İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alevi Derneği Başkanı ve Ermeni Patriğine Suikast Planları

Alevi Derneği Başkanı ve Ermeni Patriğine Suikast Planları
1454 sayfadan oluşan binlerce belgenin bir araya getirildiği klasörlerde üçüncü Ergenekon iddianamesinde yer alan suçlamaların dayanağı niteliğindeki deliller sıralanıyor.

İstanbul – BİA Haber Merkezi21 Ağustos 2009, Cuma Üçüncü Ergenekon davası iddianamesinin 182 klasörden oluşan ve 2 DVD’ye kaydedilen ekleri avukatlara verildi.

Suikast planları
İddianamedeki Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Balkız ve Ermeni Patriği Mutafyan’a yönelik suikast planlarının da ayrıntıları yer alıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a suikast planı olduğu yazılıyor.

Yarbay Dönmez’in ajandasının bazı sayfalarında Başbakanlık konutunun çevresindeki yürüyüş yolları krokiler çizilerek gösteriliyor. Notlarda Ankara Sincan’daki Zir Vadisi’nde silahların bulunduğu noktanın krokisi yer alıyor.Söz konusu belgeler, Başbakanlık konutuna LAW silahıyla saldırı düzenleme planının en önemli delili olarak gösteriliyor.

154, 166, 167 ve 168. klasörlere giren kroki, resim ve fotoğraflarla çok daha net anlaşılıyor. ‘Tedhiş Planı’ adı altında her bir eylem için hazırlanan dört farklı suikast planında; eylemleri kimlerin, nasıl yürüteceği ve hangi bomba ve silahların kullanılacağına kadar en ince ayrıntılara yer verilmiş. Bu planlarda eylemi yürüteceklerin ‘bbbb, cccc’ gibi kodlanmaları da dikkat çekiyor.

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’a yönelik hazırlanan planda, İstanbul Eminönü’nde bulunan Ermeni Patrikhanesi’nin krokileri, Google Earth programı üzerindeki haritası ve Mutafyan’ın bir fotoğrafı yer alıyor.

1454 sayfadan oluşan binlerce belgenin bir araya getirildiği klasörlerde üçüncü Ergenekon iddianamesinde yer alan suçlamaların dayanağı niteliğindeki deliller sıralanıyor.

Tutuklu sanıklardan Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’dan elde edilen deliller, MİT muhbiri Tarık Ümit’in kaybolmasıyla ilgili ifadeler ve deliller ek klasörlerde yer alıyor.

Bakan Çelik: Beni Ergenekon vurdurtmuş olabilir
Üçüncü Ergenekon iddianamesinin müştekileri arasında, Devlet Bakanı Faruk Çelik de yer alıyor. Çelik, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’e verdiği ifadesinde, Bursa Milletvekili ve AKP Grup Başkan Vekili olduğu dönem bir ilçe kongresinde kendisinin İrfan Şubaşı adlı kişinin silahlı saldırısına uğradığını anlatıyor. İfadesinde, bu şahsın mahkemede verdiği ifadeler ve savunmaların gerçeklerle bağdaşmadığını düşündüğünü belirten Çelik, Ergenekon soruşturması sanıklarından Levent Ersöz’ün de 2002-2004 tarihleri arasında Bursa’da bölge komutanı olduğunu, Hüseyinalan isimli bir köyde yıkım yapılması için jandarma tarafından taleplerin geldiğini, ancak buranın köy statüsünden çıkıp mahalle olması nedeniyle yıkımların gerçekleşmediğini söylüyor.

Mahmut Yıldırım yaşıyor iddiası
İddianemede PKK itirafçısı Adil Timurtaş’ın ifadelerine göre Susurluk kazasının ardından kendisinden haber alınamayan ve eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün “öldü” dediği Mahmut Yıldırım’ın İsviçre’de olduğu öne sürülüyor.

“Asit kuyularına atıyorlardı”

Adil Timurtaş’ın ifadesinde, halen tutuklu bulunan Albay Cemal Temizöz ve Cizre Eski Belediye Başkanı Kamil Atak ile ilgili iddialarda da bulunuyor.

Temizöz’ün, Atak’ı belediye başkanı seçtirdiğini öne süren Timurtaş, “Bunlar çıkarlarına ters düşen kişiler ile örgüt üyelerini öldürüp Botaş’ın asit kuyularına atıyorlardı” iddiasında bulundu.

Timurtaş ifadesinde, Jitem’in kuruluşu, Binbaşı Ahmet Cem Ersever’in faaliyetleri ve bölgede işlendiği öne sürülen faili meçhul cinayetlere ilişkin iddialar da yer alıyor.

Özkök: Eruygur’u uyarmıştım
Darbe planları hakkında Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ifadesinde “Sık sık rektörleri ve gazetecileri Jandarma Genel Komutanlığı’na çağırıp görüşmesinin yanlış anlaşmalara neden olacağı konusunda Şener Eruygur’u uyardım” diyor.

İki trilyonluk çek
Eklerde, Türk Metal ile CHP milletvekili Yılmaz Ateş arasındaki eski parayla trilyonluk bir para trafiği de yer aldı. Ateş, hürriyet’e “Sendikaya sattığım binanın parası. Toplam 2 trilyon (2 milyon TL). Sözleşmem elimde. Vergisi de yatırıldı” dedi.

Küçük: Ben kimsenin beyni değilim
PKK lideri Abdullah Öcalan’a yanyana fotoğrafının yer aldığı iddianamede Yalçın Küçük “Ben kimsenin beyni değilim. Ancak benim görüşlerim o kadar çok yayılıyor ki ben Türkiye’nin görüşlerini değiştiriyorum. Ben bu işlere girdiğimde yani diyelim ki Kürtler üzerine tezler yazdığımda çok önceleri silahlar patlamıştı. Ben hiçbir zaman Kürtlerin Türkiye’den ayrılmasını istemedim” diyor.

Öcalan: Çiller Suikastını kabul etmedim
Öcalan’ın Ergenekon iddianamelerine giren suikast girişimleriyle ilgili yazdığı 125 sayfalık dilekçe, Ergenekon savcılarına ulaştı.

Küçük’te ele geçen ve ek delil dosyalarında yer alan günlükte “Çiller’i öldürelim” diye bir notu belirtilmişti.

Öcalan eski başbakan Tansu Çiller’in öldürülmesi için kendisine teklif yapıldığını ama kabul etmediğini öne sürdü. (EZÖ)

Yorumlar kapatıldı.