İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Ermeni sorunu diyalogla çözülür”

“Ermeni sorunu diyalogla çözülür”

Selçuk Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen “Dünden Bugüne Ermeni Sorunu” konulu konferansta söz alan S.Ü. Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, “Ermeni sorunu ancak diyalogla çözülür.” dedi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki konferansa Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Feridun Ata, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Birol Akgün ile Doç. Dr. Murat Çemrek konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar, Ermenilerle dünden bugüne yaşanan sorunları siyasi, sosyal ve hukuki boyutu ile değerlendirerek, sorunların diyalogla çözüleceği yönünde görüş birliğine vardı.

“Arşivler Açılmalı”

Ermeni sorununun yeni olmadığını ve sürekli gündeme getirildiğini belirten Prof. Dr. Birol Akgün, “Bu sorun Türk dış politikasında çok önemli bir hale getirildi. Türkiye-Ermenistan ilişkileri hepimizin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Bu alanda sağlıklı bilgiye sahip olmak doğru kararlar vermek için çok önemli. Türkiye, Ermeni sorununda tezine güveniyor. Ermenistan’ın da arşivlerini açmasını istiyoruz. Türkiye açık yüreklilikle bu sorunu tartışmaya başladı. Siyaset ve medya tartışıyor. Çözüme yönelik önemli adımlar atıldı. Bu tartışmanın taraflarının sağlıklı karar vermesi için açık yüreklilikle her şey ortaya konulmalı. Diyalogla bu sorunun çözüleceğine inanıyorum.” dedi.

“Konu Duygusal Değerlendirilmemeli”

Fen Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feridun Ata ise tarihi bir sorunu tarih çerçevesinde değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Uluslararası güçler, ‘Tarihe takılmayalım’ diyor ancak konu tamamen tarihi. 1915 yıllarındaki olayı 21.yüzyıl Türkiye’sinde duygusal bir bakış açısı ile değerlendirmek bizi yanlışa götürür. Bu olayın siyasi ve hukuki boyutu var ancak tarihi yönü de ortaya konulmalı. Somut verilerle açık bir biçimde konuşulmalı. Tarihte Ermeniler başka ülkelerin oyunlarına alet oldu. Onlar tarafından kandırıldılar. İsyan çıkardılar ve Tehcir Kanunu ile Osmanlı toprağı olan Suriye ile Irak’ın kuzeyine gönderildiler. Devlet orada da onlara her türlü imkânı sağladı. Devlet kurmak onlar için bir hayaldi. Çünkü yeterli nüfusa sahip değildiler. Huzurlarını kendi elleri ile bozdular. Zorla göç ettirme vardır ama bu bir soykırım değildir. Soykırım ile tehcir kavramı örtüşmez.” diye konuştu.

Doç. Dr. Murat Çemrek de Türkiye’nin kağıt üzerinde süper bir ülke olarak göründüğünü ancak uygulamada sorunlar yaşadığını, sorunları çözmek için ortak diyaloglar geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

ZEDHABER-KONYA

Yorumlar kapatıldı.