İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk uzmanları Ankara’ya Ermenilerden özür dileme çağrısında bulundu

Türk uzmanları Ankara’ya Ermenilerden özür dileme çağrısında bulundu
14:54 • 01.04.10

Srebreniça olaylarının vahametini yıllardır görmezlikten gelen Sırbistan meclisi, iktidardaki koalisyon partilerince desteklenen bir karar tasarısını kabul etti. Mecliste hazır bulunan 173 milletvekilinden 127’sinin oyuyla kabul edilen karar metninde, 1995 yılında Srebreniça’da 8 bin Boşnak’ın öldürülmesi kınanıyor, kurbanların ailelerinden özür dileniyor. Sırbistan’ın Boşnaklar’dan özür dilemesi uzmanlar tarafından sürpriz olarak görülmüyor. Sırp meclisinin kararını HABERTURK.COM’a değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı ve Habertürk Yazarı Soli Özel ile Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Maya Arakon, Sırbistan’ın yaptığı gibi Ermeni Soykırımı konusunda Türkiye’nin benezer bir girişim Ermeni Soykırımı konusunda Türkiye’nin de meydana getirmesi gerektiğini vurguladı.

Soli Özel “Sırbistan’ın AB üyelik sürecinde ciddiye alınabilmesi için, hakkında soykırım olduğu iddiası bulunan bu konuda bir adım atması gerekiyordu. Yani bu karar doğrudan AB’ye üyelikle ilgili. Sırbistan’da Avrupa Birliği yanlısı hükümet çok zor da olsa böyle bir girişimde bulundu ama ülkedeki milliyetçiler de onların canına okudu. Bu kararın Boşnaklar’ı memnun ettiğini ise düşünmüyorum. Burada temel mesele Srebrenitza’da yapılanın mahkemelerce katliam olduğunun kabul edilmesi ve olayın tüm dünyanın gözü önünde yaşanmasıdır. Türkiye’nin başındaki Ermeni Soykırımı meselesi ise henüz bu noktada değil. Ama Türkiye’den de benzer bir girişim artık daha kolay beklenecektir. Türk dışişlerinin buna karşı bir söylem geliştirmesi gerekir” diye konyştu.

Maya Arakon ise “Benim görebildiğim kadarıyla bu aslında o bölgede tarihi kavgaların sonuna gelindiğini gösteriyor. Biliyorsunuz Sırbistan’ın nihai hedefi AB’ye girmek. Bu özürle AB Kriterleri’ne uygun olarak geçmişini biraz daha temizlemeye çalışıyor. Bize sürekli dayatılan Ermeni Soykırımı konusunu da göz önünde bulundurup böyle bir hesaplaşmaya gitmiş olabilirler. İleride AB sürecinde onların da karşısına çıkabilirdi. 8 bin insanın öldürülmesinin evrensel değerlerde çok büyük önemi var. AB’nin gözünde bir ülkenin böyle bir özürü dilemesi ülke demokrasisinin çok ileri gittiğini gösteriyor. Biliyorsunuz biz de dört bir yandan Ermeni Soykırımı konusuyla kuşatılmış durumdayız. Türkiye de Soykırım olarak değil de Sırbistan’ın yaptığı gibi resmi özür dileyebilir. Ama Türkiye halkının çoğunluğu özrü kaldıracak durumda değil. O yüzden şu da olabilir: Türkiye ve Ermenistan’ın karşılıklı acıları tanıması mümkün olabilir. İki taraf da kayıplardan dolayı üzüntülerini açıklayabilir. Bu yapılırsa Türkiye’nin dış politikada eli çok güçlenmiş olur” dedi.

Yorumlar kapatıldı.