İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ekselansları Sayın Tayyip Erdoğan

ALBATROS
RAGIP ZARAKOLU
Ekselansları Sayın Tayyip Erdoğan
Yorgo Andreadis, Abdi İpekçi Türk Yunan Barış ve Dostluk Ödülü almış Karadeniz kökenli bir Yunan yazarı.
Keçilerin otladığı kayalıklar için Tansu Çiller döneminde Türkiye ile Yunanistan’ın savaş eşiğine girdiği 1996 yılı başlarında, ilki düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı’nın onur konuğu olmayı kabul etmiş ve barış mesajları vermişti.
O yıl ünlü Yunan yazarı Samarakis de İzmir’e davetli idi, ama çevresi ‘gitme, tehlikeli, seni linç ederler’ deyince gelmeye cesaret edememişti. Ardreadis’i Karadenizli hemşehrileri çok sevdi. Defalarca davete icabet edip, Trabzon’a gitti. Kitaplarını imzaladı. Kitapları birkaç baskı yaptı. 

Derken ne olduysa oldu, Karadeniz’de odaklanan “çete” onu boy hedefi seçti.
Rahmi Koç ve Patrik Berthalemeus’u Trabzon’a sokmamakla övünen bir jandarma generali, onu boy hedefi gösteren bir konferans verdi. Milliyetçi eğilimli bir Karadeniz gazetesinde hakkında yazı çıkardılar. Sonra Yeni Şafak’ta yazı çıkarttılar. Sonra muhabir özür dileyip, kandırıldığını söyledi.
Haber “servis” edilmişti. Ve Andreadis bu iftiralara yanıt vermek, söz konusu gazetecilerle konuşmak için 1998 Aralık’ında İstanbul’a geldi. Ve o günlerde Rum ve Türk Karadenizliler, Açık Radyo’nun düzenlediği bir toplantıda birlikte kemençe çalıp horon tepeceklerdi. Bu konser militer baskı ile iptal edildi.
Öyle ya, jandarma duruma el koymuştu. Andreadis ise havaalanında ülkeye sokulmayıp, sabahleyin geri postalandı. Andreadis’in içimi acıtan mektubuna köşemde yer veriyorum. Belki insaflı bir danışmanın gözüne takılır da Başbakan’a iletir.

Ekselansları
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı
Sayın Tayyip Erdoğan
Selanik 25-05-09

Ekselansları Sayın Başbakan;
Onlarca yıllık ihtilaf ve inkardan sonra, geçmişte Türkiye devletinin kendi farklı Azınlıklarına doğru davranmadığını ortaya koyan tarihsel hakikati dile getiren ilk kişi olduğunuz için sizi şahsen temin ederim ki, Yunan halkının çoğunluğu sözlerinize katılmakta ve cesaretini takdir etmektedir. Ben de size çok teşekkür ediyor, tebriklerimi iletiyorum!
Ancak size hatırlatmak isterim ki, Türk devletinin güvenlik teşkilatlarının haksız kararıyla suçlandığımdan, 05-12-1998 tarihinden beri Türkiye’ye girişimin yasak olduğunu 24-06-2004 tarihli şahsi bir mektupla tarafınıza iletmiştim. Bu kararın gerekçesinde üç büyük X harfi yazılıdır.
1998 Kasım’ında üç gazetenin (YENİ ŞAFAK, Turkish Daily News, KARADENİZ) baş sayfalarında, hakkımda fazladan ne yazılmış olursa olsun, bunlar hastalıklı kafaların gerçek uydurmalarıdır ve sizin bu hakikatin farkında olmanız gerekir. Buna rağmen, önde gelen 192 yazar, akademisyen, gazeteci, aktör, ressam ve şair, kamuoyuna bu konuda bir açıklama yapmıştı.
Yazarlar Derneği Başkanı Sayın Çetin Öner, size bir mektupla yukarıdaki olayı hatırlatmıştı.
Size yukarıda sözünü etmiş olduğum mektubuma, Başbakanlıktan iki cevap aldım. İlki, bana durumumu ilgili makamlarla görüşüp cevap vereceğinizi bildiren Sayın Mehmet Bican imzasını taşıyordu. Gene aynı kişinin imzasını taşıyan ikinci mektup, benim durumumun aşırı gizlilik içerdiğini ve sizin durumu milli savunma bakanıyla görüşeceğinizi bildiriyordu.
Bugüne kadar hiçbir cevap alamadığımdan ve bana karşı gerçek bir suçlama yöneltilmediğinden, ama bu suçlamaların sadece istihbarat teşkilatlarınızın kurgusu olduğundan, sizden dileğim, en azından şu anda başında bulunduğunuz devletin yanlış uygulamalarını düzeltmek için daha kaç on yıl geçeceğini bana bildirebilirsiniz. Ama lütfen, benim 73 yaşında olduğumu ve bana karşı yapılan adaletsizliğin giderilmesi için daha birkaç on yıl bekleyecek zamanımın kalmadığını hesaba katın.
İçten dostlukla!
George Andreadis
Ekselansları Sayın Başbakan;
Eğer gerçekten de Türk devletinin güvenlik teşkilatlarının bu adaletsiz, yersiz ve kabul edilemez kararını düzeltemeyecek durumdaysanız ve Türkiye’ye girişimin yasaklanmasındaki ısrarınız sürüyorsa, o zaman lütfen son arzumun yerine getirilmesine ve ecelim geldiğinde, 90 kuşaktır atalarımın ebedi istirahatgahlarında yattıkları Trabzon’a gömülmeme izin verin. Eğer bu bile sizin için imkansızsa, o zaman Allah’ın her şeye gücü yeter!
Alacağınız her kararı sonsuz saygıyla karşılayacağım.
George Andreadis

Yorumlar kapatıldı.