. Mezunlarımıza üniversitelerde kontenjan açalım.` diye konuştu.

Rum ilköğretim okulları adına konuşan Zapyon İlköğretim Okulu Müdürü Evangelia Kanari ise `Okullarımızda çok az öğrencimiz var ama buna rağmen hedeflerimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Geleceğe hep umutla bakıyoruz. Orman içinde ne kadar çeşit ağaç taşıyorsa o kadar güzel değil midir. Hepimiz bu toprakların nadide ağaçları değil miyiz. Farklılıklarımız bizim kültür zenginliğimizdir. Amacımız bu zenginliği yeni nesillerimize aktarmaktır.` dedi.

BU OKULLARDA YEŞİTEN GENÇLER TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

İki konuşmacının ardından kürsüye gelen Milli eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Lozan Antlaşması`nın hükümleri çerçevesinde güvence altına alınan azınlık okullarının Türkiye`de eğitim ve öğretim görevlerini eksiksiz olarak yerine getirdiğini söyledi. Rum okullarının yaşadığı sıkıntıların farkında olduklarını aktaran Bakan Çubukçu, `Bakanlığımız son dönemde cemaatinize mensup okullardaki problemleri gidermek ve daha etkin ve verimli çalışmaların sağlanması için işbirliği kapılarını açtı ve bazı düzenlemeler yaptı. Azınlık okullarında okuyan bütün öğrencilerin Türkçe ve Türk kültürü dersleri kitapları ücretsiz olarak dağıtıldı. Haftalık ders çizelgeleri de okul yönetimleri ile görüşülerek yenilenmiştir. Okullarda yaşanan öğretmen eksikliğini gidermek için aday öğretmenlerin de 30 saat derse girmeleri sağlanmıştır. Lozan Antlaşması hükümleri gereğince bu okullarımızda azınlığın kendi dilleri ile yapılan derslerin öğretimi Yunanistan`dan gönderilen kontenjan öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Ancak öğretmen sayısının yetersizliği nedeniyle bazı derslerin yapılamadığını biliyoruz. Azınlık okullarımızda çocuklarımızın nitelikli bir ortamda eğitim görmeleri bizim açımızdan da çok önemli.` şeklinde konuştu.

Azınlık okullarında yetişen gençlerin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu, `Türkiye`nin geleceği açısından iyi eğitim almış birey olarak ülkemize büyük katkı sağlayacaktır. Buradan mezun olan öğrencilerimizin Atatürk`ün, `Yurtta barış dünyada barış` anlayışı ile öncelikle yurtiçinde toplumsal barışın ve huzurun önemini kavrayan ve dünyada barış ve kardeşliğin koşullarını düşünmeye yönelten bir eğitim anlayışı ile yetiştirdiğinize yürekten inanıyorum.` dedi.

Konuşmaların ardından Rum azınlık okullarında eğitim gören öğrenciler, etkinlik kapsamında hazırladıkları gösterilerini sundu. Öğrenciler Türkçe ve Rumca şarkı söyledi. Bakan Çubukçu da bazı şarkılara mırıldanarak eşlik etti. Öğrencilerin halk oyunları ve çeşitli dans gösterilerini beğeni ile izleyen Çubukçu, Beyoğlu ilçesi genelinde yapılan İstiklal Marşı`nı güzel okuma yarışmasında birinci olan Zapyon İlköğretim Okulu öğrencisi Marina Sözde`nin İstiklal Marşını okuduğu sırada duygulandı. Mendili ile gözlerini silen Bakan Çubukçu, `Çok güzel bir gösteri hazırlamışlar etkilendim ve duygulandım` dedi. Öğrencilerin temsili mezuniyet belgelerini veren Bakan Çubukçu daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Yorumlar kapatıldı.