İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Protokole itirazlar devam ediyor  Dr. Hasan Oktay

Protokole itirazlar devam ediyor 

Türkiye ile Ermenistan arasında varılan protokol mutabakatının imzalanma vakti yaklaştıkça muhalefet dozajını arttırarak tepki koymaya devam ediyor. Yıllardır bölgede kangren haline gelen bu sorun ister istemez çözüm aşamasına geldiğinde çözüm yolları hakkında çeşitli itirazlarla karşılaşacaktır. Her ülkede çözüm önceliklerinin farklılaşması normal karşılanabilir, ancak bu gün (24.09.2009) Ermenistan’da ve Azerbaycan’da çok ilginç gösteriler gerçekleştirildi. 

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı karşısında saat 12’de gerçekleşen eyleme “Demokrasi Uğruna İttifak” hareketi ile “Karabağ Azatlık Teşkilatı” katılmışlardır. Polisin müdahalesiyle toplanan grup dağılmak zorunda kaldı. Fakat polis gösteriye katkılan iki kişinin elindeki metni yetkililere iletmesine müsaade etti. “Ümit sendedir ancak, Azerbaycan askeri” dövizlerini taşıyarak ellerindeki yazılı metni Dışişleri yetkililerine veren şahıslar daha sonra meydandan ayrıldılar. Eyleme destek veren Milletvekili Hüseyin Penah ise basına yaptığı açıklamada “Madrid prensiplerine itiraz ettiklerini ve topraklarının işgalden kurtulması için sağlam adımlar atılmalıdır. İktidar ya bu adımları atmalı ve ya istifa etmelidir.” Diye sözlerine devam ediyor. Bakü’de eylem ve ya miting yapmak için önceden şehir icra yöneticilerine müracaat etmek gerekiyor. İzin çıktığı takdirde gösteriler yapılabiliyor. Bu eylemciler daha önce defalarca müracaat etmelerine rağmen bu konu hakkında gösteri ve ya miting yapmak için izin alamadıklarından şikâyetçiler. Azerbaycan devlet yetkilileri ise Madrid prensipleri doğrultusunda görüşmelerin devam edeceğini bildirerek bu prensiplerin problemin aşamalı olarak halledilmesine dayanak teşkil etmekte olduğunu söylüyor. 

Azerbaycan’da bu eylemin yapıldığı saatlerde hatta aynı dakikalarda denebilecek bir zaman diliminde Ermenistan Cumhurbaşkanlığı binası karşısında bu sefer Ermenistan“Miatsum” “milli girişim grubu” bir eylem gerçekleştirdi. Eylemin düzenleyicilerinin başında Şuşi eski tabur komutanı Zhirayr Sefilyan yer almaktaydı. Eylemin amacı aynı Azerbaycan’da olduğu gibi Madrid prensipleri ve imza aşamasına gelen protokolü protesto etmek. Zhirayr Sefilyan gazetecilerin ısrarlı sorularına verdiği cevapta ise “baş suçlu Sarkisyan’dır, O topraklarımızı satan bir haindir” şeklinde ifadeler kullanmıştır. Bu ağır sözlerle Sarkisyan’ı suçlamaktadır. Bu protesto gösterisine Yönetmen Tigran Khzmalyan, Miras Partisinden (MP) Zaruhi Postanjyan, Ermeni Milli Komitesi (ANC)’den yönetim kurulu üyeleri katıldı. Karabağ kurtuluş savaşı gönüllülerinden Alec Yenigomshyan ve arkadaşları protesto eyleminin ön saflarındaydı. Hem Azerbaycan’da ve hem de Ermenistan’da aynı saatte yapılan bu gösterilerin ortak noktası ise Karabağ ve Türkiye ile Ermenistan arasında protokole dökülen metin. İki ülkenin hatta Türkiye’yi de işin içine katarsak üç ülkenin iktidarları çözüme oldukça yaklaşırken üç ülkenin muhalefeti aynı gerekçelerle çözüme itiraz etmelerinin üzerinde durulması gerekir. 
(Dr. Hasan Oktay. Stratejik Düşünce Enstitüsü, Kafkasya Masası Başkanı)

Yorumlar kapatıldı.