İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya ile dini tur süreci başladı

Rusya ile dini tur süreci başladı

 

Fener Rum Patrikhanesi´nin Rusya´daki ortodoks din adamlarına Türkiye´deki inanç merkezlerinde hac ve ibadet izni vermesi ile Rusya ile Türkiye arasında dini tur süreci başladı ve 75 kişilik ilk kafile Antalya´ya geldi.

Yaklaşık 500 yılı aşkın süredir devam eden ekümeniklik tartışmaları nedeniyle, Anadolu´daki kutsal mekanlarda ayin ve ibadet izni verilmeyen Rus Ortodoks Kilisesi´nin Patriği Krill, geçen temmuz ayında Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşmüş ve ekümeniklik tartışmasının sona erdirilmesine karar vermişlerdi.

Fener Rum Patrikanesi, Rusya, Ukrayna, Moldova ve Beyaz Rusya´daki ortodokslar için Anadolu´daki kutsal yerlerde ayin ve hac izni vermişti.İlk resmi ziyarette Rus Ortodoks Patrikanesi´nden Rusya Hac Merkezi Başkanı Başpiskopos Mark, 6 papaz ve yaklaşık 75 kişilik bir grup, Türkiye´ye geldi. Türkiye´de ilk olarak İstanbul´da Fener Rum Patriği Bartholomeos´u ziyaret eden grup bugün Antalya´ya geçti ve Noel Baba´nın bazı kemiklerinin bulunduğu Antalya Müzesi´nde dua etti.Rus din adamları, Antalya´da Rusya Başkonsolosu Mircalol Husanov´u da ziyaret etti.

Başkonsolos Husanov, her yıl Antalya başta olmak üzere Fethiye, Bodrum, Marmaris, Alanya gibi turizm merkezlerine yıllık 3 milyona yakın Rus vatandaşının geldiğini belirterek, ayrıca bu yörelerde 20 bine yakın Rus vatandaşının yerleşik olarak yaşadıklarını hatırlattı.

İki ülke yetkililerinin girişimleri ve Fener Rum Patrikanesi´nin Rusya´daki din adamlarına ilişkin verdiği bu iznin Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler içinde büyük önem taşıyacağını belirten Başkonsolos Mircalol Husanov, “Anadolu´nun deniz kıyılarının Hıristiyanlar için önemi çok büyüktür ve buralarda çok değer verilen kutsal mekanlar mevcuttur. Demre St. Nicolaus Kilisesi gibi yerlere Rus vatandaşlarının hayatlarında bir defa dahi gelebilmesi çok büyük bir olaydır. Bu ilk ziyaret çok önemli bir başlangıç. Turist olarak gelen Rus vatandaşlarımızı önemli bir bölümü bu tür yerleri ziyaret ediyorlardı ama bundan sonra dini turlar da ağırlık kazanacak´´ diye konuştu.Başkonsolos Mircalol Husanov, Antalya´da kilise yapılması için hem Büyükşehir Belediyesi hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı düzeyinde çok önemli gelişmelerin yaşandığını ve somut adımların atılması arefesinde olunduğunu kaydetti.

Rusya Ortodoks Patrikanesi´ne bağlı grup, yarın Demre´de bulunan St. Nicolaus Kilisesi´nde ayin yapacak ve daha sonra Efes´e geçecek.

Yorumlar kapatıldı.