İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de Noel kutlamaları

Türkiye’de Noel kutlamaları

25.12.2009 – 13:46 
Hristiyan aleminde Noel kutlamaları başladı. Türkiye’de yaşayan Hristiyan cemaati kiliselerde yapılan Noel ayinlerine büyük ilgi gösterdi. İstanbul’daki Hristiyan cemaati, kiliselerde düzenlenen ayinlerle Noel’i kutladı.
İSTANBUL – Taksim’deki Saint Antuan Kilisesi’nin de aralarında bulunduğu kiliselerdeki ayinlere katılan cemaat, dualar ve ilahiler eşliğinde Noel’i kutlayarak, mum yaktı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Saint Antuan Kilisesi’ndeki ayin öncesinde, Hristiyan vatandaşların Noel’ini kutladı. Hristiyanlar, 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan gece Hazreti İsa’nın doğum gününü kutluyor.

FENER RUM PATRİKHANESİ’NDE ”NOEL AYİNİ”
Patrikhane bahçesindeki Aya Yorgi Kilisesi’nde sabah erken saatlerde başlayan ayini Patrik Bartholomeos yönetti. Türkiye’de yaşayan Rumlar’ın yanı sıra Yunanistan ve diğer ülkelerden gelen Ortodokslar’ın yoğun ilgi gösterdiği ayin sırasında, mumlar yakılarak dualar edildi, ilahiler okundu.

Yaklaşık 4 saat süren ayin, katılımcılara ekmek ve şarap sunulmasıyla son buldu. Ayine gelenler, patrikhane bahçesinde bulunan süslenmiş ”Noel ağacı”na yoğun ilgi göstererek önünde fotoğraf çektirdi. Ayin sonunda gazetecilerin ”Noel mesajı”nı sordukları Patrik Bartholomeos, ”herkese iyi yıllar dileğinde” bulundu.

MERYEM ANA EVİ’NDE NOEL KUTLAMASI
Meryem Ana Evi Başrahibi Oviona Granella’ının yönettiği ve türlü kentlerden gelen Hristiyanlar’ın katıldığı ayinde, İncil’den Hazreti İsa’yı anlatan ayetler okundu, Türkçe, İngilizce ve İtalyanca dualar edildi.

Ayinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan rahiplerden Mesut Kalaycı, 24 Aralık gününü İsa Mesih’in doğum günü olarak kutladıklarını söyledi.

İsa Mesih’in doğum günü dolayısıyla yeni bir güne ve yaşama başladıklarını belirten Kalaycı, ”Tüm Hristiyanlar Noel coşkusuyla seviniyor. Çünkü bugün bizim için bir kurtarıcı doğdu: İsa Mesih. 2000 yıl önce olduğu gibi bizim kalplerimize doğdu. Bu sevinci herkesle paylaşmak istedik ve Allah’a dua ettik” dedi.

Bir gazetecinin, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un CBS Televizyonu’na yaptığı açıklamaları hatırlatarak, ”Siz burada kendinizi nasıl hissediyorsunuz?” biçimindeki sorusuna Kalaycı, ”Patrik hazretlerinin böyle bir deyimi olmuştur, ancak biz bunun yanlış anlaşılmasını hiçbir zaman istemeyiz. Çünkü Türkiye’de herkesin kardeşlik içinde yaşaması gerekiyor. Biz de burada kültürlerin, dinlerin doğduğu bu mekanda yanlış anlaşılmalara izin veremeyiz. Kendisinin bu deyimi hiçbir zaman politik amaçlı değil. Kendisinin tüm insanlar için dua ettiğini, sevgi ve sevinç için de dua ettiğini söylüyor” yanıtını verdi.

”Biz kendisinin bir Hristiyan olarak zorluklarını anlayabiliriz. Bu herkes için geçerli, tüm din mensupları için de geçerli. Bu nedenle bu deyimin fazla üzerinde durmamakta yarar var diyebiliriz” diyen Kalaycı, Basın mensubunun ”Yani katılmıyorsunuz” ifadesi üzerine, ”Evet fazla katılmıyorum” diye konuştu.

MERSİN’DE NOEL KUTLAMALARI
Mersin’deki Hristiyan cemaati, kilisede düzenlenen ayinle Noel’i kutladı. Mersin İtalyan Katolik Kilisesinde ayine katılan cemaat, dualar ve ilahiler eşliğinde Noel’i kutlayarak, mum yaktı.

Kilisenin ruhani liderlerinden Roberto Ferrari, Mesih İsa’nın doğumunu ”Noel” olarak kutladıklarını ifade ederek, ”Rabbimiz hepimizi ve güzel ülkemiz Türkiye’yi takdis etsin. Daima paylaşımcı olmalıyız. Dünyada barışın ve kardeşliğin egemen olmasını istiyoruz” dedi.

Kilisenin Başpapazı Majiec Sokolovsk ile Mersin Ortodoks Kilisesi ruhani lideri Coşkun Teymur’un da bulunduğu ayinde birlik ve beraberliğin sonsuza kadar sürmesi temennisinde bulunuldu.

UÇAN NOEL BABA
Kapadokya’da balon uçuşu yapan bir firmanın pilotu, Noel Baba kıyafeti giyerek uçurduğu balonunda yolcularına fıstıklı lokum dağıttı.

Ürgüp Balon adlı firmanın uçuş koordinatörü olan Metin Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Aralıkta Hristiyanların Noel Bayramı’nı kutlandığını, bu nedenle bugün pilotlarına Noel Baba kıyafeti giydirdiklerini söyledi.

Göreme beldesinden sabah gün doğumunda balonunu ısıtarak uçuşa hazır hale getiren pilot Geert Van Wolvelaer, Türkiye’de ilk kez kendisinin Noel Baba kıyafetiyle balon uçurduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde meteorolojik şartlardan dolayı 25 Aralık tarihinde balon uçuşu yapmanın zor olduğunu belirten Gert Van Wolvelaer, 14 yıldır balon pilotluğu yaptığını, 6 yıldan beri de Nevşehir’de çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

”Türkiye çok şanslı bir ülke. Ben Avrupada 25 Kasım tarihinde Noel Baba kıyafetiyle daha önce uçuş yapmak istedim ama hava şartları uygun olmadı. Türkiye’de ise bu mevsimde pırıl pırıl bir güneş var. Müşterilerimizin büyük çoğunluğu yabancı turist olduğu için bugün Noel Baba kıyafeti giydim. Noel Bayramı herkese kutlu olsun.”

Kanada, Avusturya, ve Güney Kore’den gelen 12 kişilik turist grubunu balon sepetine bindiren Gert Van Wolvelaer, yaklaşık 1000 feet yükseklikte konuklarına birer paket ünlü fıstıklı Türk lokumu da hediye etti.

”HER ŞEY RÜYA GİBİ”
Kapadokya’yı görmek için bir hafta önce Kanada’dan geldiğini kaydeden Hilary Beaumont, bölgeyi gökyüzünden seyretmenin, balonu ise Noel Baba’nın kullanmasının çok güzel olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

”Kapadokya’yı çok gizemli ve ilginç buldum. Gökyüzünden peri bacalarını ve eski evlerin kalıntılarını görmek ancak yaşanarak anlatılabilir. Balon pilotumuzun Noel Baba kıyafeti giymesi de bizim için sürpriz oldu. Her şey rüya gibi. Çektiğim fotoğrafları internette yayımlayacağım.”

Avusturya’dan gelen Jeny Donnel de Kapadokya’yı balonla havadan görmenin çok zevkli olduğunu belirtti. Havada yaklaşık 1,5 saat gezen turist grubu, daha sonra Paşabağ bölgesine inip Noel Bayramı’nı şampanya patlatarak kutladı.

HATAY’DA ”NOEL AYİNİ”
Hatay’da, Rum Ortodoks Kilisesi ve Sen Piyer Kilisesi’nde ”Noel Ayini” düzenlendi. Rum Ortodoks Kilisesi’nde Sami Sabagil, Dimitri Doğum ve Jan Delüller, ayine katılanlara İncil’den ayetler okuyup dualar ettiler, ilahiler söylediler. Hatay’da yaşayan Hristiyanlar, ayine ailece katılıp, mumlar yakarak dilekte bulundu.

Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl Hazreti İsa’nın doğumunu çeşitli etkinliklerle dualar ederek kutladıklarını söyledi. Ayinin ardından, havai fişek gösterileri yapıldı.

İSKENDERUN’DA ”NOEL AYİNİ”
Katolik Kilisesi’nde, kilise korosunun söylediği ilahilerle başlayan ayinde, Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese, sevgi ve hoşgörü mesajları verdi.

Padovese, konuşmasında şunları söyledi:
”Bugün burada olan Müslüman kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Aynı yerde bulunuyor olmamız mutlu ve acı olaylarda ortak noktalarda olduğumuzu gösterir. Stadyuma gidenler farklı tezahüratlar yapsa da spor sevgidir. Farklıyız ama farklılığımızdan daha fazla bizi birleştiren ortak noktalar var. Bizi birleştiren şeyler, ayrıştıranlardan daha fazladır. Bu akşam bizi burada buluşturan İsa’nın doğumunu hatırlıyor olmamızdır.”

Hz. İsa’nın doğumunu temsilen kilise bahçesinde kurulan yapay mağaraya giden Padovese, yeni doğan Hz. İsa’yı bıraktıktan sonra tekrar kiliseye dönerek ayini sürdürdü. Okunan ilahi ve dualar, projeksiyon cihazı ile kilise içinde herkesin görebileceği bir perdeye de yansıtıldı. Ayine katılımın yoğun olduğu gözlendi. Ayinin ardından, Kilise bahçesinde, Hz. İsa’nın doğduğu yeri anlatan yapay mağara önünde vatandaşlar, hatıra fotoğrafları çektirerek, Noel Bayramını kutladılar.

ORTODOKS KİLİSESİ
Ortodoks Kilisesi’nde ise önce çocuklar için düzenlenen ayinde, Noel babalar, aileleriyle kiliseye gelen çocuklara oyuncak dağıttı. Ortodoks Kilisesi Papazı Dimitri Yıldırım, dualar okuyup, çocukları kutsadı.
Dimitri Yıldırım, büyükler için düzenlenen ayinde de İncil’den bölümler okudu. Ayinde daha sonra ilahiler ve dualar okundu, dilekler tutulup, mumlar yakıldı.

Türkçe de dua da eden Papaz Dimitri Yıldırım, Noel bayramlarını kutlayan herkese teşekkür ederek, ”Noel’in tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de, devletimize, ordumuza, barış, huzur, bolluk sıhhat ve afiyet getirmesini temenni ediyoruz. Bayramımızı kutlayan herkese teşekkür ediyor, mutlu Noeller, iyi yıllar diliyorum” dedi. Ortodoks Kilisesindeki ayine Belediye Başkanı Yusuf Civelek de katılarak, Hristiyanların Noel’ini kutladı. Bu arada, kilise bahçesinde bir grup genç de gitar eşliğinde ilahiler okudu.

Yorumlar kapatıldı.