İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Foto Muhabiri-ARA GÜLER

Foto Muhabiri-ARA GÜLER
Nezih Tavlaş
Fotografevi Yayınları Ağustos 2009
ISBN 978-9944-720-14-4
343 sayfa

Nezih Tavlaş’ın kitabı Foto Muhabiri Ara Güler, büyük ustanın yaşamını kaleme getiren bir çalışma.
Tavlaş, Ara üzerine araştırma yapmış, dönemlerin siyasal olaylarının kısa tarihini yazmış. Ara’ya da yönelttiği sorularla, zengin meslek yaşamından önemli anekdotlar aktarmış. Foto Muhabiri Ara Güler’de dünyaca ünlü bir foto muhabirinin yükseliş serüveninin yanı sıra, Türkiye’deki ve dünyadaki ihtilallerin, darbelerin de öyküsünü bulacaksınız. Ara Güler’i elbette tanıyorsunuz ama yıl yıl yaşamını okumamışsınızdır, bu açıdan da ilgi çekici bir çalışma.
Doğan Hızlan-HÜRRİYET Gazetesi

Ara Güler tam da doğum gününü kutladığı zamanlarda Nezih Tavlaş’ın kaleme aldığı biyografisi piyasaya çıktı. Objektifinden yüzbinlerce kare geçmiş bir ustadan sözediyoruz. Bu Büyük Usta foto muhabiri der kendisine her zaman, o böyle deyince kitabın adının da başka türlü olması beklenemezdi elbette. Nezih Tavlaş’ın kitap hazırlığı sırasında bulduğu kaynaklar Ara Güler’i bile şaşırtmış.
Yekta Kopan- NTV Gece Gündüz Programı

Gazeteci Nezih Tavlaş’ın Fotoğrafevi’nden çıkan Ara Güler röportajı, ‘Foto Muhabiri Ara Güler’, bu toprakların gelmiş geçmiş en yaman foto muhabirini anlatıyor. Hem biyografi, hem de içinde Ara Güler’in doğrudan anlatımı olduğu için otobiyografik bir tarafı var. Ara Güler’i merak edenlere, memleket tarihini anlamak isteyenlere ve foto muhabiri adaylarına ısrarla tavsiye edilir.
Banu Güven-RADİKAL Gazetesi

“Foto Muhabiri”ni yayınlayan Fotoğrafevi Yayınları Yönetmeni Hasan Şenyüksel “Nezih Tavlaş’ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in hayatını anlatan bu kitabında sayfalar akarken alttan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihi geçiyor. Kitap, savaşlar, darbeler, medeniyetler, facialar ve dünyanın kaderini değiştiren insanlar ardında koşuşan Ara Güler’in yaşam boyu karşılaştığı inanılması güç öyküleri akıcı bir üslupla sunuyor. Usta Ara Güler’in her zaman doğru yer ve doğru zamanda olabilmek için nasıl çalışıp didindiğinin ve nasıl bir bedel ödediğinin de tanığı bu sayfalar” dedi
Medyatava

Yazar Nezih Tavlaş’ın fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in hayatını anlattığı “Foto Muhabiri” adlı kitap yayımlandı. Fotoğrafevi Yayınevinden yapılan yazılı açıklamada,343 sayfalık kitabın sonunda Güler’le yapılan bir söyleşi ile aile fotoğraflarının bulunduğu da kaydedildi. Açıklamada, ayrıca Tavlaş’ın kitaptan elde edilecek geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışladığı bildirildi.
ZAMAN Gazetesi

Gazeteci Nezih Tavlaş, fotoğafın efsane ismi Ara Güler ile konuşarak onun hayatını yazdı; “Foto Muhabiri-Ara Güler” Fotoğrafevi Yayınları…
Ara Güler mesleği anlatırken:
“Bir patlama olduğunda olay yerine doğru koşan kişi foto muhabiridir, oradan kaçan ise fotoğrafçı…” diyor…
Melih Aşık-MİLLİYET Gazetesi

Dustin Hoffman’ı peynir ekmek yerken yakaladı. Ünlü oyuncu Dustin Hoffman’ı New York’taki bürosunda üzerine gazete kâğıdı serdiği masasında peynir, zeytin, ekmek yerken yakaladı…
Nezih Tavlaş’ın Ara Güler’in hayatını anlatan “Foto Muhabiri” adlı kitabı Fotografevi tarafından yayınlandı. Kitabın sonunda Ara Güler’in aile albümünden ve kariyerindeki önemli anlardan kareler de bulunuyor.
NTVMSNBC

Usta gazeteci Nezih Tavlaş’ın Ara Güler ile yaptığı “nehir söyleşisi” kitabı “Foto Muhabiri” çıktı.
Ara Güler hem anne hem baba tarafından Kuva-yı Milliyeciymiş…
ODA TV

Gazeteci yazar Nezih Tavlaş, Ara Güler’in hayatının detaylarını “Foto Muhabiri” başlığı ile raflara taşıyor. Güler’in “Bir patlama olduğunda olay yerine doğru koşan kişi foto muhabiridir, oradan kaçan ise fotoğrafçı” sözleriyle başlayan ve foto muhabirliğin derinliğine inen kitapta Tavlaş, Güler’in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olayları kronolojik sırayla okuyucuya aktarıyor.
REFERANS Gazetesi

Gazeteci Nezih Tavlaş’ın Ara Güler ile yaptığı ‘nehir söyleşisi’ kitabı ‘Foto Muhabiri’nde, Ara Güler’in eczacı olan babası Dacat Bey’in Çanakkale Savaşı’na katıldığını, annesi Verjin Hanım’ın babası Mısır doğumlu Kirkor Efendi’nin de Karaköy’deki torna tezgáhlarını Kurtuluş Savaşı’nın gizli örgütü M.M.’ye (Milli Müdafaa) tekne ve gemilerin onarımı için tahsis ettiğinin anlatıldığını biliyor muydunuz ?
Yalçın Bayer-HÜRRİYET Gazetesi

Yazar Nezih Tavlaş’ın fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in hayatını anlattığı “Foto Muhabiri” adlı kitap yayımlandı. Fotoğrafevi Yayınevinden yapılan yazılı açıklamada, kitabın tanıtımının Ara Güler’in 81’inci yaş günü olan 15 Ağustos Cumartesi günü yapılacağı belirtildi. Açıklamada, ayrıca Tavlaş’ın kitaptan elde edilecek geliri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışladığı bildirildi.
CNNTÜRK

Nezih Tavlaş’ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in hayatını anlatan bu kitabında sayfalar akarken alttan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihi geçiyor. Kitap, savaşlar, darbeler, medeniyetler, facialar ve dünyanın kaderini değiştiren insanlar ardında koşuşan Ara Güler’in yaşam boyu karşılaştığı inanılması güç öyküleri akıcı bir üslupla sunuyor.
EVRENSEL Gazetesi

Fotoğrafevi’nin yayımladığı Nezih Tavlaş’ın hazırladığı kitap, Türkiye’nin de 80 yılına tanıklık ediyor.
Her şey, 16 Ağustos 1928’de başlıyor, saat 6’yı 16 geçe…
İki ya da üç milyon kez deklanşöre basan bir parmak, sürekli kompozisyon kuran bir beyin… Objektife düşen onlarca ünlü; Nâzım Hikmet, Picasso, Dali, Chagall, Abidin Dino, Sophia Loren, Bertrand Russell… Onlarca olay; 6-7 Eylül, Filistin kampları, Afrodisias Harabeleri, Orhun Kitabeleri… Bunlar arşivinin yüzde biri.
Esra Açıkgöz-Cumhuriyet Gazetesi

Nezih Tavlaş’ın fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olayları kronolojik bir sırayla anlatan 343 sayfalık kitabının sonunda Güler ile yapılan bir söyleşi ve aile albümünden fotoğrafların yer alıyor 

BİRGÜN

Fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in hayatını anlatan bu kitapta sayfalar akarken alttan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihinin geçtiğini göreceksiniz.

Savaşlar, darbeler, medeniyetler, facialar ve dünyanın kaderini değiştiren insanlar ardında koşuşan Ara Güler’in yaşam boyu karşılaştığı inanılması güç öyküleri soluk soluğa okuyacaksınız.

Usta Ara Güler’in her zaman doğru yer ve doğru zamanda olabilmek için nasıl çalışıp didindiğinin ve nasıl bir bedel ödediğinin de tanığı bu sayfalar…

Dünya üzerinde fotoğraftaki gerçeklik akımının temsilcileri Alfred Stieglitz, Ansel Adams, Edward Weston, Henri Cartier Bresson ve Paul Strand’ın ardından Türkiye topraklarında yetişen Ara Güler büyük yankı uyandıran foto-röportajlarında, objektifinin odağına oturttuğu insanı; var olduğu gerçeklikten koparmadan ancak aynı oranda da estetik bir biçimde fotoğraflayarak bu efsane isimlerin arasında hak ettiği yeri almıştır.

Magnum Ajansı’nın Şef Editörü James A. Fox, Ara Güler için, “O her şeyden önce cömert, zarif ve esprili bir insandır. Tanıdığım en iyi hikâye anlatıcılarından biridir. Onun hayatı, birçok ünlü foto muhabirinin olduğu gibi, anekdotlarla doludur. Bunlar, hiçbir zaman filme yansımayan sadece fotoğraf makinelerince kısmen tespit edilmiş olan yüzyılımızın yaşayan anılarıdır”, demişti.

İşte Ara Güler gibi bir devin “yaşayan anılarını” toparlayıp hayatını yazabilme konusunda Nezih Tavlaş’ın ne kadar ideal bir isim olduğu da, Türkiye’de araştırmacı gazeteciliğin piri Uğur Mumcu’nun, “Türkiye’de araştırmacı gazetecilik yapan parmakla sayılacak kadar az. Az gelişmişlik bu alanda da hüküm sürüyor. Nezih Tavlaş bu az sayıdaki gazetecilerden biridir” sözlerinde saklıydı. Nezih çok meşakkatli bir çalışmanın ardından bunu başardı.

İkisini ben tanıştırdım. Belki de ikisinin de gazeteci olmalarından kaynaklanan elektrikle bir anda anlaştılar. Zor lokmalığını herkesin yakından bildiği o Ara Bey çözülüverdi; hiç kimseye yapmadığını yapıp, gönlünü, arşivini açtı. Mektuplarını, çalışmalarını, defterlerini, o güne kadar kimseyle paylaşmadıklarını Nezih’e verdi. Aralarında bir anda oluşan güven ilişkisinin yarattığı sohbetlerini keyifle ve çoğu zaman da kahkahalarla izledim.

Ama size kolay gibi gelmesin; “O anlattı, o da yazdı” gibi bir durum yok. Nezih’in, Ara Bey’in ağzından çıkan her bir kelime için günlerce, saatlerce Milli Kütüphane’de, Tarih Kurumu Kütüphanesi’nde çalıştığına bizzat tanık oldum. Zaten kitabın sonundaki kaynakçaya baktığınızda ne demek istediğimi görebilirsiniz.

İkisi farklı şehirlerde yaşadıkları için her zaman görüşme olanakları yoktu. Nezih, Cumartesi Pazarlarını, yıllık izinlerini ayarlayarak her fırsatta geldi, gelemediği durumlarda saatler süren telefon konuşmaları imdatlarına yetişti. Ama her zaman üzerinde çalıştıkları dönemle ilgili dersini çalışıp geldi; hatırlanması kolay olsun diye o günlere ait gazete kupürleri, bilet, karne, fotoğraf ne bulduysa çantasında getirdi. Küçücük bir konuyu ortaya çıkarmak için bir dedektif gibi yüzlerce soru sordu. Ara Bey bazen bunalsa da, Nezih bu yöntem sayesinde birçok konunun aydınlanmasını ve kronolojik bir sıraya girmesini sağladı. Hatta bu sayede Ara Bey de kendisinde bile olmayan çalışmalarını, haberlerini arşivine kazandırmış oldu.

Günler, saatler süren ilgiyle izlediğim görüşmeleri sırasında Ara Bey’in şaşkınlıkla, “Bunu nereden biliyorsun yahu?” ya da “Kimden duydun?” dediğini çok duydum. Nezih’in bulup getirdiklerinin içinde “Bunu yazma” dedikleri de oldu, O da buna saygı gösterdi.

Ara Bey’in gittiğimiz her yerde karşılaştığı insanlara “Benim biyograficimdir” diye gururla tanıttığı Nezih, isminin cisminin kamuoyunda görünmesinden hoşlananlardan olmadığı için, önsöz yazma işini de benim yapmamı ve kitaba emeği geçen herkese de minnettar olduğunu iletmemi rica etti.

10 yıldır birlikte çalışma onurunu yaşadığım Ara Güler gibi bir efsanenin hayatını sizlere aktarmış olmaktan kıvanç duyuyorum. Çevirdiğiniz her sayfada, Ara Usta’nın hayata bakışındaki o müthiş “sense of humour”u hissedecek, beyinlerimize kazınan unutulmaz karelerinin de aslında hiçbir şekilde şans veya rastlantıyla oluşmadığını göreceksiniz.

Hasan Şenyüksel
Fotografevi Yönetmeni

İstiklal Caddesi Tütüncü Çıkmazı
No:4 Galatasaray/Beyoğlu 34430/İstanbul
Tel: 0212 2490202 Faks: 0212 2444075
www.fotografevi.com

Yorumlar kapatıldı.