İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diaspora, dostluk rövanşına karşı

Diaspora, dostluk rövanşına karşı 

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

28.08.2009

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yıl Erivan’da Ermenistan-Türkiye maçını Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile birlikte izlemiş, iki ülke arasında bu maçla bir ‘dostluk açılımı’ için ilk adımlar atılmıştı. Rövanş maçı, 14 Ekim’de Bursa’da oynanacak.

ERMENİSTAN ile Türkiye arasında ‘futbol diplomasisiyle’ kurulması beklenen siyasi ilişkileri, Ermenistan diasporası tepkiyle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün geçen yılki Ermenistan-Türkiye Milli Maçı’nı Erivan’da izlemesinin ardından, 14 Ekim’de Bursa’da oynanacak rövanş maçı gözleri Ermenistan’a çevirdi.

Erivan’dakiler aksi fikirde

Ermeni siyasetçiler, “Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Türkiye’deki maça gitmeli” derken, dünyadaki Ermeni diasporasını temsil eden Taşnak partisi yöneticileri ise, “Ermenistan yönetimi bir yıl önce başlayan barış girişimlerinin fiyaskoyla sonuçlandığını kabul etmeli ve maçı izlemek için Türkiye’ye gitmemeli” görüşünü savunuyor. Taşnak partisi ayrıca Türkiye ile bir yıl boyunca sürdürülen flörtün baş sorumlusu olarak Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan’ın da görevinden istifa etmesini talep etti. Parti, Türkiye-Ermenistan-İsviçre arasında imzalanan belge sonrası iktidar koalisyonundan da çekilmişti.
Ermenileri ikiye bölen tartışmada görüşler şöyle:

Türklerin hamlesi hazırdır

Avrupa ile entegrasyon organizasyonu yöneticisi Karen Bekaryan:

“Sarkisyan’ın iade-i ziyareti, Ermenistan’ın yapıcı tutumunu gösterir. Sarkisyan, ‘Ancak Türkiye ile aramızdaki sınır açılırsa giderim’ sözünü unutup, bu maça gitmeli. Başlatılan barış süreci son aylarda durgunluk dönemine girmiş olsa bile, noktayı koyan Ermenistan olmamalı. Türkiye, muhakkak yedek bir hamle hazırlamıştır.”

Türkiye uzmanı Akop Çakryan: “Sarkisyan, Türkiye ile diyalogda istenilen noktaya gelinemediği için maça gitmemezlik ederse, sorumluluk Ankara’nın üstünden kalkar. Sarkisyan maça gitmezse, Türkiye tüm dünyaya ‘Biz elimizden geleni yaptık, oyunbozan onlar’ diyecek.”

Anlaşmadan Türkler caydı

Taşnak partisi Ermenistan temsilcisi Kiro Manoyan: “Sarkisyan sözünün eriyse, 14 Ekim’de maça gitmez. Sınırın kalan 1.5 ay içinde açılmasını beklemek de aptallık olur. Sarkisyan, Türkiye’yi ziyaret etmemekle geri adım atan taraf olmaz. Çünkü zaten İsviçre şahitliğinde imzalanan yol haritasına göre, sınırın açılmış olması gerekiyordu. Anlaşmadan cayan taraf Türkiye. Ermenistan yönetimi, Türkiye’deki maça katılmayacağını açıklarken, ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinin Ankara tarafından baltalandığını da ilan etmeli.”

Yorumlar kapatıldı.