İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şair Dr.RUPEN SEVAK’ın Doğumunun 125. Yıl Dönümü

Şair, Dr.RUPEN SEVAK’ın

Doğumunun ,125. Yıl Dönümü

Rupen Çilingiryan ismi ile , 15 Şubat 1885 de İstanbul/Silivri şehrinde doğan, Rupen Sevak ilk öğrenimini İstanbul Berberyan okulunda aldı, daha sonra Lozan Tıp Fakültesinden mezun olan Rupen Sevak uzun bir süre hekim olarak çalıştı, hekim olarak çeşitli trajik olaylara şahit olan Sevak bu , gözlemlerini “Doktorun Kitabından Koparılmış Sayfalar” adlı günlüğünde topladı, ilk şiirlerini 1905 de “Masis” dergisinde yayınlandı, Rupen Sevag , yalnızca bir şair olarak değil , aynı zamanda , nesir yazarı, bir düşünür, bir hekim, ve bir kanaat önderi olarak yaşadığı toplumun yaşamında çok önemli roller üstlenmiştir.
Rupen Sevak , eserlerinde, aşk, doğa, sosyal sorunlar ve ilişkiler, millet severlik , toplumsal hak ve özgürlük, eşitlik konularını işlemiştir: Sevak ‘ın eserlerinde, ölçü, sanata çeşitliliği, ve ahenkli bir müzik hakimiyeti göze çarparken , şiirlerinin ayrıcalığı, 1909 Adana olayları etkisinde kalarak ürettiği eserlerde milli duygulara yaptığı vurgularla öne çıkar .
Rupen Sevak, sosyal adaletsizliğe karşı tepkisini “Sokak Süpüren”, “İnsaniyet” adlı eserleri ile gösterir.Rupen Sevak ın aynı zamanda yetenekli bir ressam olduğu söylenir.
Rupen Sevak , 1915′ te, şair Taniyel Varujan, Siamanto-Adom Yarcanyan gibi birçok Ermeni aydınları gibi, faili meçhul olarak yok edildiler ve şehitler mertebesine erdiler.
Bugün Erivan da adı ile anılan “Rupen Sevak Okulu”, Fransa nın Nis şehrinde de ise “Rupen Sevak Anıt-Müze Evi” bulunmaktadır.
Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.