İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Deniz’den hocasına hediye

Deniz’den hocasına hediye 

ABD’de, Ermeni soykırımının olduğuna dair ödev hazırlaması istenen lise öğrencisi Deniz İlhan, öğretmenine 1915 olaylarının diğer yüzünü anlatan kitaplar hediye etti. Deniz’in babası Serdar İlhan ntvmsnbc’ye konuştu.

Serdar İlhan La Guardia’nın New York’un açık görüşlü okullarından biri olduğunu söylüyor.

Simla YERLİKAYA
ntvmsnbc
Güncelleme: 21:13 TSİ 08 Ocak. 2010 Cuma
İSTANBUL/NEW YORK – New York’ta bulunan La Guardia Müzik ve Sahne Sanatlar Lisesi öğrencisi Deniz İlhan, ‘Dünya Tarihi’ dersi için, Ermeni soykırımı olduğuna dair bir ödev hazırlaması istenince itiraz etti. Öğretmeni tarafından sunulan kaynakların tek taraflı olduğunu söyleyen Deniz, babası organizatör Serdar İlhan ile birlikte New York’taki Türk Başkonsolosluğu’na giderek 1915 olaylarının bir soykırım olmadığına, tarafların karşılıklı bir çatışma içinde olduğuna dair bir ödev hazırladı. Deniz’in ödevden henüz nasıl bir not alacağı belli değil. Deniz’in babası Serdar İlhan ise durumu ntvmsnbc’ye değerlendirdi.

Serdar İlhan okulun açık görüşlü olduğunu söylüyor ve ödevi veren öğretmenin de müfredata uygun hareket etmek zorunda kaldığı için bu durumun yaşandığını belirtiyor. Serdar İlhan, şimdi okul yönetimine 1915 olayları konusunda her iki görüşü de anlatan tarafsız bir toplantı yapılmasını önermeye hazırlanıyor.

İlhan ntvmsnbc’ye şu açıklamaları yaptı:

“Deniz ödevden henüz not almadı. Ama kendisine sununlanın aksi tezleri savunan, ‘Bu bir soykırım değildir. Soykırım insanları sistematik bir şekilde öldürmektir. Sadece Ruslarla birlik olduğu için sürülen insanlardan bahsediyoruz. Zaten 1-2 milyon insan orada öldü, ama bunların çoğunluğu da Osmanlı’daki Türkler’di’ görüşünü yansıtan bir ödev hazırladı. Bu ödevinde Günther Lewy, Justin McCarthy gibi Batılı yazarların yazdığı kitapları kullandı. Bu kitapları ben konsolosluktan edindim.

Serdar İlhan
——————————————————————————–

BU KİTAPLARI HOCASINA DA HEDİYE ETTİ
Deniz, aynı kitapların birer kopyasını hocasına da götürdü, hediye etti. Çok memnun olmuş hocası. Ben de kendisiyle bugün konuşacağım. Çok iyi bir hocası var, ama bu olay nedeniyle ona da yüklenecekler biliyorum. Öğretmeni bunu özellikle yampmış gibi hissetmesin. Çünkü bu olay okulun müfredatında, kitapların içinde var. Bir ders böyle işleniyor.

Zaten hocası çok anlayışlı davrandı. Kitapları götürünce memnun oldu. Bu okul zaten çok düzgün bir okuldur. Sınavla girilen, New York’un en önemli devlet okularından biridir. Çok açık görüşlüdür.

İLGİLİ HABER
Bir 1915 ödevi de ABD’den

ÇOCUKLARA BİRİ BU DURUMU TARAFSIZCA ANLATSIN
Bugün hocasıyla görüştüğümde, oraya bir akademisyenin gidip bu konuyu tarafsız bir şekilde anlatmasını önereceğim. Ermeni soykırımı iddiaları Senato’dan geçti, ama Amerika’nın hiçbir yerinde kanun olarak kabul edilmedi. Bunların okul kitaplarına girmesi, Ermenilerin çalışmaları ile olan şeyler. Bu yüzden konunun iki tarafını da aktaran, en azından tarafsız bir şekilde bu konuyu bilen birinin, o öğrencilere bir şeyler söylemesini önereceğim. Kabul ederlerse tabii.

NEW YORK’TA DAHA ÖNCE KİMSE BU KONUYA DİKKAT ETMEMİŞ
Burada New York Türk Başkonsolosluğu da bizi destekliyor. Hatta bu konuyu eğitim kuruluna kadar götürecekler. Daha önce böyle bir olay yaşanmamış galiba, ya da kimse dikkat etmemiş. Veya çocukların ödevinden fark edildiyse dahi, kimse üzerinde durmamış. Çünkü bilyorsunuz artık bu konu sürekli gündeme geliyor. New York’ta kimse ilgilenmemiş, ama Massachusetts’de ilgillenenler olmuş. Orada Ermeni lobisi çok güçlü ve öğrencilere bu tarz ödevler daha çok verilmiş. Hatta mahkemeleri süren durumlar bile varmış. Tabii bunlar konsolosluktan edindiğim bilgiler.

SORULAN SORU: ‘TÜRKLER KAÇ TANE ERMENİ ÖLDÜRDÜ?’
Hocasının kaynak olarak verdiği internet sitesi çok tek taraflı bir site. İhtiyar Ermeniler o dönemleri kendi açılarından anlatıyor. Sadece Ermenilerin hazırladığı bir site. Bu tabii tatsız bir durum. Bir de ödev için sorulan sorular da tatsız. Direkt soruyorlar, ‘Türkler kaç tane Ermeni öldürdü?’ ya da ‘İnsan haklarına göre bu duruma ne denir?’ diye.

Yani soruların tarzı çirkin. Ama dediğim gibi ben hocayla görüştükten sonra, hocanın neden ödevi bu şekilde verdiğini daha iyi anlayabileceğim.

SINIF ARKADAŞLARI İLE SORUN OLMADI
Bu ödev yüzünden Deniz’in sınıf arkadaşları ile bir sorunu olmamış. Sınıfında Ermeni öğrenci var mı, bilmiyorum. Ama sınıfında herhangi bir tepki yok. Sadece Deniz karşı çıkınca, “Tabii sen Türk’sün sonuçta” gibi yorumlar yapmışlar, ama onun dışında ters birşey olmamış”

Yorumlar kapatıldı.