İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sembol isim Artin Penik  Yalçın Bayer

Sembol isim Artin Penik
Yalçın Bayer
Hürriyet

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12281677.asp?yazarid=42&gid=61

İŞTE bu; etnik kökeni ne olursa olsun bir Türk’ten daha Türk olduğunu hayatı pahasına gösterebilen ‘Sembol’ kişilerden biri de; 28 yıl önce bugün (15 Ağustos) kaybettiğimiz Artin Penik’tir. Ermeni kökenli vatandaşımız 1982’de ASALA’nın Esenboğa’da 8 kişinin ölümüne neden olan terör eylemine tüm dünyanın dikkatini çekebilmek için; Taksim’deki Atatürk Anıtı altında kendisini yakmıştı. Verdiği yaşam mücadelesini 5. gününde kaybeden Penik kendisiyle yapılan röportajda bakın ne demiş: “ASALA terörü, emperyalistlerin oyunudur. Emperyalistlerin gayesi Ermenileri rahatsız etmek ve Türkiye’yi bir harbe sokmak, dünya kamuoyunun önünde Türkiye’yi kötülemektir. Batılılar bu terbiyesizlere gereken cezayı zamanında vermiş olsalardı; bunlar bu hale gelemezdi. Aslında ben, Fransız Konsolosluğu önünde intihar edecektim. Ancak kararı mı bir saniyede değiştirdim ve çok sevdiğim Atatürk’ün huzurunda ve Atatürk uğrunda intihar edebilmek için Atatürk Anıtı önüne geldim. Biz millet olarak kardeşçe yaşıyoruz. Vatanım ve milletim uğruna bu eylemi gözümü kırpmadan yüz bin defa yine yaparım.”

ASALA’ya yazdığı mektupta ise isyanını “Patrikhane ve Türkiye’deki bütün Ermeniler namına sizi protesto edip kendimi yakıyorum. Size sesleniyorum ASALA canileri: Masum insanları arkadan kahpece öldürmekle bu işler hallolmaz. Fakat siz kahpece, günahsız insanları öldürmeye devam ederseniz, size yeminle söylüyorum kökünüz kazınacak. Sizi bir Ermeni olarak asla kabul etmiyorum, lanetliyorum. Zamanı gelirse Türk Ulusu sizin cezanızı verecek” diye dile getirmiş.

Kendisini rahmetle andığımız Artin Penik 1980’lerde başımıza musallat olan ASALA terör örgütüne yönelik eylemi ile bugünkü Türkiye’ye ve emperyalistlere de mesaj vermektedir.

‘Açılım’, ‘Özerklik’, ‘Federasyon’, ‘İki milletli devlet yapısı’, ‘Anayasal güvence’ gibi kavramlarla sonu olmayan tartışmalar değil midir?

Yorumlar kapatıldı.