İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Tarafı Son Sözünü ABD’ye Aktaracak

Ermeni Tarafı Son Sözünü ABD’ye Aktaracak 

Monday, 12 April 2010 00:08 .YILDIZ YAZICIOĞLU, Washington DC TurkishNY.com

Amerikan Başkanı Barack Obama, bugün resmi açılış töreni yapılacak olan Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında Washington DC’ye gelmiş olan ülke liderleriyle ikili görüşmelerle de bir araya gelmeye çalışacak. Liderler arasındaki tüm görüşme trafiği, Beyaz Saray yerine zirveye ev sahipliği yapan Washington Convention Center’da gerçekleşirken; Barack Obama’nın ilk günkü programında saat 13.30’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan yer alıyor. Bu zamanlamaya bakıldığında, Sarkisyan, bugün sabah önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldikten sonra Türkiye ile Ermenistan arasında başta protokol süreci olmak üzere ikili ilişkileri şekillendirecek olan kararını Obama’ya doğrudan aktaracak.

Başkan Obama, Washington DC’nin tarihinde eşine az rastlanır bir şekilde 49 ülkeden başkan veya başbakan düzeyinde heyetlerin yer aldığı Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde dört gün içerisinde liderlerle bir araya geliyor. Ülke liderleri yanında zirveye Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Avrupa Birliği’ni temsilen Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da zirveye katılıyor. Zirvede, liderlere üst düzeyde bilgilendirmeyi ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Yukiya Amano yapacak.

Obama, zirve boyunca öncelikle İran’ı hedef olduğu nükleer silahlarla ilgili görüşleri konusunda diğer ülke liderlerine Amerikan’ın beklentilerini iletecek. Bunun yanı sıra Obama, görüşeceği her ülke lideriyle o ülke ile Amerika ilişkilerindeki başlıkları da değerlendirmek durumunda kalacak. Bu çerçevede, Obama’nın, Erdoğan ile yarın gerçekleşmesi beklenen görüşmesindeki temel gündem maddelerini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine gelmesi beklenen İran’a yaptırım uygulanması meselesi ile Türkiye-Ermenistan ilişkileri oluşturacak görünüyor.

Bugün Erdoğan ile Sarkisyan’ın, sabah saatlerinde yapacağı görüşmeleri sonrasında basına ortak açıklama yapmaları beklenmiyor. Erdoğan’ın, Sarkisyan ile görüştükten sonra Ali Vural Ak Küresel İslam Merkezi’nin açılışını yapmak ve “Küresel Barış Vizyonu Olarak Medeniyetler İttifakı” başlıklı bir konferans vermek üzere geçeceği George Mason Üniversitesi’nde açıklamada bulunabileceği belirtiliyor.

Sarkisyan ise, Erdoğan görüşmesi sonrasında saat 13.30’da Başkan Obama ile bir araya gelecek. Obama ile Sarkisyan görüşmesi sonrasında da ortak basın açıklaması yapılmayacak. Ancak Sarkisyan’ın, Obama’ya Ermeni tarafı olarak Türkiye ile yürüttükleri protokol sürecine ilişkin kararını ilettikten sonra basın açıklaması yapabileceği kaydediliyor. Sarkisyan’ın, Washington DC’de yapacağı açıklama bir bakıma Türkiye – Ermenistan arasındaki ilişkilerin geleceğini belirleyici nitelikte olacak görünüyor.

Turkishny.com

Yorumlar kapatıldı.