İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akdamar Kilisesi ibadete açılıyor

Akdamar Kilisesi ibadete açılıyor

Sabahattin Yılmaz- Van (DHA)

VAN’ın Gevaş İlçesi’nde Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası’yla aynı adı taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılacağı belirtildi. Van Valisi Münir Karaloğlu, “Kültür Bakanlığı ile gerekli yazışmalar yapıldı. Kilise 12 Eylül 2010 tarihinde ibadete açılabilecek” dedi.
Türkiye ile Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için 10 Ekim’de imzalanan protokolle yapılan Ermeni açılımını destekleyen turizmciler, hükümetin Akdamar Kilisesi’ni de ibadete açması isteminde bulundu. Restore edildikten sonra ibadete açılıp açılmayacağı tartışılan tarihi Akdamar Adası’nda bulunan Ermenilere ait kilisenin önümüzdeki yıl eylül ayında ibadete açılacağı açıklandı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Kilisenin ibadete açılması için Kültür Bakanlığı ile gerekli yazışmaların yapıldığını söyledi. Kilisenin ibadete açılmasının 12 Eylül 2010 tarihinde olabileceğini kaydeden Karaloğlu, Ermenileri de davet edeceklerini ve Vanlıya yakışır bir misafirperverlik yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu.

“Akdamar Kilisesi’nin ibadete açılması ile ilgili resmi yazımızı bakanlığa yazdık. Kültür Bakanlığı Müsteşarıyla Ankara’da görüştüm. Yazıyı ilgili birim olan Müzeler Genel Müdürlüğü’ne gönderdiğimi söyledim. Kendisi de telefon açarak talimat verdi. İnşallah 12 Eylül’de bütün Ermeni vatandaşlarımızı Akdamar Kilisesi’nde ibadete bekliyoruz.”

‘EN ÇOK TURİST ERMENİSTAN VE İRAN’DAN’

Van’ın dış turizm olarak en büyük potansiyelinin Ermenistan ve İran olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Ermenistan ve İran’a gerekli açılımın yapılması halinde 1 milyon yabancı turist hedefine 2023’ten önce ulaşılabileceğini söyledi. Vali Karaloğlu, şöyle devam etti:
“İran pazarına yönelik bizim Kapıköy Sınır Kapısı’nı açmamız lazım. Şimdi İran’dan Van’a karayoluyla insanlar Urumiye’den 45 saate geliyor. Bunu kimse çekmek istemez. Ama ben Kapıköy Sınır Kapısı’nı açtığım zaman, İranlı’nın 1 saatte Van’da olma şansı var. İnsanlar günübirlik gelip Van’dan dönebilirler. Hafta sonu tatillerini burada geçirip dönebilirler. Ermenistan’la ilgili kapı açılsın diye hükümetimizin ciddi bir gayreti var. Ermenistan kapısının açılmasında en fazla istifade edecek illerin başında Van geliyor. Biz bunu biliyor ve görüyoruz.”.

Yorumlar kapatıldı.