İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevgili Okuyucular, Tatsız bir konuyu kapatırken

Sevgili Okuyucular,

Sizleri tekrar bu sıkıcı konuyla meşgul edeceğim için özür dilerim ama artık bir kapanış gerekiyor.

Duyduk ki, Nor Zartonk denen grup, bizim bulunmadığımız başka gruplarda saldırılarını sürdürüyormuş. Doğrusu yakışır, bence şimdi de gazeteleri kanalıyla Birgün, Evrensel, Taraf ve Bianet’e ulaşsınlar hiç olmazsa onları görürüz. Kişilik böyle durumlarda daha kolay ortaya çıkar. Ahlaki bir tutum saldırılarını nerede yaparsa yapsın muhatabına göndermeyi gerektirir. Makyavelizmi ilke edinen kişilerin bunu anlaması beklenemez. Son zamanlarda öyle olaylar oluyor ki, bunların bazı ağabeylerini izlediğini düşünmeden edemiyorum. Birisi çıkıp, tabi onlar dürüst oynamazsa biz de dürüst oynamaz hile yaparız diyor, hem de bunu ahlaki olmak adına söylüyor. Bak sen işe iki eksi bir artı edecek. Çünkü efendim yasal olmak yetmez, toplum vicdanına da uygun olmak gerekirmiş. Tabi toplum vicdanı da arkadaşlarımız gibi düşünenlerin vicdanı oluyor.

Kimseye tuzak sorular sormam, soranları da sevmem. Bu yüzden açık net sorular soracağım kendilerine. İster sitelerine yazsınlar isterlerse gruplarında tartışsınlar: Kamu oyunun artık bunları bilmeye hakkı var:

Önce şu açıklık ve şeffaflıktan başlayalım:
1.-Nor Zartonk grubunun kurucuları, üyeleri ve yöneticileri kimlerdir. Bu kadar iddialı bir grup neden üyelerinin, yöneticilerinin ismini açıklamaz. Neden bu gizlilik?
2.- Bizce maniple edildiği açık anket madem bilimsel o zaman şunları lütfen açıklayın:
a) Bu ankete hangi bilim adamları katılmıştır?
b) Türkiye Ermenileri homojen bir grup değildir. Örnekleme hangi ölçülere göre yapılmıştır. Bu konuda neredeyse hiçbir ciddi araştırma yokken örnekler hangi bilimsel ölçülüre göre seçilmiştir. Birkaç yıl önce bizim bu konudaki küçük bir çalışmamızda PR uzmanı bir arkadaşımızla örneklemenin ne kadar zor olduğunu görmüş, araştırmacılara öneride bulunamamıştık.
c) Ankete katılanların sayısı, oturdukları semtleri, doğum yerleri, yaşları ve eğitimleri açık
mıdır?
d) Anketörler kimlerdir? Nasıl seçilmişlerdir, nasıl bir eğitimden geçirilmişlerdir?
e) Sonuçları kimler değerlendirmiştir?
3.- Grubun temel amacı nedir? Halktan yana olmak vb popülist sözlerin bir anlamı yoktur. Grubun bir ideolojisi var mıdır? Şu çok değerli ilkeleri nelerdir?
4.- Grubun Türkiye Ermeni cemaatinin patrikliğine, kilisesine ve din adamlarına karşı açık tavrı nedir? Burada bir inanç tartışması söz konusu değil. Benim kendisini ateist olarak tanımlayan ama patrikliğe, kiliseye ve din adamlarına çok saygılı tanıdıklarım da var.

Gelelim Özgürlüğe:
1.- Sizin reklamlarınızı ve çoğu popülist yazılarınızı yayımlamadığı için suçladığınız kimselerin yazılarını grubunuza ve sitenize koyuyor musunuz? Tanıtımınızda “Nor Zartonk herkesin fikrini açıkça beyan edebileceği katılımcı, özgürlükçü bir platformdur” deniyor. O halde bizim gönderdiğimiz ya da yayımladığımız örneğin Aret Çiçekeker Hyelist’e yazdığı ve ahlakı gereği sizlere de gönderdiği cevap neden sitede çıkmadı…? Yine benim verdiğim cevapları özgürlük anlayışınız gereği sitenizde yayımlamak yerine neden bulunmadığımız gruplarda saldırıyı yeğlemek gibi size yakışır bir tavra girdiniz? Bu mu özgürlük anlayışı?
2.- Tanıtımlarında “Nor Zartonk kendi fikirleri ile uyuşan her oluşum ile işbirliği içine girebilir, projeler geliştirebilir; Nor Zartonk herkesin fikrini açıkça beyan edebileceği katılımcı, özgürlükçü bir platformdur” deniyor. Bu sözün karşıtından bu grubun kendi fikirleriyle uyuşmayan oluşumlarla işbirliği yapmayacağı belirtiliyor. O halde tamamen karşı olduğunuz Hyelist grup neden bu grupla işbirliği yapsın. Neden sizin reklam organınız olsun? 

Etkinlikler ve fikir üretmek konusu:
1.- Grubun, Cemaatin hangi sorunuyla ilgili tutarlı önerileri ve çözümleri vardır?
2.- Grubun işbirliği yaptığı gazeteci, yazar çizer vb. ile yaptığı toplantılar, açık oturumlar vb. soluk alsalar haftalık gazete ile birlikte yandaş solcu gazetelerde yayımlanmaktadır. Bu toplantılar ile ilgili hangi sonuç belgeleri yayımlanmış ve cemaate ne gibi yararlar sağlamıştır? Amaç toplantı yapmak, panel yapak, açık oturum yapmak olamaz ya da olmamalıdır.

Bizim her yaptığımız ortadadır. Alçakça öldürülen bir kişinin arkasına sığınarak, bulunmadığımız ortamlarda yapılan saldırılara rağmen hiçbir yazımızı geri çekmedik. Heyetert herkese açıktır her yazımız orada görülebilir. Makyavelizm’den, İlk çağdan Everensel beyannameye insan haklarına kadar, bilgisayar acemiliği dönemlerimde yazdığım yazılar bile hatalarıyla yayımdadır. Son olarak Nor Marmara Türkçe eklerinde yayımlanan Cumhuriyet tarihinde patrikler ve Önemli olaylar Hyetert’de yayımdadır. Yakında da Nor Marmara’da biter bitmez Patrik Seçimleri konulu yazı da Hyetert’de yerini alacaktır.

Bu sorulara cevap veriler mi vermezler mi bilmem. Ancak hem Hyetert okuyucularının hem de yazdıkları grubun üyelerinin bu soruların cevaplarını bilmeye hakları olduğunu düşünüyorum. Açık konuşmak gerekirse benim açımdan hiçbir önemi yok. Bu güne kadar yaptıkları, yazdıkları, gelecekte yapacaklarının belgesidir.
Sevgiler.
Murat Bebiroğlu

PS
Bir arkadaşım Hyedar grubun Nor Zartonk’un bütün yazı ve reklamlarını yayımladığını hatırlattı. Bu konuda da küçük bir açıklama yapayım. Hyelist grup yönetiminin doğrudan organik bağı olan kuruluşlar Hyetert ve belli bir ölçüde Ser Yardım Derneği’dir. Hyedar Ermenice yazışmak isteyenler için, Hyelist ve Hyetert yönetiminde olmayan bir arkadaşımız tarafından bizim de desteğimizle kurulmuştur. Doğal olarak Hyedar yönetiminin değer yargılarına karışmaya hakkımız yoktur. Grup yönetimine bir fikri empoze etmeye ve kendimize benzetmeye kalkışmak bir yöntem olamaz. Ben grup üyesi değilim.
MB

Yorumlar kapatıldı.