İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan ile Sarkisyan Amerika’da görüşecek

Erdoğan ile Sarkisyan Amerika’da görüşecek 

8 Nisan 2010 Perşembe, 00:30 POLİTİKA

Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu, Ermenistan Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’ın mektubunu iletti. Erivan’daki görüşmede Erdoğan ile Sarkisyan’ın Washington’da buluşması kararlaştırıldı

ZEYNEP TUĞRUL ANKARA

Ermenistan Devlet Başkanı Koçaryan’a 2004’te mektup göndererek “normalleşme sürecini” başlatan Başbakan Erdoğan, 2009’da protokollerin imzalanmasından sonra durgunluk yaşayan Ankara-Erivan ilişkilerini dün yeniden hızlandırdı. Erdoğan, Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşürken, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nu ‘özel temsilcisi’ olarak Erivan’a gönderdi. Sinirlioğlu, Erivan’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ile görüştü. Siniroğlu, Erdoğan’ın yazılı mesajını Sarkisyan’a sundu. Görüşmelerde Erdoğan ile Sarkisyan’ın Washington’da buluşması kararlaştırıldı.

NORMALLEŞMEYE BAĞLILIK TEYİD EDİLDİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Müsteşar Sinirlioğlu’nun temaslarında, ‘’Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sarkisyan’ın 12-13 Nisan 2010’da Washington’da yapılacak nükleer güvenlik zirvesi sırasında biraraya gelmelerinde mutabık kalındığını’’açıkladı. Görüşmelerde, normalizasyon sürecinde gelinen aşamanın ele alındığını belirten Özügergin, sürece bağlılığın karşılıklı teyit edildiğini kaydetti.

10 EKİM’DEN BERİ EN ÜST DÜZEY ZİYARET

Özügergin, Türkiye’nin, Ermenistan’la normalizasyon sürecinin Güney Kafkasya’da kapsamlı barış, güvenlik ve istikrarın teminine de katkıda bulunacağı inancında olduğunu, bu konuda da görüş teatisinde bulunulduğunu belirtti. Sinirlioğlu’nun Erivan’a ziyareti, 10 Ekim 2009’da imzalanan protokoller sonrası en üst düzey ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

Dünya Türkiye’yi konuşuyor

Başbakan Erdoğan, Fransa’daki temasları çerçevesinde Zenith Salonu’nda düzenlenen “Paris Buluşması’’nda, Avrupa’da yaşayan Türklerle biraraya geldi. “Artık gündemi belirlenen bir Türkiye yok, artık gündem belirlenirken düşüncelerine müracaat edilen bir Türkiye var. Türkiye, ekonomisiyle, dış politikasıyla Avrupa’nın kurumları ile adeta bütünleşmiş bir ülkedir’’ diyen Erdoğan, Kabil’den Toronto’ya, Karaçi’den Washington’a, Bakü’den Kahire’ye, Beyrut’tan Brüksel’e, Şam’dan Londra’ya kadar her yerde Türkiye’nin konuşulduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Çetelerle, hukuk dışı örgütlenmelerle, hukuku zorlayarak karşımıza çıktılar, hiçbirine boyun eğmedik. Türkiye’yi Avrupa standartlarında bir demokrasiye kavuşturmak için Anayasa’yı değiştiriyoruz.” Erdoğan, konuşmasında Yunus Emre Enstitisü müjdesi de verdi. Türkçe’yi, Türk kültürünü, dilini, edebiyatını öğretmek amacını taşıyan enstitünün ilkinin Bosna-Hersek’te kurulduğunu hatırlatan Erdoğan, ‘’Şimdi Paris’te de kuracağız” dedi.

Sarkozy kasımda Türkiye’ye geliyor

Erdoğan, Paris’e gitmeden önce Le Figaro gazetesine ‘Sarkozy gelsin Türkiye’yi görsün’ dedi. Bunun üzerine Fransız lider kasım ayında ülkemize geleceğini açıkladı

• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara davetini kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kasım ayında Türkiye’ye gelecek. Erdoğan önceki gün Le Figaro Gazetesi’ne verdiği demeçte “Hep gençliğinde yaptığı geziden bahsediyor. Sarkozy gelsin de Türkiye’yi şimdi görsün” demişti.

ELYSEE’DE KARŞILADI

Erdoğan dün Elysee Sarayı’nda Sarkozy’yi ziyaret etti, çalışma yemeğinde biraraya geldi. Sarkozy, Başbakan Erdoğan’ı Elysee Sarayı merdivenlerinde karşıladı ve iki lider gazetecilere poz verdi. Erdoğan’ın Saraya girişinde tören kıtası hazır bulundu. Yaklaşık bir saat öngörülen görüşme, 1 saat 45 dakikaya uzadı. Görüşmenin ardından Sarkozy, Erdoğan’ı merdivenlere kadar gelerek uğurladı. İki liderin çok sıcak bir şekilde birbirlerine veda ettiği gözlendi. Saraydaki görüşmenin ardından iki lider basına açıklama yapmadı. Görüşmede Erdoğan, Sarkozy’yi Türkiye’ye davet etti. Sarkozy, bu daveti kabul etti ve Kasım 2010 tarihinden sonra Türkiye’ye gelebileceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı yetkilileri, görüşmenin “çok olumlu” geçtiğini söyledi. Görüşmede, Türkiye’nin AB üyeliği, ikili ilişkiler ve bölgesel konular gündeme geldi.

BİLİNEN GÖRÜŞLER

Türkiye’nin AB ile sürdürdüğü tam üyelik müzakereleriyle ilgili süreçte, iki lider de bilinen görüşlerini tekrarladı. Sarkozy Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğine karşı çıkıyor. Liderler bu konudaki görüş ayrılıklarına rağmen, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik niyetlerini yineledi. Gelecek G-20 zirvesi gündeminin de ele alındığı görüşmede Erdoğan, Sarkozy’yi Türkiye’ye davet etti. Sarkozy, Fransa’nın G-20 dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, Kasım 2010’dan sonraki bir tarihte Türkiye’yi ziyaret edebileceğini söyledi. Terörle mücadele konusunun da ele alındığı görüşmede Sarkozy ayrıca, “ülkesinin, Türkiye’nin bölücü terör örgütü ile verdiği mücadeleye kararlılıkla tam destek verdiğini” ifade etti.

ABD’de buluşma 24 Nisan öncesi

Gün boyu Ankara ve Erivan’da yaşanan hareketliliğe Başbakan Erdoğan Paris’ten katıldı. Erdoğan, Müsteşar Sinirlioğlu’nun Erivan’daki görüşme trafiğini yakından takip etti. Erdoğan ile Sarkisyan, ABD’deki Nükleer Zirve’de Davos’ta geçen yıl yapılan Dünya Ekonomik Forumu’ndan sonra ilk kez biraraya gelecek. Davos’ta 20 dakikalık ilk görüşmenin “one minute” krizinin hemen ardından gerçekleştiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, “Washington’da görüşmeyi Erdoğan ile Sarkisyan’ın ilk toplantısı saymak hatalı olmaz” dedi ve “Erdoğan sürecin siyasi sahibi. Bu, Sarkisyan’la görüşmeye, ayrı bir anlam katıyor” yorumunu yaptı. Washington, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak anıldığı 24 Nisan’dan önce ilk kez Türk ve Ermeni liderlerin buluşmasına sahne olacak. Görüşmeye ABD Başkanı Obama’nın da katılabileceği belirtiliyor.

Siz de bizim gibi iradenizi gösterin

Diplomatik kaynaklar, Müsteşar Sinirlioğlu’nun Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’a sunduğu mektupta Başbakan Erdoğan’ın şu mesajı verdiğini dile getirdiler: “Türkiye için Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi bir süreç değil, hedeftir. Bu hedefe yönelik pürüzleri aşmak için Türkiye olarak çok yoğun ve olumlu enerji sarf ediyoruz. Türkiye’nin amacı, günü kurtaracak politikalar izlemek değil, iki ülke ilişkilerinde bir sorun çıktığında onu aşmaktır. Bütün çabamız da bu yöndedir. Türkiye olarak Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için siyasi irade gösterdik. Erivan’dan da siyasi irade geldiği takdirde başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Ortadoğu’da barışın baş tehdidi İsrail

Başbakan Erdoğan, Paris’te Fransız gazetecilerle sohbette İsrail’i “Ortadoğu’da barışın baş tehdidi” olarak niteledi. Erdoğan, “Bir ülke Gazze’de orantısız güce başvuruyorsa, fosfor bombaları kullanıyorsa ‘Bravo’ demeyiz. Nasıl böyle davrandığını sorarız. Gazze’de bin 500 kişinin öldüğü bir saldırı var ve ortaya sürülen gerekçeler de yalan” ifadesini kullandı. Gazze’deki durumu eleştirmesine karşılık İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın yaptığı yorumlar hakkında Erdoğan, “Böyle bir yaklaşıma Müslüman olduğumuz için sahip değiliz. Yaklaşımımız insani” dedi

Versailles’dan ortak gelecek çağrısı yaptı

Versailles Sarayı’nda Türkiye Sezonu’nun kapanış programında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa’yla ikili ilişkilere dair önemli mesajlar veren Başbakan Erdoğan, Türkiye-Fransa ilişkilerinin köklü geçmişine değindi. Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri Türkiye ile Fransa’nın dostluklar kurduğunu hatırlatan Erdoğan, “Birlikte ortak bir tarihi nasıl şekillendirdiysek, ortak bir geleceği de beraber seslendireceğiz” dedi. Başbakan, Türkiye’nin AB yolculuğunun “Dünya tarihinin en önemli barış projelerinden biri” olduğunu belirtti.

Yorumlar kapatıldı.