İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ben Vahan Altıparmak

Vahan Altıparmak

1965 yılında Kumkapı’da doğdum. Evimiz Rum kiliseinin arka kapısına bakardı, hani şu freni patlayan arabaların Ermeni terzinin dükanından içeri girdiği yokuş. Ana okulu ve birinci sınıfı Surp Mesropyan’da okudum, şimdi kapanmış galiba. 1972 yılında Bakırköy’e taşındık ve Dadyan Orta Okulu mezunuyum. Okuldan sonar baba mesleği kuyumculuğa başladım ve askere gidene kadarda Kapalıçarşı Çuhacihan’da mıhlayıcı olarak çalıştım. Askerlik yıllarım anemin doğduğu yer olan Toka’ta ve daha sonar Kars Kağızman’da geçti. Askerliğimi bitirdikten sonar arkadaşım Hıraç Arslanyan ile Ermeniliğin tarihi yerlerini gezdim. Bu gezide gördüğüm yerler beni çok etkiledi. Bu geziden sonra yanı askerliğimin bitiminden 5 ay sonar 1986 yılının aralık ayında Kanada’nin Toronto şehrine yerleştim. 10 sene Toronto’da yaşadıkdan sonra, Amerika’nin New York şehrine geçdim. New York’a geldikden 5 sene sonra tanışdığım bir kişi vasıtasıyla Avusturalya’ya yerleştim. 1999 senesinde beri Melbourn’de yaşıyorum. Karım Elizabeth (Taşdelen) Altıparmak Ankara doğumlu Avusturalya’ya geldikden kısa bir süre sonra tanışdık ve evlendik 5 yaşında bir oğlum var ismi Artem.

Yazmaya 8 sene önce başladım internet sayesinde oldu bu başlangıç ve ömür boyu devam edeceğe benziyor. İngilizce bir kitap hazırlıyorum konusu ünlü Ermeniler’in biyografileri belki imkan bulursam Türkçe de yazacağım. Bu kitaptan bazı yazıları Agos, Hay-tert, Armenian life ve Toronto, Fransa Amerika’da bulunan bazı sitelere yolluyorum. Bu yazıları araştırdığım vakit Ermeni toplumunun ne kadar başarılı olduğunu gördüm. Yaşadığım ve gördüğüm her ülkede de bu başarıya tanık oldum.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan Ermeniler hakkında araştırmalar çok başarılı ve yeterli olduğunu düşünüyorom. Fakat o zorlu günlerde yurt dışına çıkan Ermenilere hakkında araştırmalar yetersiz. Özelikle 18-19. yüzyılar arasında Anadolu’yu terk eder Ermeniler hakkında elimde bulunan bilgiler çok az ve dokümante edilmemiş bilgiler, bunları araştırmak ve bulmak bu kişilerin başarılarını ortaya çıkarıp ilerki nesilere dokümante etmek tek arzum. 

V.A.

Yorumlar kapatıldı.