İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım kararları huzurumuzu bozdu

Soykırım kararları huzurumuzu bozdu

SEVİLAY YÜKSELİR 21.03.2010
Jerry Hırimyan, Türkiye aleyhine alınan soykırım kararlarını eleştirip, sorunun karşılıklı diyalogla çözüleceğini söyledi
Türkiye’nin ilk piyanist şantörü olan Jerry Hırimyan, aynı zamanda Evrensel Hoşgörü Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği’nin de genel başkanı. Hırimyan, hem Amerika ve İsveç’in aldığı soykırım kararına, hem de bu kararın alınmaması yönünde lobi faaliyeti yürüten heyete oldukça tepkili. Nedenini merak ediyorsanız, lütfen Hırimyan’la yaptığım söyleşiyi okuyunuz…
Soykırım kararı doğru bir karar mıdır sizce?
En eski unvanına sahip İstanbullu bir Ermeni ailenin evladı olarak söyleyebilirim ki, ABD ve İsveç’te alınan kararlar hiç olmadı!
Neden?
Alınan bu kararla Ermenistan’dakilerin değil ama bizim huzurumuz kaçtı!
Soykırıma taraf değil misiniz?
Değilim. Çünkü ecdadımıza yapılan yanlışların hesabı bu biçimde sorulamaz. Bir yanlış olmuş karşılıklı. Her iki taraf da acılar yaşamış. Bunu inkâr etmek zaten yanlış olur ama geçmişte yapılan yanlışın hesabını “Soykırım oldu” diyerek sormaya kalkmak ortalığı yeniden karıştırmaktır.
Diyaspora nasıl etkili olabildi?
Asıl bu sorunun cevabı aranmalı. Bence bu kararın alınmasında bizim tarafın da yanlışları oldu. Diplomatik olarak yanlış yaptılar.

YANLIŞ ANLAŞILDI
Ne gibi?
Kararın çıkmaması yönünde Amerika’da çalışmalar yapan heyete Ermeni camiasından kimseyi dahil etmediler. Bizim içimizden birileri de o heyette olsaydı durum başka olabilirdi. Adamlar Ermenice konuşuyor. Onların dilinden konuşacak birilerinin olması lazımdı.
Mesela kimler olmalıydı?
Cemaatimizde sevilen sayılan, şanı şöhreti olan insanlar. Sanatçılar, bilim adamları ya da sivil toplum örgütlerinin temsilcileri. Ve bu insanların Amerika’da inanılmaz bir lobi gücü vardır.
O zaman bu karar alınmaz mıydı yani?
Yüzde yüz garantisi yok tabii. Çünkü Ermeni diyasporası yıllardır bu kararın alınması için uğraşıyor. Yine de emin olunuz ki etkili olurdu.
Ermeni Patriği konuşmak istedi Amerika’da ona bile müsaade etmediler.
Olabilir ama bu demek değil ki biz pes edeceğiz. Onlara her daim bir arada, yan yana ve omuz omuza olduğumuzu göstereceğiz. Bu görüntüyü asla kesintiye uğratmayacağız!
Peki Başbakan’ın sözlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yanlış anlaşıldı. Birileri yanlış mana yüklemeye çalıştı. Onun Ermenilere ya da diğer azınlıklara karşı olan yüreğini çok iyi biliyorum. Başbakan’ı ayrılıkçı göstermek çok acımasızca. Aslında onu söylerken “Bizim Ermeni vatandaşlarımızla da, Ermenistanlılarla da hiçbir sorunumuz yok. Bu kararla huzurumuzu bozuyorsunuz” demek istedi.
Bozuldu mu peki?
Bozuldu tabii. Ne gereği vardı şimdi bunların. Diyaspora kendi cephesinden bakıyor. Bizleri hiç düşünmeden. Biz üzüm yemek istiyoruz, onlar bağcıyı dövmek! Onlar emeline erdi adamı dövdüler, bizse ortada kaldık!

Yorumlar kapatıldı.