İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’la protokoller ön koşulsuz mu olacak?

Ermenistan’la protokoller ön koşulsuz mu olacak? 

Davutoğlu King’s College’de yaptığı konuşmada Türkiye’nin bölgesel sorunlara bakışını anlattı..

13.01.2010 05:13
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin İran ve Filistin konularındaki tutumunun, gerginliklerin azaltılmasına hizmet ettiğini söyledi.

Davutoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı çalışma ziyareti çerçevesinde ”King’s College”de, ”Türkiye ve İngiltere’nin Genişletilmiş AB ve Ötesinde Birleşen Çıkarları” başlıklı bir konferans verdi.

İlginin yoğun olduğu konferansta Davutoğlu konuşmasına, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin tarihinden bahsederek başladı.

Konuşmasında Orta Doğu’ya değinen Bakan Davutoğlu, ”Orta Doğu’da devletlerin ılımlı ve aşırılık yanlısı ilan edildiği bir soğuk savaş istemediklerini” söyledi.

”Türkiye’nin İran ve Filistin konularındaki tutumu, gerginliklerin azaltılmasına hizmet ediyor” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin yalnızca çatışan taraflar arasında arabuluculuk yapmak istemediğini kaydederek, ”Arabuluculuk, ancak çatışmalar durumunda anlamlıdır ve sadece arabuluculuk yaparak barış zamanı bir rolünüz olmamasını kabul etmiş olursunuz, fakat bizim bir vizyonumuz var” dedi.

Ahmet Davutoğlu, ”Türkiye’nin İran ve Hamas gibi aşırılık yanlısı güçlerle görüştüğü ve bunun sonucunda bu güçlerin ılımlılaşmasını sağlayamadığı ve Türkiye’nin komşusu olduğu sürece aşırılık yanlılarını görmezden geldiği” şeklindeki bir yorum ve soru üzerine, şu yanıtı verdi:

”Bizim bölgemizde ülkeler aşırılık yanlısı ve ılımlı diye iki kutba ayrılmıyor. Ilımlıları ve aşırılık yanlılarını hangi kriterlere göre ayıracaksınız? Demokrasi ve iktidarların halkın oyuyla seçilmelerine bakarak mı? Eğer bu şekilde bakarsak, Orta Doğu’da 2005 yılında düzenlenen Irak, Mısır ve Filistin seçimlerinden en şeffafının Filistin olduğunu görürüz. Oysa Hamas’ı iktidara getiren bu seçimlerin sonucu kabul görmedi. Bunun sonucunda da 2006 yılında Lübnan savaşı yaşandı ve Filistinliler arasında hala sürmekte olan bir bölünme meydana geldi.”

Davutoğlu, Türkiye’nin yaklaşımının ilkesel olduğunu ifade ederek, ”Aşırılık ancak ortak bir saygı zemininden yoksun olduğumuz durumlarda ortaya çıkar” diye konuştu.

Orta Doğu’da geçmişte Türkiye’nin tutumuna benzer yaklaşımların takınılmış olması durumunda gerginliğin azaltılmış olacağını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin Irak’taki Sünni grubun seçimlere katılmasına katkıda bulunduğundan, Lübnan ile Suriye’nin ilişkilerinin gelişmesine katkısından, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin dün Ankara’ya giderek Türkiye hükümetine teşekkür ettiğinden söz etti.

TÜRKİYE-ERMENİSTAN İLİŞKİLER

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ”Türkiye, Ermenistan’la imzaladığı protokolleri ön koşul koymadan onaylayacak mı?” şeklindeki bir soruya karşılık, ”Bu konuda hükümetimiz elinden gelen her şeyi yapıyor” dedi.

Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesi ve bölgedeki gerginliğin giderilmesi için bir vizyonu olduğunu belirten Davutoğlu, ”Biz Bakü’den çıkan bir arabanın, güven içinde Karabağ’dan geçip, Erivan ve Nahçıvan üzerinden Kars’a gidebildiği bir bölgeyi tasarlıyoruz” diye konuştu.

Davutoğlu, ”Kafkaslardaki sorunların çözümünde eksik olanın üst düzey görüşmeler olduğunu” vurgulayarak, gerginliklerin azaltılması için ülkeler arasında karşılıklı ekonomik bağımlılığın artırılması gerektiğini, Türkiye’nin de bu amaçla Suriye ile 51, Irak ile 48 anlaşma yaptığını, Gürcistan’ın Batum kentindeki havalimanını Türk Hava Yolları’nın iç hat durağı gibi kullanabildiğini anımsattı.

Kıbrıs müzakerelerine de değinen Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Rum tarafına yeni bir öneri paketi sunduğunu ve görüşmelerde bu sayede mesafe katedilmesini umduğunu da belirtti.

Konferansa, eski büyükelçi ve King’s College Kafkas Enstitüsü Başkanı Denis Corboy başkanlık etti.

MILIBAND TÜRKİYE’YE GELECEK

Bu arada Davutoğlu, Londra’daki temaslarında Türkiye’nin Afganistan konusunda bu ay üçlü ve bölgesel toplantı girişimleri olduğunu söyledi ve İngiltere’nin de yine Afganistan’la ilgili 28 Ocakta uluslararası bir konferansa ev sahipliği yapacağını hatırlattı.

Bu toplantıların arka arkaya bir hafta içinde yapılacağına dikkati çeken Davutoğlu, Londra’daki temaslarında bu çalışmaların planlanması yönünde görüşlerin de paylaşıldığını kaydetti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband’ın bu toplantılar çerçevesinde Türkiye’ye gideceğini, kendisinin de Londra konferansı çerçevesinde tekrar İngiltere’ye geleceğini belirten Davutoğlu, Afganistan, Kıbrıs, Orta Doğu barış süreci gibi konuları Miliband’in yanı sıra Birleşik Krallık’ta ana muhalefetteki Bölge Dışişleri Bakanı William Hague ile de görüştüğünü bildirdi.

Yorumlar kapatıldı.