İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Askeri müdahale masaya gelebilir`

`Askeri müdahale masaya gelebilir` 

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ramiz Mehdiyev, Azerbaycan`ın Yukarı Karabağ sorununu sulh yolu ile çözmeyi seçtiğini belirterek, `Ancak bu yolun sonuç vermemesi halinde gelecekte başka yollar da gerekirse askeri müdahale de çözüm yolu olarak masaya getirilebilir` dedi.

Mehdiyev, İstanbul`da gazete ve televizyonların genel yayın yönetmenleri ile sohbet toplantısı yaptı.

Azerbaycan`ın yükselişte olan bir ülke olduğunu belirten Mehdiyev, eski lider Haydar Aliyev ile başlayan ülkeyi inşa çalışmalarının Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile devam ettirildiğini, bu çalışmalar sonucunda Azerbaycan`ın simasının çok ciddi şekilde değiştiğini kaydetti.

İktisadi problemlerin çözülmesi ve insan hakları konularında çok önemli reformlar yapıldığına dikkati çeken Mehdiyev, Azerbaycan`ın demokratik ülkeler seviyesine çıkarılması yolunda ciddi mesafeler alındığını söyledi.

Mehdiyev, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokoller ile ilgili olarak da Türkiye ile Ermenistan arasında protokol imzalanmasının Türkiye ile Azerbaycan`ın ilişkilerini bozamayacağını, çünkü Türkiye ile Azerbaycan`ın iki kardeş ülke olduğunu söyledi.

Türkiye`nin Ermenistan ile protokol imzalamasını asla `ihanet` olarak değerlendirmediklerini vurgulayan Mehdiyev, bunun bir yanlışlık olarak görülebileceğini kaydetti.

Mehdiyev, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) bünyesindeki Minsk Grubu`nun faaliyetlerinin herhangi bir çözüm getirmediğini, grubun gerekeni yapmadığını söyledi.

`Ermenistan`a `sen bu toprakları işgal etmişsin. Geri çekilmelisin` diyen yok. Azerbaycan niye kendi öz topraklarından vazgeçsin` diyen Mehdiyev, `Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununu sulh yolu ile çözmeyi seçti. Ancak bu yolun sonuç vermemesi halinde gelecekte başka yollar da gerekirse askeri müdahale de çözüm yolu olarak masaya getirilebilir. Sabrımız da tükenmek üzere` diye konuştu.

Mehdiyev, Azerbaycan`ın harp sanayisini geliştirdiğini, ordusunu güçlendirdiğini ifade ederek, topraklarının güvenliği için bunun önemli olduğunu belirtti. Türk ordusunun çok güçlü olduğuna dikkati çeken Mehdiyev, Türk ordusunun örnek alınması gerektiğini kaydetti.

Yukarı Karabağ sorununa Rusya`nın son zamanlarda aktif şekilde iştirak etmeye başladığını dile getiren Mehdiyev, Ermenistan`ın Rusya`nın Kafkaslar`daki dayanağı olduğunu ifade ederek, bu sorunun çözümü noktasında Rusların daha açık ve samimi olmaları gerektiğini söyledi.

Mehdiyev, ABD`nin de Ermenistan`a destek verdiğini belirterek, `Ermenistan, arkasında kimse olmasaydı, Dağlık Karabağ topraklarından şimdiye kadar çekilirdi` dedi.

Azerbaycan-Türkiye arasında vizelerin kaldırılmasına ilişkin de Mehdiyev, `Bu mesele en kısa zamanda değerlendirilecek ve çözüme kavuşturulacak` diye konuştu.

Mehdiyev`e, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen eşlik etti.

İSTANBUL(A.A)

Yorumlar kapatıldı.