İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uy­gar­lık açı­lı­mı­nın başkenti: Bü­yü­ka­da

Uy­gar­lık açı­lı­mı­nın başkenti: Bü­yü­ka­da 

17 Ağustos 2009 Pazartesi, 00:23 POLİTİKA
‘İlk kez demokratik katılımla istekler sıralanırken’ Başbakan’a sunulan raporda, ruhban okulu, azınlık mülkleri hatta atların bakımı ile ilgili talepler dile getirildi

HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Sadece Kürt sorunu konusunda değil birçok alanda demokratik açılım çalışmalarına hız veren AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün de azınlık temsilcileriyle biraraya geldi. “Büyükada’dan uygarlık açılımı” olarak yorumlanan toplantıda azınlık hukukçusu avukat Kezban Hatemi ile Adalar Vakfı temsilcilerinin hazırladığı ve Başbakan Erdoğan’a azınlıkların sorunlarını içeren 15 sayfalık bir rapor sunuldu.

İLK KEZ DEMOKRATİK TALEPLER SUNULDU

Raporun içeriğini Star’a değerlendiren Kezban Hatemi, raporda Ruhban Okulu’nun açılmasından azınlıklara ait mülklerin korunması için yasal düzenlemeler yapılmasına hatta atların bakımına kadar birçok soruna yer verildiğini söyledi. Başbakan’ın taleplerini can kulağıyla dinlediğini söyleyen Hatemi “Ada, büyük bir kültür mirası. İlk kez demokratik katılımla taleplerimizi sunduk. Başbakan da taleplerimizin yerine getirilmesi için hızla çalışmaları başlatacağını söyledi’’ dedi.

ADALARA TEK ÇİVİ DAHİ ÇAKILMASIN

Ada sakinlerinin de katıldığı toplantıda, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması ve Büyükada Rum Yetimhanesi’nin korunması talepler arasında ilk sırada yer aldı. Ada halkının mülkiyet haklarına geniş yer verilen raporda, ‘’SİT alanı olan adalara bundan sonra tek bir çivi çakılmasını istemiyoruz’’ denildi.

MAZBUTAYA ALMA (EL KOYMA) KALKSIN

Raporda dikkat çeken bir başka talep de Gayrimüslimlerin çeşitli mallarının mazbutaya almasının (el koyma-zapt etme) engellenmesi. Raporda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün vesayetinin kaldırılması ve bu malların azınlıkların eline verilmesi gerektiği belirtildi.

Başbakan Erdoğan’ın özellikle ilgilendiği ve büyük önem verdiğini söylediği raporda, ada için sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı birçok projenin hayata geçirilmesi için devletin desteğiyle AB’den fon alımının kolaylaştırılması istendi.

ATLAR İÇİN BARINAK HAZIRLANSIN

Adadaki hayvanların bakımı için yeterli barınakların ve imkanlarında sağlanmasının istendiği raporda, adaya ulaşımın daha rahat hale getirilmesi talep edildi. Raporda ‘’Adanın en önemli ulaşım aracı olan faytonları taşıyan atların bakımı ihmal edilmemeli. Kışın hayvanların çoğu aç kalıyor ve barınacak yerleri olmuyor’’ denildi.

Sorunların çözümü için çalışmaları başlatacağız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Edibe Sözen, demokratik açılımların sadece Kürt sorunu ile sınırlı olmayacağını, birçok alanda açılımlar gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. ‘’Daha önce Alevi çalıştayı oldu ve çalışmaları devam ediyor” diyen Sözen “Azınlıklara yönelik çalışmalar bize sunulacak ve bizler de sorunların çözümü yönünde çalışmalar başlatacağız” dedi. Büyükada’daki toplantıda dini liderler ile AK Parti’nin 1. bölge milletvekillerinin de hazır olduğunu hatırlatan Edibe SÖzen “ Bir takım sorunları biliyoruz. Bunların tamamı toplanacak ve üzerinde çalışacağız. Bunların tamamlanmasıyla ilgili bir süre belirleyemeyiz, süreç içerisinde gerçekleşritilecek. Çok yönlü meseleler olduğundan çözümü de sürece bağlı gelişecektir’’ diye konuştu.

Bartholomeos: Bizler için büyük bir gün

Başbakan Erdoğan’ın Büyükada ziyareti, Fener Patrikhanesi ve Atina’da memnuniyetle karşılandı. Patrik Bartholomeos, ziyaret için “Rumlar ve vakıflarımız adına büyük bir gün” ifadesini kullandı. Büyükada buluşmasıyla ilgili Atina Haber Ajansı’na konuşan Patrik Bartholomeos, Başbakan Erdoğan’a teşekkür ederek vakıfları ilk kez bir Türk başbakanının ziyaret ettiğini söyledi. “Bu ziyaretler, Başbakan’ın İstanbul’daki Rumlar’ın sorunlarıyla bizzat ilgilendiğini gösteriyor” diyen Bartholomeos, görüşmeden büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Yorumlar kapatıldı.