İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erivan’a özel temsilci atağı

Erivan’a özel temsilci atağı

 – Taraf – Istanbul – 08.04.2010

12-13 nisanda Sarkisyan’la ABD’de biraraya gelecek olan Erdoğan, özel temsilcisini Erivan’a gönderdi. Ermenistan’ın protokolleri Meclis’ten geçirip geçirmeyeceği ise merakla bekleniyor. 
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la ABD’de Nükleer Güvenlik Zirvesi vesilesiyle yapacağı görüşme öncesinde Erdoğan’ın özel temsilcisi olarak Erivan’a gitti. Sarkisyan’a, Başbakan Erdoğan’ın, “Protokollere bağlıyız. Süreci ileri götürme kararlılığındayız” mesajını içeren mektubunu da ileten Sinirlioğlu Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan’la da görüştü.

Ermenistan’ın sürpriz hamlesi
Ermenistan’ın önceki akşam aldığı sürpriz bir kararla protokolleri haftasonuna kadar meclis genel kuruluna getirmeye karar vermesi Türkiye’yi zor durumda bıraktı. Zira Sarkisyan’ın ABD’de yapılması beklenen üçlü zirveye protokolleri imzalatarak gelmesi muhtemel. Protokolleri Meclis’ten geçirememesi ise 24 Nisan öncesi Türkiye’nin elini kolunu bağlıyor. Bu nedenle Sinirlioğlu’nun Erivan’a ziyareti Türkiye ile Ermenistan arasında 10 Ekim 2009’da imzalanan protokollerin ardından en üst düzey ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

Konuyla ilgili Paris’te gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Sarkisyan’la ABD’de görüşüp görüşmeme konusunun, Ermenistan’dan gelecek cevaba bağlı olduğunu” söyledi. Erdoğan, “Ermenistan ile olumlu gelişmeler katedildiği” ifadesinin hatırlatılması üzerine ise “Özel temsilcimizi gönderdik, herhalde budur” diye konuştu.

Öte yandan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbantyan, Başbakan Erdoğan ile Sarkisyan’ın Washington’da biraraya gelip gelmeyecekleri meselesinin henüz karara bağlanmadığını belirtse de diplomatik kaynaklar bu görüşmenin kesinlikle gerçekleşeceğini ABD’nin de bu konuda son derece istekli olduğunu ifade ediyorlar.

Dışişleri: Hatırlatmaya gerek yok
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin ise Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Stefan Füle’nin, Türkiye’nin AB’ye üyelik hedefi için protokollerin “önkoşulsuz” onaylanması gerektiği açıklamasına yanıt vererek “Türkiye’nin komşusu Ermenistan ile ilişkilerinin normalleşmesine yönelik süreçte, en başından itibaren, bölgesel barış, istikrar ve uyum vizyonu çerçevesinde güçlü bir siyasi irade sergilemiştir. Türkiye’nin üstlendiği bu misyonun kendisine hatırlatılmasına ihtiyacı bulunmamaktadır” dedi.

TARAF

Yorumlar kapatıldı.