İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HYELİST – HYETERT GECESİ KUTLANDI

Hyelist mail grubunun 11. ve Hyetert internet gazetesinin 9. yıldönümleri Ataköy İspirtohane Kültür Merkezi’nde 100’ün üzerinde davetli ile kutlandı. Hyelist üyeleri dışında yayıncı Ragıp Zarakolu, psikiyatrist ve yazar Dr. Haluk Sunat gibi davetlilerin de iştirak ettikleri geceye Ermeni Patrikliği’ni temsilen Peder Drtad Uzunyan başkanlık etti. Yemek ve sonrasındaki kokteylde konuklar bolca sohbet etme imkanı bulurlarken, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Yervant Özuzun söz alarak İspirtohane Kültür Merkezi’nin Dadyan ailesi ile ilgili tarihini ve bu ailenin Osmanlı Devleti’nin gelişimine yaptığı katkıları anlattı. Daha sonra Hyelist ve Hyetert Kurucusu Murat Özkan davetlilere hitaben bir konuşma yaptı. Konuşma metninin tamamını aşağıda okuyucularımızın dikkatine sunuyoruz.

Değerli Hyelist ve Hyetert Dostları,

Hyelist e-mail grubunun 11. kuruluş yıldönümü için organize ettiğimiz resepsiyona hoş geldiniz.

Hyelist 1998 Ağustos ayında, Türkiye kökenli Ermenilerin üyesi olduğu, iletişim dili Türkçe olan, bugün itibariyle Avustralya’dan, ABD’ye yaklaşık 550 üyeli bir e-mail iletişim grubudur. Grubumuz 11 yıl önce Türkiye Ermeni Patriği Mesrob II’nin riyasetinde kurulmuştur ve Patrikhanemizi cemaatimizin merkezi olarak benimsemiştir. Geçtiğimiz yıllar boyunca büyüyüp gelişmesinde Patrik Hazretlerinin çok önemli desteği olmuştur.

Hyelist mail grubunun amaçları Türkiye Ermenilerinin hem kendi aralarında hem de Türkiye kökenli diaspora Ermenileri ile iletişim kurmalarını sağlamak, Türkiye Ermenilerinin sorunlarını tartışmak ve çözüm yolları aramaktır. Ayrıca Ermeni toplumu içerisinde düzenlenen her çeşit sanatsal veya toplumsal etkinlikler konusunda en hızlı şekilde haberleşme sağlamaktır. Grubumuz kurulduğu günden beri söz konusu etkinliklerin organizasyonunda ve duyurularının yapılmasında çok önemli bir rol oynamıştır.

Genel olarak yıllık olarak düzenlediğimiz resepsiyonlara katılan, hatta bu resepsiyonların Patrikhane çatısı altında yapılmasına izin veren Patrik Hazretlerimiz, rahatsızlığı nedeniyle geçen yıldan beri resepsiyonlarımıza katılamamaktadır. Kendisine acil şifalar diliyoruz. Patrik Vekili Aram Ateşyan Başepiskopos da bu akşam Belçika’ya gideceğinden toplantımıza katılamamıştır. Patrikliği temsilen değerli din adamımız Der Drtad Uzunyan toplantımıza katılmıştır. Kendisine teşekkür ederiz.

Grubumuzun iki kardeş kuruluşu var. Bunlardan biri Hyetert web sitesi, diğeri ise Ser Yardım Derneğidir. Hyetert 2000 yılından beri internet üzerinden yayın yapan bir sanal gazetedir. Amacı öncelikle Türkiye Ermenilerini, ikinci olarak bütün Ermenileri ilgilendiren, gazete, dergi ve sanal ortamda yayımlanan haberleri, makaleleri, yazıları derleyerek yayımlamaktır. Hyetert, yine okurlarından, izleyicilerinden ve yönetiminden gelen yazılara, sosyal ilanlara yer vermektedir. Dünyanın pek çok yerinden konuyla ilgili haberleri gönderen gönüllü muhabirlerimizin de çok önemli desteği vardır. Gazetemizde ağırlıklı olarak Türkçe yayınlar yer almakta, bununla beraber İngilizce ve Ermeniceye de yer verilmektedir. Hyetert konularla ilgili haber ve yazıların toplu olarak bulunduğu, araştırmacıların yoğun olarak kullandıkları, önemli bir kaynak durumundadır.

Ser Yardım Derneği ise, geçen yıl kurulan fakir Ermenilere yardım amaçlı çalışan bir dernektir. Dernek 15 kadar kurucu üyenin bir defalığına ödediği 1.000 lira ile faaliyete geçmiştir. Bu gün 40 kadar üyesinin aylık olarak ödediği 50 TL aidat ve diğer bağışlarla yaşamını sürdürmektedir. İtimat Bürosu derneğe yapılacak bağışları kabul etmektedir. Dernek bir yılı aşan bir süreden beri gücü yettiğince fakirlere yardım etmeye çalışmaktadır. Bu konuda Bakırköy belediyesinin çok önemli katkıları olduğunu da belirtmeliyiz. Bu güne kadar, bazı ailelere çekyat, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşya yardımı dışında, gücü oranında bazı ailelere para, erzak ve ilaç yardımları da yapılmıştır. Bu gün derneğimiz 42 aileye her ay düzenli yardım etmeye başlamıştır. Aile başına yardım aylık 100 TL civarındadır.

Hyelist mail grubu ve kardeş kuruluşları, var oldukları müddetçe inandığı prensiplerden asla ödün vermeden gönüllü faaliyetlerini siz değerli üyelerinin ve dostlarının desteğiyle sürdürecektir.

Sevgili Dostlar,

Bizi kırmayarak gecemize katılan, değerli yazar – yayıncı Ragıp Zarakolu’na, Psikiyatrist – yazar Dr. Haluk Sunat’a ayrıca teşekkür ederiz.

Yıldönümü gecemize özel olarak kurulan stantlarda, Belge yayımlarının kitaplarını %20 indirimli olarak alabilirsiniz. Kar amacı gütmeden, insan haklarını savunma amaçlı faaliyet gösteren bu yayınevine imkânlarımız ölçüsünde destek olmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Bu gecenin hazırlanmasında, çok değerli yardımlarını esirgemeyen Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen’e, başkan yardımcısı, üyemiz Yervant Özuzun’a, bize yardımcı olan bütün belediye personeline ve belediye triosuna gönülden teşekkür ederiz.

Hepinize güzel bir akşam diliyorum.

Hyelist ve Hyetert Yönetimi adına

Murat Özkan

Yorumlar kapatıldı.