İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Karlı Çıkar

Ermenistan Karlı Çıkar 

.Dünyanın en saygın gazetecilerinden olan ABD’li Seymour Hersh, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerginlikten karlı çıkacak olan ülkenin Ermenistan olacağını söyledi. New Yorker dergisinde güvenlik ve askeri konularda makaleler yazan Pulitzer ödüllü gazeteci, Takvim gazetesine verdiği röportajda Türk-İsrail ilişkilerindeki gerginliğin derinleşmesinden Ermenistan’ın karlı çıkacağını söyledi.

Hersh, “Çünkü ABD’deki Yahudi kuruluşları, kabul etmek istemeselerde 1915 olaylarına destek verecek. Hatta bazı konularda ortak çalışmaya başladılar. Türkiye’nin gelişmesini istemeyen bir diğer ülke de Ermenistan,” diye konuştu.

Taşnak Parti İsrail Ofisi: İsrail ‘Ermeni Soykırımı’ Meselesini Türkiye’ye Baskı Yapmak İçin Kullanıyor

Türkiye-İsrail ilişkilerinin Ermenistan boyutuna farklı bir yaklaşım da İsrail’deki Taşnak Partili yetkili Georgette Avagyan’dan geldi. Ermeni Devrimci Federasyonu Taşnaksütyun’un İsrail ofisi temsilcisi Avagyan, İsrail’in her ne zaman Türkiye’ye baskı yapmak istese sözde Ermeni soykırımı kartını ortaya sürdüğünü ve taraflar arasındaki gerginliğin ortadan kalkmasıyla birlikte konunun tekrar rafa kaldırıldığını söyledi. Ermenistan merkezli News.am haber portalı tarafından yayınlanan habere göre Avagyan, “Taraflar uzlaşı sağlar sağlamaz İsrail, Ermeni trajedisini unutacaktır. Türkiye ile çatışmak istemeyen politikacılar, iki ülke arasında yeni bir kriz patlak verene kadar konuyu rafa kaldıracaklardır,” dedi.

İsrail’in sözde Ermeni soykırımı meselesini bir “sopa” olarak kullandığını vurgulayan Avagyan, “İsrail 1982’de ‘Ermeni soykırımı’nı tanımayı tartışıyordu. Türkiye, İsrail Dışişleri Bakanı Yitzhak Shamir’e baskı uygulayarak tartışmaları sonlandırdı. 1989’da İsrail’de 1915 olayları ile ilgili bir belgesel yayınlanması planlanıyordu. Türk Dışişleri Bakanlığı devreye girerek İsrailli Bakan Moshe Arens’le iletişim kurdu ve mesele son buldu. Birçok benzer örnek vermek mümkün,” dedi.

Holokost ve sözde Ermeni soykırımı arasında ilişki kuran Avagyan, “İsrail halkı da benzer bir felaket yaşadı. Ermenileri anlamak ve onlara destek vermek her Yahudi’nin görevi,” diye konuştu.

İsrailli Bilim Adamları, Netanyahu’ya Sözde Ermeni Soykırımını Tanıma Çağrısı Yaptı

İsrail’deki Bar-Ilan Üniversitesi profesörleri ve Washington’daki Georgetown Üniversitesi’nden İsrailli profesör Ofer Israeli, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’ya bir mektup göndererek, Başbakan’dan sözde Ermeni soykırımının tanınmasını talep ettiler.

Türkiye’nin amaçları İsrail’i yok etmek olan ülkelerle anlaşmalar imzaladığına dikkat çeken mektupta İsrailli bilim adamları, “Artık hiçbir sınır gözetmeksizin harekete geçme zamanı gelmiştir. İsrail hükümeti öncelikle aleni bir şekilde Ermenistan’a olan desteğini açıklayabilir ve ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyabilir,” diye yazdılar. Sözde Ermeni soykırımını tanıma konusunda gösterilen duruşun İsrail’in çıkarlarına hizmet etmediğini ileri süren bilim adamları, İsrail’in bu konuda “etik” bir karara imza atarak, Türkiye’yi sözde Ermeni soykırımını tanımaya zorlayabileceğini ileri sürdüler.

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com

Yorumlar kapatıldı.