İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİLER YOKSA TÜRK MÜ? Yalan, Yanlış Bilgiler

ERMENİLER YOKSA TÜRK MÜ?
Yalan Yanlış Bilgiler

Değerli Okuyucular,

Güneş Gazetesinde Rıza Zelyut, https://web.archive.org/web/*/http://www.hyetert.com/haber3.asp?Id=31651&DilId=1 adresinde okuyabileceğiniz yazısında, eski MHP milletvekili “Prof. Dr. Abdurrahman Küçük’ün ‘ERMENİ KİLİSESİ VE TÜRKLER’ isimli kitabı ortalığı karıştıracak gibi gözüküyor” diyor. Kitabın Ermenilerin Türk olduğu iddiası nedeniyle çok ses getireceğini söylüyor. Kitabı görmedim ama yazıya göre, kitaptaki bilgiler devenin nerem doğru ki demesine benziyor, bir tek doğru söz yok. Profesörü kutlamak lazım, cehlin bu denlisi ancak tahsil ile mümkündür.

Önce hemen söyleyelim bu hezeyanlar, yeni ve ilk değil. Ermenilerin, Türklerin Hıristiyan kolu olduğunu söyleyen ve resmi çevrelerce desteklenen sözüm ona yazar, tarihçi bir Ermeni bunu yıllardır söylüyor. İtiraf etmek gerekir ki, bizim çukur yazarımız bile bu kadar yanlış yapmamıştı. Türkler ve Ermenilerin aslında aynı millet olduğu ve bu nedenle barış içinde yaşamaları gerektiği iddiası, aslında hiç şüphesiz bilinçaltında bulunan farklı milletlerin bir arada barış içinde yaşayamayacağı şeklindeki ilkel zihniyeti dışa vuruyor ve aslında sorunların gerçek nedenlerine de ışık tutuyor.

Profesör şöyle diyor: “Ermenistan coğrafyasına Hıristiyanlığı getiren kişi olan Gregor (Kirkor) ise Horasanlı Anak Bey’in oğludur. Adı Suren olan bu kişi, Kayseri’de Hıristiyan olmuş ve Kirkor /Gregoir (Gregor) unvanını almıştır. Kişinin Hıristiyan yaptığı topluluklar Türk, Hayg, Pers, Grek, Gürcü gibi etnik yapılardan oluşuyordu.”

Neresini düzeltelim? Resmi teze göre Türklerin Anadolu’ya gelmesi 1071 yılı. Profesöre göre bu kişi 770 yıl önce hem de bütün İran’ı, Doğu Anadolu’yu aşarak geliyor ve Hıristiyan olmakla kalmıyor, birçok milleti de Hıristiyan yapıyor. Üstelik neredeyse hepsi de Apostolik yani M.S.1.yüzyılda Hıristiyan olan kiliseler. Yazar bununla da kalmıyor, kimi araştırmacılarca Aziz Gregor’un aslında Türklerdeki Dede Korkut olduğunun belirtildiğini, sanki mantıklı bir bilgiymişçesine ortaya atıyor. Doğrusu buna yanlış demek bile çok hafif kalır. Bırakın kişiliklerin birbirleriyle ilgisizliğini, Türkçe Kaynaklara göre, Türklerin en eski epik destanı sayılabilecek ve 15. Yüzyılda yazıya alınan Dede Korkut hikayelerinin yazarının 9-10-12 yüzyılda yaşadığı tahmin ediliyor. Profesörümüz burada da çok değil 7-8 yüzyıllık bir hesap hatası yapıyor. Din uzmanı olduğu söylenen profesörün Apostolik kilise kavramını da bilmediği anlaşılıyor. Ermeniler, Aziz Gregor tarafından değil, biz Ermenilerin Aziz Tatiyos ve Parteğemeos dediğimiz iki havari aracılığıyla takriben M.S.60-70 yıllarında Hıristiyan olmuşlardır. Bu nedenle de kadim Ermeni Kilisesi Apostolik yani İsa Mesih’in havarileri tarafından kurulmuş bir kilisedir. Aziz Krikor Lusavoriç ya da Gregor ise 301 yılında Ermeni devletinin Hıristiyanlığı kabul etmesini sağlayan kilisemizin azizlerinden biridir. Bu nedenle de Ermeni Devleti, Hıristiyanlığı ilk kabul eden devlet olmuştur. Kadim Ermeni Apostolik kilise mensuplarına Gregoryan denmesi ise bir galat-ı meşhurdur. Yani meşhur olmuş bir yanlıştır. Ne Ermeni Kilisesi tarihinde ne de Hıristiyanlık tarihinde böyle bir söz vardır.

Sayın Profesör öncelikle tarihleri o kadar karıştırmış ki içinden çıkmak mümkün değil. Hem de hata birkaç yıl değil, birkaç yüzyıllık. Bunlar yetmezmiş gibi İlahiyat Profesörü olan bu kişi Apostolik kilisenin ne olduğunu bilmiyor. Ermenilerin,Gürcülerin,Greklerin ne zaman Hıristiyan oldukları konusunda bilgileri tamamen yanlış. Bilmeyip, bilmediğini de bilmeyenlere Osmanlı cehl-i mürekkep diyor. Biz de onlara katılalım.
Sevgiler.
Murat Bebiroğlu

Yorumlar kapatıldı.