İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Açılım, Tigran`ı kapsamadı

Açılım, Tigran`ı kapsamadı

Tigran sanatını halkların kardeşliğine adamıştı Medyada Neşet Ertaş ve Şivan Perwer`in Kürt açılımına destek verdiği haberleri yer alırken Aram Tigran`ın Diyarbakır`da değil Brüksel`de toprağa verilmesi haber değeri taşımadı.

75 yaşında Yunanistan`da hayata veda eden, Kürt müziğinin `mamoste`si Aram Tigran, Kürt açılımının tartışıldığı bir dönemde, vasiyetine rağmen, babasının topraklarına gömülmeyecek. Tigran`ın cenazesi, Diyarbakır`a değil, Brüksel`e gönderildi.

Başbakan Tayyip Erdoğan`ın AKP grup toplantısında Şivan Perwer ve Ehmede Xani`ye `ortak değerimiz` derken, İçişleri Bakanlığı yetkilileri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmadığı gerekçesiyle Tigran`ın Diyarbakır`daki Ermeni-Süryani mezarlığına gömülmesine izin vermedi. Tehcirden ve kıyımdan kurtulan sayılı Ermeni arasında yer alan Tigran`ın anne ve babası, memleketleri olan Batman`ın Sason ilçesinden Suriye`nin Kamışlı kentine göç ettiler. Tigran burada Kürtlerin arasında büyümüş ve Kürt müziğine gönül vermişti. Yaşamı boyunca Kürtçe, Ermenice, Türkçe, Arapça ve Yunanca türküler söyleyen Tigran`ın cenazesinin Türkiye`ye defnedilmesine izin vermeyen İçişleri Bakanlığı`nın gerekçeli kararı aileye iletildi.

Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin kararını duyan aile `Öğrendik ki, İçişleri Bakanlığı`ndan `hayır` kararı çıkmış. Bu kararın ardından Tigran`ın Diyarbakır`a gömülmesi imkansız` dediler. Kararın gerekçesi konusunda açıkça konuşmak istemeyen ancak kararı kendilerinin de `üzüntüyle` karşıladığını belirten yetkililer, şu değerlendirmede bulundu: `Yabancı bir vatandaşın Türkiye`ye gömülmesi konusunda yerleşik bir mevzuat yok. İçişleri Bakanlığı, her vaka için ayrı karar alabiliyor. Tigran konusunda da `hayır` kararı aldı. Bu kararın arkasında da muhtemelen `provakasyon olur, bölücü-yıkıcı girişim olur` endişesi yatıyor. Son karar mercii İçişleri Bakanlığı olduğundan yapılabilecek birşey yok.` Tigran`ın eşi de `Tigran`ın atalarının toprağına gömülmesine izin vermediler` diyerek tepkisini dile getirdi.

Hükümet konuyla ilgili bir açıklama yapmadı, ancak, Tigran`ın vasiyetinin yerine getirilmeme gerekçesi olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması gösteriliyor. Ancak, 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Nakşibendilerin İskenderpaşa Dergahı Şeyhi Mahmut Esad Coşan`ın 102 yaşında ölen babası Halil Necati Coşan Süleymaniye Camisi haziresine gömülmüştü. Üstelik söz konusu karar Danıştay`ın Nakşibendi tarikatına mensup olduğu bilinen Yusuf Bozkurt Özal`ın Süleymaniye Camisi haziresine (külliye, cami ve tekke gibi dini mekanların önündeki mezarlık) defnine ilişkin daha önceki Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesine rağmen yapılmıştı.

Başbakan Erdoğan`ın AKP grubunda yaptığı konuşmada `Kardeşlik Manifestosu`nda `Gönül Dağı` ve `Halepçe` isimli eserlerini örnek verdiği Neşet Ertaş ve Şivan Perwer, Kürt sorununun çözümü için yapılan demokratik açılıma destek vermişti.

Ozanlar, bu topraklarda artık kardeşliğin dilinin hakim olması gerektiğini belirterek `asırların imbiğinden süzülmüş gelmiş kardeşlik türkülerine toplumun bütün kesimleri eşlik etmeli. Mutluluğa uzanan bu yolda herkes elini taşın altına koymalı` demişti.

Yorumlar kapatıldı.