İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni vakıflarını sevindiren karar!

Ermeni vakıflarını sevindiren karar! ÖZEL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu kararı, Ermeni vakıflarına zil takıp oynattı

23 Aralık 2008 Salı 16:15

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, iki Ermeni vakfının 2002 ve 2003 yıllarında Türkiye aleyhine açtığı davada insan hakları ihlalinde bulunulduğu görüşüne varması, Türkiye’deki azınlık vakıflarını sevindirdi.

AKP’nin çıkardığı yeni Vakıflar Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından gayrimenkul envanteri çıkarmaya başlayan Türkiye’deki Ermeni vakıfları, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden talep ettikleri birbirinden değerli taşınmazları mülkiyetlerine geçirebilecek. Vakıfların hak iddia ettiği taşınmazların hemen hepsi devletin tapu kayıtlarında özel şahıslar, tüzel kişilikler ya da Maliye Hazinesi üzerinde görünüyor.

Selda Öztürk Kay

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Mektebi Ve Mezarlığı Vakfı ile Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na ilişkin AİHM kararının ardından Türkiye aleyhine dava açmaya hazırlanan Ermeni vakıfları, devletin tapu kayıtlarında şahıslara, tüzel kişiliklere ya da Hazine’ye ait görünen taşınmazları mülkiyetlerine geçirmek için harekete geçti.
Ermeni vakıflarından bazılarının, İstanbul’da hak iddia ettiği gayrimenkullerden bazıları ve tapu kayıtlarındaki son durumları şunlar:
Kınalıada Surp Kırkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı’na ait Üsküdar ve Kınalıada’da bulunan gayrimenkullerin bazıları vakıf adına kayıtlı ancak kilisenin mülkiyet iddiasında bulunduğu bazı değerli gayrimenkuller ise devletin resmi tapu kayıtlarına göre hiç kimseye ait görünmüyor. Bunlar arasında ev, arsa, bahçeli apartman, hamam ve dükkanlar da bulunuyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden hak iddia edecek bir diğer azınlık vakfı ise Kadıköy Surp Takavor Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı olacak. Vakfın İstanbul Kadıköy’deki Ermeni mezarlığı Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunuyor. Aynı yerdeki kilise ile Beyoğlu’ndaki bir dükkanın tapu kayıtlarında ise vakfın adı yer almıyor. 

Üsküdar Surp Haç Ermeni Kilisesi ve Mektebi ve Mezarlığı Vakfı’nın Eminönü ve Üsküdar’da hak iddia ettiği gayrimenkullerin sayısı 18. Bu gayrimenkullerden Üsküdar İcadiye’deki kargir okul ve arsa Cevri Usta Vakfı ve Surp Lorosoviç Vakfı adına, Üsküdar Altunizade’deki mezarlık Ermeni cemaati ve İstanbul Belediyesi adına, Üsküdar İcadiye’deki ahşap ev de Ermeni Vakfı adına kayıtlı görünüyor. Vakfın hak iddia ettiği meyhane, dükkan, han odası, apartman ve arsaların tapu kayıtlarında ise vakıf ibaresi yer almıyor. Üsküdar Surp Haç Ermeni Kilisesi ve Mektebi ve Mezarlığı Vakfı’nın Üsküdar Selamiali’de mülkiyet hakkı iddia ettiği gayrimenkullerin sayısı ise 30’un üzerinde. Bu gayrimenkullerden bazıları Hazine, bir kısmı da Vakıflar Genel Müdürlüğü ile şahıslar üzerine kayıtlı görünüyor.
Üsküdar Surp Garabet Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı’nın bu bölgede hak iddia ettiği gayrimenkullerden yalnızca 18 adedi vakıf malı olarak görünüyor. Vakıf, Üsküdar ve Eminönü’nde 43 adet taşınmazın vakıf malı olduğunu ileri sürerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden bu gayrimenkullerin mülkiyetinin vakıf adına tescil edilmesini talep ediyor. Söz konusu gayrimenkuller arasında değeri trilyonlarca lirayı bulan ev, dükkan, arsa ve işyerleri mevcut. Tapu kayıtlarında vakfın hak iddia ettiği gayrimenkullerin mülkiyet bilgileri ile ilgili olarak “yeterli bilgi ve belge ibraz edilemediğinden tescilinin reddine” ifadesi dikkat çekiyor. 

Kartal Surp Nişan Ermeni Kilisesi Vakfı, Kadıköy Surp Levon Ermeni Kilisesi Vakfı, Büyükada Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi Vakfı, Kuzguncuk Surp Kirkor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı ve Beykoz Surp Nikagos Ermeni Kilisesi Vakfı üzerinde iki adet kilise ve iki adet dükkan görünüyor. Ancak bu beş Ermeni Vakfı, kamu tüzel kişilikleri ile özel hukuk kişilerine ait olduğu anlaşılan ve “Yeterli bilgi ve belge olmadığı için tescil talebi reddedilen” gayrimenkullerin de kendi mülkiyetlerine geçirilmesi talebinde bulunuyor. 

Balat Surp Hrestegabet Ermeni Kilisesi ve Mektebi Vakfı, bugüne kadar 25 gayrimenkul için Türk yargısına mülkiyet davası açtı. Ancak vakfın hak iddia ettiği gayrimenkullerin yalnızca 5 adedi, vakıf malı olarak tapu kayıtlarında tescil edildi. Vakfın, mülkiyetini talep ettiği gayrimenkullerin 21 tanesinin kamu tüzel kişileri, şahıslar ve Hazine’ye ait olduğu ortaya çıktı. Yenikapı Yedikule Surp Pırgıç Ermeni Hastanesi Vakfı’nın talep ettiği, aralarında değerli işyerleri, arsalar, tarla ve arazilerin de bulunduğu 31 adet taşınmazın da yine kamu tüzel kişilikleri, şahıslar ve Hazine adına kayıtlı olması nedeniyle tescili yapılmadı.
Kumkapı Meryemana Ermeni Kilisesi Mektebi ve Vakfı ise tamamı Eminönü’nde bulunan 40’ı aşkın değerli taşınmaz üzerinde hak iddia ediyor. Bugüne kadar Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve Türk yargısına pek çok kez başvuran vakıf temsilcileri, özel şahıslar ya da tüzel kişilikler üzerine kayıtlı bu taşınmazların kendi mülkiyetine geçirilmesini talep etti ancak belge ve bilgi eksikliğinden dolayı davaların tamamı yargıdan döndü. Eyüp Surp Astvazazin Ermeni Kilisesi Arakelyan Mektebi ve Mezarlığı Vakfı da benzer yöntemlerle gayrimenkul edinmeye çalıştı.

Yorumlar kapatıldı.