İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Valiliğe Verilen Dilekçeler

Ruhani Kurul’un sunduğu dilekçe

Ermeni Patrikliği
İstanbul
Tarih : 3 Aralık 2009

Sayın Muammer Güler
T.C. İstanbul Valisi
Vilayet – İstanbul

Sayın valimiz,

İçişleri Bakanlığı’nın 20.08.1998 tarih ve 194008 sayılı emirleriyle bildirilen ve Bakanlar Kurulu’nun 19.08.1961 tarih ve 5/1654 sayılı kararnamesiyle yürürlüğe konulan Patrik Seçim Talimatnamesi uyarınca teşekkül etmiş Delegeler Kurulu’nun 4 Ekim 1998 tarihindeki oturumunda Türkiye Ermenileri 84. Patriği seçilen Mesrob II, sağlık sorunları nedeniyle uzun süreden beri görev yapamamaktadır.

Patrik Hazretlerinin bu durumu doğal olarak hepimizi derinden üzmektedir. Patrik Hazretlerinin seçimle başa geldiğini ve Bakanlar Kurulu’nun 02.11.1998 tarih ve 98/11964 sayılı kararnamesiyle kendisine mabet ve ayin haricinde de ruhani kıyafet giymesine izin verildiğini göz önünde bulunduran Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisimiz, kadim örf ve adetlerimize gösterdiği saygının bir ifadesi olarak, kendilerinin son nefeslerine de Patrik olarak tanınacağını ilan etmiştir.

Zat-ı Alilerinizin de takdir buyuracakları gibi, Patrikliğin ve cemaatimizin dini ve hayri işlerinin düzenli olarak yürütülmesinde tam yetkili bir ruhani önderin “Türkiye Ermenileri Eş-Patrik”i ünvanıyla seçilmesini, görevini patriklik tam yetkileriyle icra etmesini ve Patrik Hazretleri’nin vefatı durumunda “Türkiye Ermenileri Patriği” sıfatıyla sürdürmesini bir çözüm yolu olarak görmüştür.

Bu özel ve olağan dışı durumda yapılması öngörülen seçimle ilgili düzenlemelerde bulunmak üzere daha önceki Patrik seçimlerinde olduğu gibi ilimizdeki cemaat ve kilise vakıflarının yönetim kurullarından birer temsilcinin katılımıyla bir istişare toplantısı yapılarak, örf ve adetlerimiz doğrultusunda bir “Türkiye Ermenileri Eş-Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti” oluşturulacaktır.

Müteşebbis Heyet’in üyelerinin kimlikleri Yüksek Makamınıza arz edilecektir.

Bu vesileyle Patrik Hazretleri’nin rahatsızlığı boyunca Zat-ı Alilerinizin gösterdiği yakın ilgi için teşekkürlerimizin kabulünü arz ederiz.

Derin saygılarımızla,

Başepiskopos Şahan Sıvacıyan
Patrik Vekili

Başepiskopos Aram Ateşyan 
Ruhani Meclis Başkanı


Müteşebbis Heyet’in sunduğu dilekçe

Türkiye Ermenileri
Patrik Seçimi Müteşebbis
Heyeti
Sevgi Sokak No:20 Kumkapı/İstanbul

Tarih: 14.1.2010

T.C. İçişleri Bakanlığına
Sunulmak üzere
İstanbul Valiliğine

14.10.1998 tarihinde yapılan seçim sonucu Türkiye Ermenileri Patriği seçilen Başepiskopos Mesrop Mutafyan, sağlık sorunları ile Patriklik makamında dini ve yönetici görevini yerine getirememektedir.

Bu bakımdan anılan makama yeni bir patrik seçilmesi zorunluluğu doğmuştur.

Türkiye Ermenileri Patrikliği makamına yenisinin seçilebilmesi için, Patrikliğimizce geçerli mevzuat hükümleri ile kadim örf ve adetlerimiz uyarınca gerekli seçim hazırlıklarına başlamak üzere oluşturulan “Türkiye Ermenileri Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti” üyelerinin isim listesi ekte sunulmuştur.

Patrik seçiminin işbu dilekçemiz ekinde daha önce uygulanan örneklerini sunduğumuz şekilde Patrik Seçimi Talimatnamesi düzenlenerek 12.5.2010 Çarşamba günü yapılabilmesi için gereğinin ifasını ve sonucunun Müteşebbis Heyetine bildirilmesini arz ederiz.

Saygılarımızla,
Müteşebbis Heyet adına
Yazman
Garbis Balmumcu 
Başkan
Levon Berç Kuzukoğlu

Yorumlar kapatıldı.