İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Bartholomeos da derin devletten şikayetti!

Patrik Bartholomeos da derin devletten şikayetti!

Bartholomeos ruhban okulunun açılmamasıyle ilgili, `Hükümet isterken açılmıyor. Herhalde derin devlet istemiyor` dedi.

Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş`a konuşan Fener Rum Patriği Bartholomeos çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kendileriyle en çok ilgilenen Siyasetçinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirten Bartholomeos, `Erdoğan cesur ve iyi niyetli. Ermenilere, Kürtlere, Alevilere açılımlar yaparak cesur adımlar atıyor. Bunlar Türkiye için yararlı şeyler. Eminiz sıra bize de gelecek` dedi.

CBS`e verdiği röportaj için önce itiraz ettiğini anlatan patrik ancak Amerika`daki müninlerin ısrarı üzerine en sonunda kabul ettiğini belirtti. Bartholomeos yine röportajda söylediklerinin yalan olmadığını, hakikatleri söylediğini tekrarladı.

Çarmıh benzetmesine de açıklık getiren Bartholomeos bu cümleyi `çile çekiyoruz, sıkıntı çekiyoruz` anlamında söylediğini ifade etti.

Bartholomeos çektikleri çileyi de şu sözlerle açıkladı, `Patrikhane`nin oksijeni tükeniyor. Heybeliada tabii. Din adamı yetiştiremezsek ne olacak? Avrupa`daki metropolitlerimizin çoğu 70`in üzerinde. Almanya, Belçika, İsveç, Avustralya, hep bize bağlı. Metropolitleri yaşlı. Buradakiler de 75 civarında. Ben şimdi buralara kimi tayin edeceğim? Nereden bulacağım? Niye Türkiye`de yetişmiş, Heybeliada`da okumuş bu toprakları seven din adamları tayin etmeyelim de sağdan soldan toplayıp tanımadığımız kimseleri gönderelim? Okul kapalı diye din adamlarımızı Selanik`e sağa sola göndermek zorundayız. Çoğu dönmüyor. Diyelim ki ruhban okulu açıldı. Yeni ruhaniler yetişene kadar aradan 5-6-7 sene geçecek. Zaman geçiyor boşuna vakit kaybediyoruz.`

`ATATÜRK NİYE KAPATMADI`

Ruhban okulunun Osmanlı zamanında da açık olduğunu belirten patrik, `Atatürk döneminde açıktı. Peki, Atatürk niye kapatmadı okulu? İnönü kapatmadı, Menderes kapatmadı… 1971`de haksız olarak kapatıldı. O zaman kapatılan okullar üniversiteydi. Bizimkisi ise yüksek meslek okulu. Biz din adamı yetiştirmek istiyoruz. İster üniversite olsun, ister okul. Devlet ne derse desin. Ruhani yetiştirmek istiyoruz. Bu imkânı devlet bize vermeli` dedi.

Hükümetin ruhban okulunun açılmasını istediğini belirten Bartholomeos, Hüseyin Çelik`in, `bana kalsa hemen açarım` dediğini; Nimet Çubukçu`nun da hukuki engel olmadığını açıkladığını söyledi.Fener Rum Patriği, ` Buna rağmen açılmıyorsa demek ki bir yere takılıyor. Kimdir bilmiyorum. Herhalde derin devlet istemiyor` diyerek sözlerini sürdürdü.

Yorumlar kapatıldı.