İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın ‘en önemli’ davası

Ermenistan’ın ‘en önemli’ davası

Dış politikada, Azerbaycan ve Türkiye’yle ilişkilerini geliştirmek konusunda önemli hamleler yapan Ermenistan’da iktidarla muhalefeti karşı karşıya getiren dava bugün başlıyor.

Protesto gösterileri kanlı bir şekilde bastırıldı

Aralarında eski dışişleri bakanı Alexander Arzoumanian ve üç eski milletvekilinin bulunduğu yedi kişi, darbe yapmaya çalışmak suçlamasıyla, gözlemcilerin, Ermenistan’ın kısa bağımsızlık tarihininin en önemli siyasi davası olarak gördüğü davada mahkeme karşısına çıkacak.

Arzumanian ve diğer kişiler, Mart ayında düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerin ardından tutuklanmışlardı.

50 bin kişilik, gece gündüz süren bu gösterilerde, seçimi kaybeden Levon Ter Petrosyan yanlıları, hile yapmakla suçladıkları Serj Serkisyan’ın istifasını istiyorlardı.

Sonuçta gösteriler dağıtıldı, oyların yaklaşık yüzde 53’ünü alarak Cumhurbaşkanı seçilen Sarkisyan yola devam etti.

Ancak, muhalefet siyaset sahnesinden çekilmedi. Ermenistan’daki davayı ve iç çekişmelerin ülkenin dış politikadaki tutumuna etkisini BBC Rusça bölümünden Ermenistan uzmanı Mark Gregory BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

“Türkiye’yle olan ilişkiler Ermenistan toplumunun gündemine her geçen gün daha çok yerleşiyor”

——————————————————————————–

BBC Türkçe: Bu dava neden önemli?

MARK GREGORY: Çünkü, yargılananlar muhalefetin 7 önemli üyesi ve dava, açık bir şekilde siyasi dava olarak görülmesi anlamında bir ilk ya da çok az davadan biri. Ermenistan, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının ardından, hapishanelerinde siyasi mahkum olmayan bir ülke olarak bilinirdi. En azından uzun süre bu böyleydi.

BBC Türkçe: Peki bu siyasi muhalifler, tam olarak neyle suçlanıyor?

MARK GREGORY: Bu kişiler, bir darbe planlamak ve organize etmekle suçlanıyor. Söz konusu darbenin de, geçtiğimiz Mart ayının ilk günü için düşünüldüğü iddia ediliyor. Durum özetle şöyle: Şubat ayının 19’unda Cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı ve seçimi görev başında bulunan Başbakan Serj Serkisyan kazandı.

İkinci gelen ise Ermenistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter Petrosyan oldu. Petrosyan ve onu destekleyenler, seçimin galibini, hile yapmakla suçlayıp, uzun bir miting düzenlediler.

Mart ayının ilk günü bu gösteri dağıtıldı. Ardından, gösteride şiddet olayları yaşandı ve polis göstericilere ateş açtı. Sonuçta 10 kişiyi öldü ve 200’den fazla insan yaralandı.

Olağanüstü hal ilan edildi ve 100’den fazla insan gözaltına alındı. Avrupa ülkeleri anında tepki göstererek gözaltına alınanların serbest bırakılmalarını istedi. Çoğu serbest bırakıldı ancak bu 7 kişi hala tutuklu.

İç siyasi gerginlik ve dış politika

BBC Türkçe: Ermenistan iç siyasette böyle ciddi sorunlarla karşı karşıyayken, bir yandan da dış politikada, özellikle Azerbaycan ve Türkiye ile olan ilişkiler konusunda önemli hamleler yapıyor, önemli ilişkiler içine giriyor.

Sizce içerde sorunlarla karşı karşıya olan hükümet, böylesine önemli dış politika meselelerinde yeterince güçlü ve kararlı davranabilecek mi?

MARK GREGORY: Evet, bu sorunun çok önemli olduğu çok açık. Karabağ meselesinin Ermenistan toplumunda çok ciddi tartışılmadığnı söyleyebilirim.

Toplum bu sorunun çözümünü iktidara bırakmış durumda. Ancak, Türkiye’yle olan ilişkiler Ermenistan toplumunun gündemine her geçen gün daha çok yerleşiyor.

Bu gelişmenin kendisi de mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın hamleleri sayesinde mümkün olabildi.

Dolayısıyla, Sarkisyan toplumun gözünde, dış politika hamleleri konusunda oldukça meşru bir pozisyona sahip. Ancak iç siyasi hamlelerinde ciddi sorunlarla karşı karşıya.
Bunun da en önemli kısmı, siyasi nedenlerle tutuklanan insanlar.

Yorumlar kapatıldı.