İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2010’un dış politika trafiği yine yoğun

2010’un dış politika trafiği yine yoğun

2009’da Türkiye’de başdöndürücü bir diplomasi trafiği yaşandı, özellikle dış politikada… Şimdi 2009’u geride bırakan Türkiye’yi yeni yılda da oldukça yoğun bir gündem bekliyor. Bu sene Türkiye’yi en çok meşgul edecek konular Ermenistan ve Kıbrıs olacak gibi gözükürken, Irak seçimleri, İran nükleer sorunu, Ortadoğu barış süreci yine Türkiye’nin yakından ilgileneceği diğer başlıklar.

Türkiye, 2009’da yürüttüğü aktif dış politikasını 2010’da da yürütmeye kararlı. 2010’da Ankara’yı yine oldukça yoğun bir gündem bekliyor.

Ocak ayının ilk yarısı itibarıyla gündeme gelecek ilk konular ise Ermenistan ve Kıbrıs olacak.

Irak seçimleri, tartışmalı nükleer programı sebebiyle İran, Ortadoğu barış süreci, Afganistan, Pakistan ve Bosna-Hersek yine Türkiye’nin yakından ilgileneceği diğer başlıklar.

Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesi için ekimde imzalanan protokolleri Ankara, onay için TBMM’ye sevk etmişti.

Erivan ise kendi iç prosedürü gereği protokolleri Meclis’ten önce Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme, 12 Ocak’ta konuyu görüşmeye başlayacak.

Ermeni tarafı daha şimdiden Türkiye’nin protokolleri onaylaması için baskı kurmaya başladı. Erivan, 1915 olaylarının anma yıldönümü olan 24 Nisan’a kadar Türkiye’yi adım atmaya zorlamayı planlıyor.

Kıbrıs konusu önemli

Ankara, nisan ayında KKTC’de yapılacak seçimlere kadar Ada’da devam eden müzakerelerin neticelendirilmesinde de ısrarcı.

Türkiye’nin bu yöndeki baskısının, önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Kıbrıs sorunu sadece Ada’daki iki halkı değil, Türkiye’nin AB sürecini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü Rum tarafı siyasi sebeplerle müzakere başlıklarını bloke edip, açılacak fasıllarda da sorun çıkarıyor.

Açılacak fasıl kalmaması ise Türkiye’yi müzakere sürecini fiili olarak dondurma noktasına getirebilir.

Ankara vize muafiyeti için bastırabilir

Tüm bunların farkında olan Ankara’nın 2010 planı ise daha atak bir dış politika izlemek. Avrupa Adalet Divanı’nın kararına rağmen vize konusunda bugüne kadar temkinli bir siyaset izleyen Türkiye’nin, Türk vatandaşları için yılın ilk yarısında vize muafiyeti için bastırması da bekleniyor.

İran’ın nükleer programı konusu da Türkiye’nin gündeminde. Nükleer takas için Türkiye seçeneğinin öne çıkmasının ardından Ankara bu konuda her gelişmenin içinde.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, haftada birkaç defa hem İran hem de Batılı ülkelerle görüşüyor. Ankara’nın yine mekik diplomasisi yürütmesi bekleniyor.

Türkiye, Afganistan ve Pakistan’ın istikrarına da büyük önem veriyor. Ocak ayında İstanbul’da “Afganistan’ın Dostları” toplantısı yapılacak.

Ortadoğu barış sürecinin hızlandırılması ve özellikle Filistin’de yaşanan insanlık trajedisinin son bulması ankara’nın dikkat çekeceği diğer bölgesel konular olacak.

Yorumlar kapatıldı.