İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Eşpatrik mi? Patrik mi?”  Kirkor Döşemeciyan

Sevgili Hyetert dostları, 

Sanki sıkıntısını çekiyormuşcasına kendimize yeni bir sorun daha yarattık.
“Eşpatrik mi? Patrik mi?” 

Mecburiyetten doğan ve Ruhani Meclisin –biraz gecikmeli olsa bile – doğru bir mecraya yönlendiridiği seçim süreci Müteşebbis Heyet üyelerinin gayreti ile bir çıkmaza doğru sürükleniyor.
Heyetin savı “Eşpatrik olmaz,Patrik seçeceğiz” ekseninde yoğunlaşıyor ve bu savı doğru gibi göstermek için kendilerince çeşitli sebepler öne sürülüyor. 

Ancak bu savın temelinde bir yanlışlık var.
Patrik seçiminin ilk şartı söz konusu makamın boş olmasıdır,halbuki içinde bulunduğumuz durumda hal böyle değil.Kaydı hayat şartı ile seçilmiş bir Pariğimiz var fakat maalesef görevinin gereklerini yerine getiremiyor.Kadim usullerimiz gereği de istifa etmediği/edemediği,yasal bir şekilde görevden alınmadığı/alınamadığı sürece Mesrob II hazretleri hayat boyu “Patrik” olarak kalacaklardır.
Demek ki seçim sürecini başlatırken bu tesbitten yola çıkarak Patriğin yerini koruyacağını dikkate almak ve girişimi “eşpatrik” seçmek üzere şekillendirmek gerekiyordu. 

Ruhani Meclis bu ilkeden hareketle,ahde vefa’yı da ihmal etmeden bir “Eş patrik” seçimi öngördü.Bu öneri cemaate aktarılmadan önce, Ruhani Meclis Başkanı “eşpatrik”e dini kisve taşıma-yani yetki kullanma- olurunu verecek olan hükumetin lideri,sayın Başbakan’a konuyu ileterek kendilerinden görüşleri ile birlikte destek sözü de aldı.
Aynı günlerde makama aday din görevlileri de adaylıklarının “eşpatrik”lik için olduğunu açıkladılar.
İşte tam ”Eşpatrik” seçimi sürecine girdiğimizi düşündüğümüz bu safhadan sonra hepimizin bildiği ve işi kördüğüm haline getirmekten başka hiçbir şeye yaramayacak dönem başladı.
Değerli dostlar,
Bu sarmaldan en kısa sürede çıkmamız gerek,bunun yolu işleri daha fazla karıştırmadan “eşpatrik” seçimini yapmaktan geçer .
Normalleşmek için makam ve görev sahibi herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi ve en kısa sürede bu seçimi yaparak enerjimizi cemaatin daha ciddi sorunlarının çözümü için kullanmamız en doğru hareket tarzı olacaktır. 

Akl-ı selimin hakim olması dileği ve sevgilerimle
Kirkor Döşemeciyan

Yorumlar kapatıldı.