İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Elektrik borcunda üç dini küstürmeyecek formül aranıyor

Elektrik borcunda üç dini küstürmeyecek formül aranıyor 

02.04.2010 | Begüm Gürsoy 

İbadethanelerin her geçen gün artan elektrik borçları için kalıcı formül arayışına girildi. Bu kapsamda bir süre önce gündeme gelen ibadethanelerin elektrik faturalarının Hazine tarafından üstlenilmesi konusunun yeniden tartışıldığı öğrenildi. İbadethane kapsamında sinagog ile kiliselerin de bulunuyor olması nedeniyle ortak bir çözüm arayışına girildi. İbadethanelerin geçmişe dönük borçlarının ise 176.1 milyon TL’ye ulaştığı ve bunun yeniden yapılandırılmasının da gündemde olduğu öğrenildi.

2008’den beri tartışılıyor
Elektrik Piyasası Kanunu’nda 2008 yılında yapılan değişiklik ile sokak ve caddelerin aydınlatma giderlerinin 2009 yılından 2015 yılının sonuna kadar Hazine tarafından karşılanmasına karar verildi. Bu dönemde bu değişiklik tasarısına ibadethanelerin de eklenmesinin düşünüldüğü ancak ibadethane kapsamında sadece camilerin değil sinagog ve kiliselerin de bulunmasından dolayı vazgeçildiği belirtildi. İbadethanelerin elektrik borcuna yönelik soruna ise kalıcı bir çözüm bulunmak isteniyor. Bu nedenle konunun yeniden tartışmaya açıldığı ifade edildi. Ancak henüz ortak bir çözüm yolu bulunamadı.

Faturalandırma iki şekilde
Bir süre önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise bu görüşmede ibadethanelerin elektrik borcunu gündeme getirdi. 2008 sonu itibariyle ortalama 150 milyon TL olan bu borcun 2009 yıl sonu itibariyle 176 milyon 167 bin TL’ye ulaştığı belirtildi. Bu borcun yeniden yapılandırılması ve faizlerin silinmesi üzerinde duruluyor. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), ibadethanelere aydınlatma ile ısıtma-soğutma amaçlı olmak üzere 2 ayrı şekilde elektrik göndererek faturalandırıyor. Borç nedeniyle aydınlatma için verilen elektrikte kesintiye gitmeyen TEDAŞ’ın, ısıtma-soğutma amaçlı klima sisteminde kullanılan elektrikleri ise fatura ödenmediği takdirde kesinti yaptığı ifade edildi.

Yorumlar kapatıldı.