İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni mezalimi romanlaştı

Ermeni mezalimi romanlaştı

16/08/2009 15:21 Türkiye
Atatürk Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi M. Talât Uzunyaylalı, Erzurum ve çevre illerde yaşanan Ermeni mezalimini romanlaştırdı.

Talât Uzunyaylalı’nın Ermeni ve Türk yazarların eserlerinden de yararlanarak kaleme aldığı ‘Paylaşılamayan Topraklar’ isimli roman, Babıali Kültür Yayıncılığı’ndan çıktı.

341 sayfadan oluşan romanda, esaret altındaki Erzurum halkına yardım getiren ve Erzurum’da kalarak Taşnak Ermenileri tarafından katledilen Genceli Seyidov ile arkadaşlarının öyküsü anlatılıyor.

Eserde Ermenilerin milli kahramanlarından Antranik Çelebiyan’ın biyografik öyküsü ‘Antranik Paşa’ kitabı, Ermenistan’ın ilk Başbakanı Ovanes Kaçaznuni’nin ‘Taşnak Partisinin yapacağı bir şey yok/1923 Paris Konferansı Rapor’ adlı kitabının yanı sıra ‘Ermeni Komitelerinin A’mal ve Harekatı İhtilaliyesi/İlan-ı Meşruiyetten Evvel ve Sonrası’ adlı çalışmalar ile Ermeni kaynaklardan da alıntı yapılmış.

Romanın Türk-Azerbaycan kardeşliğinin öyküsünü de içerdiğini belirten Talât Uzunyaylalı, eseri ile ilgili şunları söylüyor: “1916 Şubat ayından başlıyor. Rus ordusunun Erzurum’u işgal etmesiyle birlikte bu bölgeden tehcir yoluyla gitmiş silahlı Taşnak Ermenileri de Ruslar ile birlikte Erzurum’a geliyorlar. Romanda, buraya gelen Ermenilerden onların milli kahramanı olan Antrenik Paşa ciddi bir karakter olarak yer alıyor. Onlarla birlikte hareket eden işleri güçleri masum insanları öldürmek olan Taşnaklar da var. Türk kahramanların içerisinde ise subaylar, Erzurum ahalisinden insanlar var. Roman bu tarihi karakterler üzerinden Ermeni mezalimini anlatan bir çalışmadır. Osmanlıyı Avrupa topraklarından atmak isteyen fikre tekabül eden Şark meselesi, 19. yüzyılda peş peşe patlak veren meselelerle Osmanlıyı iyice yıprattı. Ermeniler 93. Harbinden sonraki ilk isyanlarını 20 Haziran 1890 yılında Erzurum’da başlatıp Anadolu’nun her tarafına yaydılar. Romanımda onların kaynakları ve bizim kaynaklarımızla Ermeni mezalimi ele almaktadır.”

Yorumlar kapatıldı.