İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avustralya`da Süryani anıtına tepki

Avustralya`da Süryani anıtına tepki

Avustralya`da Suryani anıtı dikmeye çalışanlara karşı Türkiye girişime başladı.

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Avustralya`nın başkenti Sydney Belediyesi`nin Osmanlı topraklarında öldürülen Süryanilerin anısına anıt dikmeyi planlamasına tepki gösteren Büyükelçi Oğuz Özge, bunu engellemek için girişim başlattı

Çeşitli platformlarda Ermeni ve Rum nüfusa karşı `soykırım` yapmakla suçlanan Türkiye son olarak Avustralya`da Osmanlı İmparatorluğu zamanında Süryanilere yönelik `soykırım` uygulamak suçlamasıyla karşı karşıya kaldı.

Sydney kenti belediye meclisi 1. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında öldürülen Süryanilerin anısına bir anıt inşa edilmesini gündemine aldı. Girişime büyük tepki gösteren Türkiye`nin Avustralya Büyükelçisi Oğuz Özge, planın uygulanmasını önlemek için hukuki yollara başvurulacağını açıkladı.

`The Australian` gazetesine konuşan Özge, düşünülen anıtın inşa edilmesi halinde bunun Türkiye-Avustralya ilişkilerinde gerilime yol açacağını, Avustralya`daki Türk ve Süryani kökenlileri düşman kamplara böleceğine dikkat çekti. Anavatanlarının Türkiye, Suriye ve İran topraklarında kaldığını savunan Süryaniler, 1. Dünya Savaşı sırasında Türk zulmüne uğradıklarını iddia ediyorlar. Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith, Sidney meclisinin söz konusu planına karşı çıkıyor, ancak projeyi durdurma yetkisi bulunmuyor.

Büyükelçi Oğuz Özge, `Girişim Avustralya`nın Türk kökenli vatandaşlarını rencide ediyor ve şimdiye kadar yan yana yaşayan iki topluluk arasındaki uyuma zarar verecek. Bu konuda gerek hukuki, gerek başka yollardan neler yapabileceğimize bakıyoruz` dedi. Geçen hafta konunun tartışıldığı Fairfield Konseyi binası, Avust- ralya çevik kuvvet polisi tarafından olası saldırılara karşı sıkı şekilde koruma altına alınmış, Türk ve Süryanilerin çatışmaması için de önlemler artırılmıştı.

Dünya Süryani Birliği Sekreteri Hermiz Şahin, projenin kışkırtıcı bir yönü olmadığını ileri sürdü. Anıta konacak plakada Türklerden söz edilmeyeceğini söyleyen Şahin, anıtın Süryani toplumuna olan saygıyı göstereceğini, plakada `Süryani şehitlerin ruhuna` ithafta bulunan ifadelerin yer alacağını kaydetti. Avustralya`da 150 bin Türkiye göçmeni yaşıyor. Sydney`de de 20 bin kadar Süryani bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.