İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Apostolik Ermeni Kilisesinde Eş Katolikos ve Eş Patrik

Ortodoks Apostolik Ermeni Kilisesinde Eş Katolikos ve Eş Patrik

Ortodoks Apostolik Ermeni kilisesinin, Ana taht Ecdmiazin Katolikosluğu, Klikya Katolikosluğu, Kudüs Patrikliği, Türkiye Ermenileri İstanbul Patrikliği olmak üzere Hiyerarşik 4 Ana Ruhani makam vardır.

Bilindiği gibi Apostolik Ermeni Ortodoks Kilisesi iç düzen, gelenek, görenek ve ilkelerine göre bu 4 Hiyerarşik Ruhani makamlara Ruhaniler ölünceye kadar görev yapmak için seçilirler. Bu makamlarda görevli Patrik veya Katolıkos hayatta iken, o makama yeni bir patrik ve katolikos asla seçilemez. Ancak, patrik veya Katolikosun sağlık sorunu veya herhangi bir nedenle bu görevini yapamayacak durumda ise kendisi kendisine tam yetkili bir genel vekil tayin edebilir. Bu durumda seçim gerekmez.

Patrik veya Katolikos, önceden belirli olan bir seçim sistemi ile seçilirler, bu sistemi bir taraftan seçimin yapıldığı ülkenin yasalarına, diğer taraftan da Apostolik Ermeni Ortodoks Kilisesinin nizamlarına, geleneklerine ve ilkelerine uygun olmalıdır. Seçimle göreve gelen asıl Patrik veya Katolikos, herhangi bir nedenle kendine vekil tayin edemeyecek veya istifa edemeyecek durumda ise veya sağlık durumu çok ağır şekilde bozulmuş ve tıbben eski sağlıklı durumuna dönüşmesi çok zayıf bir olasılık ise, bu durumda, en uygun ve doğru çözüm olarak, asli Patrik veya asli Katolıkos hayatta iken, tekrar yeni bir Patrik veya Katolikos seçmek kilisemiz geleneklerine ve ilkelerine aykırı olduğundan ve aynı zamanda hayatta olana geleneksel derin saygı bağı ifadesi acısından uygun olmadığından ve ayrıca bu makamın uzun süre vekâleten yönetilmesinin sakıncaları da göz önüne alarak, yakın geçmişimizde Eşkatolikosluk makamı (Atoragitz Gatoghigos) yaşanmıştır.
Gilikya Gatoghigosluğumuzda Vehapar Khoren 1,(Metzın Dan Gatoghigos) hayattayken sağlık nedeniyle, 21 Temmuz 1973 de New-York Ermenileri Ruhani Önderi Karekin 1 Sarkisyan Başepiskoposu kendine tam yetkili genel vekil tayin etmişti, aynı Karekin 1 Sarkisyan Bașepiskopos, Khoren 1 Vehapar hayatta iken, bozuk olan sağlığın çok ağırlașması nedeniyle 22 Mayıs 1977 de EȘGATOGHİGOS SEÇİLMİȘ, 29Mayıs 1977 görevi kutsanmıştı, daha sonra Khoren 1 Vehapar
Ölünce, tekrar seçim yapılmadan Karekin 1 Sarkisyan, 9 Şubat 1983 de Gligya Gatoghigosu olmuştu ( Nor Marmara 30 Haziran 1999, sayfa 2). Aynı uygulamanın patriklikler için de uygulanabileceğı açıktır. 

Bilindiği gibi Apostolik Ermeni Ortodoks kilisesi ilkeleri, gelenekleri, içtüzüğü, hiyerarşik iç düzenine göre seçilen EŞPATRİK veya EŞKATOLİKOS, aslı hayattayken bile aslı ile aynı hukuka, aynı tam yetkiye, aynı tam sorumluluğa ve aynı eşitliğe sahiptir, bu hususlar aynı zamanda seçimin yapıldığı ülke yasalarına da uygun olmalıdır. Eşpatrik veya Eșkatolıkosların imzalarının ikinci bir imzaya gereksinimi yoktur, adlarının da dualarla, Kutsal Ayin(Surp Badarak) sunumu esnasında, hayatta olanların adlarının yanında anılmasının, kilise geleneklerince,
ayin düzeni, ilke ve saygı bağı ifadesi acısından bir engel veya bir sakınca görülmemektedir. 

Dr.med.Sarkis Adam

Yorumlar kapatıldı.