İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya ile ‘soykırım’ gerilimi

Almanya ile ‘soykırım’ gerilimi 

9 Nisan 2010

Alman devlet televizyonu ARD’nin bu akşam sözde Ermeni soykırımını konu alan 90 dakikalık bir belgesel film yayınlayacak olması Türk-Alman ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açacak gibi görünüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nda Ermeni tasarısının kabul edilmesinin ardından sözde “soykırım” propagandasına hız veren Ermeni diasporası, 24 Nisan öncesi ABD ve Fransa’nın yanı sıra Almanya’da da faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Avrupa’da en yoğun Türk nüfusunun yaşadığı Almanya’da basının Ermeni tezlerine geniş yer vermesi şaşkınlık yarattı.

Mustafa KARAKUŞ yazıyor hurriyet.com.trAlmanya’nın en saygın dergisi Der Spiegel’in dün Ermeni sorunuyla ilgili bir makale yayınlamasının ardından, bugün de Almanların en önemli fikir gazetelerinden haftalık Die Zeit, devlet televizyonu ARD’de yayınlanacak belgeselle ilgili bir tanıtım yazısı yayımladı.

Die Zeit’ın haberinde, “Aghet-Soykırım” belgeselinin ARD’de yayınlanmasıyla Türkiye’nin Avrupa’daki yeri, Ermenistan’la ilişkileri ve Batı’daki rolüyle ilgili hararetli bir tartışmanın başlayacağı vurgulandı. Batı ve Ermeni arşivleri taranarak hazırlanan belgeselde 1915 olayları, “20’nci yüzyılın ilk büyük soykırımı” olarak nitelendiriliyor. Belgesel bu akşam saat 23:30’da yayınlanacak.

“TOPLAMA KAMPINDA 60 BİN KİŞİ VARDI”

Belgeselde 1915 olaylarıyla ilgili akıl almaz iddialar ortaya atılıyor. 1915’te Anadolu’da görev yapan Alman hastabakıcı anılarında şunları söylüyor: “Çölde Türkiye’den gelen bütün Ermeniler için büyük bir toplama kampı kuruldu. Ben oraya vardığımda kampta 60 bin kişi vardı. Büyük bir çoğunluğu yürüyen iskeletlere dönüşmüştü, yüzlerinden insan olduklarını anlamak çok zordu.”

Kampa gelenlerin büyük çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğu belirtilen belgeselde, Ermeni erkeklerin kampa gelmeden önce ayrıldıkları vurgusu yapılıyor.
ÇİRKİN PROPAGANDA

ARD’de bu akşam yayınlanacak belgeselde yine Almanya’nın o dönem ki İstanbul Başkonsolusu Mordmann’ın görüşlerine yer veriliyor. Bir milyon Ermeni’nin öldürülmesinden sorumlu tutulan Talat Paşa’nın Mordmann’a “Ermenileri yok ettiklerini bizzat kendisinin söylediği” öne sürülüyor.

Ermeni diasporasının Almanya’da son dönemde faaliyetlerini artırmasının yol açtığı bu çirkin propagandanın sonucunda devlet televizyonunun böyle bir belgeseli yayınlamasının, Türkiye ile Almanya ilişkilerinde gerilime yol açacağı ifade ediliyor.

Almanya parlamentosu Bundestag, 2005 yılında 1915 olaylarıyla ilgili bir karar aldı. Bundestag’da kabul edilen kararda, “sayısız bağımsız tarihçi, parlamento ve uluslararası örgütün Ermenilerin tehcir ve ortadan kaldırılmasını soykırım olarak nitelendirdiğine” dikkat çekilmişti.

Yorumlar kapatıldı.