İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başbakan’a Açık Mektup

Sayın Başbakanım,

Son zamanlarda gündeme getirdiğiniz, daha mutlu bir Türkiye’yi hedefleyen demokratik açılımın başarılı olmasını diliyor, destekliyoruz. 21. Yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin temel hedefi olan çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmasının demokratik açılımlar yapmasıyla mümkün olacağını ve bu çabaların toplumun bütün kesimlerince desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Demokratik açılımın, 36 dil konuşulan bu ülkede çağdaş bir anayasa, çağdaş yasalar ve çağdaş bir demokrasiyle mümkün olacağı açıktır. Demokratik açılım çerçevesinde yapılan Büyükada toplantısı ile azınlıkların sorunlarını da gündeme almanız bizleri çok mutlu etti. Çağdaş insan ve azınlık haklarını temel alan yeni bir anlayışla sorunlarımızın çözüleceği yönündeki ümit ve beklentilerimizi artırdı. Bu nedenle size yazmak istedik.

Sayın Başbakanım, Gayrimüslim azınlıkların, başta cemaatin ve Patrikliğin tüzel kişiliğinin tanınması olmak üzere pek çok kronikleşmiş sorunu var. Vakıfların ellerinden alınan tüm mallarının iadesi ya da uygun bir tazminat ödenmesi, öğretmen ve din adamı yetiştirme imkanının sağlanması, okullarımızda öğrenci kaydının okul yönetimine bırakılması, ders kitaplarında ve resmi web sitelerindeki azınlık karşıtı, kin ve nefreti artırıcı bölümlerin çıkarılması ve benzeri konularda çözüm bekliyoruz. Umarız öncelikle azınlık cemaatlerinin ve cemaat liderlerinin tüzel kişiliği tanınarak bu konuda ilk önemli adım atılmış olur.

Biz, demokratik açılımları beklerken, son günlerdeki bazı gelişmeler, çeşitli nedenlerle bu topraklardan kopmuş ya da koparılmış kişilerle ilgili bazı sorunları gündeme getirdi. Başta Ermenice ve Kürtçe olmak üzere sekiz dilde güfteleri, besteleri olan Ermeni sanatçı Aram Dikran’ın, vasiyetine rağmen -Türk vatandaşı olmaması nedeniyle- Diyarbakır’a gömülmesine izin verilmedi. Hangi yasal nedenle olursa olsun böyle bir karar kamu vicdanını ve özellikle biz Ermenileri üzdü, yaraladı. Benzer pek çok olayda izin verildiği halde, sadece etnik köken nedeniyle izin verilmemesi ise çok daha üzücü.

Sayın Başbakanım, bir toplantıda bir büyüğümüz, Türkiye Ermenilerinin şansından, şansızlığından söz edenlere, orada bulunanların hiç aklından çıkaramadığı şu sözleri söylemişti: “Oğlum, biz öyle şanssız bir milletiz ki yüz seneden beri doğduğumuz yerde ölemiyoruz”. Elbette söz konusu olan Türkiye’den gitmek zorunda kalan Ermenilerdi. Bir insanın istemediği halde, şu ya da bu nedenle, ülkesinden, topraklarından, evinden, atalarının mezarından ayrılmak zorunda kalmasının ve bu nedenle doğduğu yerde ölememesinin nasıl bir acı olduğunu anlayacağınızı umuyoruz. Hele bir insanın istediği, seçtiği toprağa gömülmemesi kabul edilemez. Bu nedenle, en azından bundan sonra böyle acılar yaşanmaması ve bu topraklarda doğanlara bu topraklarda ölme, bu topraklara gömülme hakkı tanınması için aşağıda imzası bulunan Türkiye Ermenileri olarak size bu açık mektubu yazdık. Pek çok aydının da bize katılacağını umuyoruz. Sizden bu konunun çözümüyle ilgili iki talebimiz var:

1.- Geçici bir kanunla, -örneğin- beş yıl süreyle Türkiye kökenli olduğunu kanıtlayan ve isteyen herkese, Ermeni, Kürt, Rum, Türk ayırımı yapmadan Türk vatandaşlığına geçme ve çifte vatandaşlık hakkı tanınsın.

2.- Gerekli kanun değişiklikleri yapılarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasa da Türkiye kökenli olan ve isteyen herkese Türkiye’de gömülme hakkı tanınsın.

İzin verin insanlar doğduğu yerde ya da atalarının doğduğu yerde ölmek üzere dönebilsin; izin verin su çatlağını bulsun ve isteyen herkes bu topraklara gömülsün.

Saygılarımızla.

NOT: YAZI DİLEYENLERİN İMZASINA VE DESTEĞİNE AÇIKTIR.
info@hyetert.com adresine mesaj atmak yeterli olur.

İmzalar                                                       Destek Verenler
1 Murat Bebiroğlu                                        1 Ragıp Zarakolu
2 Nadya Uygun                                           2 Ayşe Günaysu
3 Rüstem Ayral                                           3 Saniye Yeşilbaş
4 Aret Çiçekeker                                         4 Sait Çetinoğlu
5 Herman İşçi
6 Nazaret Davityan
7 A. Nurhan Becidyan
8 L. Rafi Bilal
9 Vağarşak Simkeşyan
10 Sevan Ataoğlu
11 Karabet Çekem
12 Berç (Zorlu) Zorian
13 Harut Özer
14 Bedros Conkar
15 Ahron Murat Süslü
16 Hayk Danacıyan
17 Alis O. Karakash
18 İlda Simonian
19 Belinda Maşalı
20 Garabet Orunöz
21 Nazaret Özsahakyan
22 Selin S. Maşalı
23 Arev Yardım
24 Melik Melkon Çelikoğulları
25 Arman Artuç
26 Elmon Hançer

Yorumlar kapatıldı.