İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM, Ermeni vakıflarını haklı buldu

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Mektebi Ve Mezarlığı Vakfı 2003 yılında, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ise 2002 yılında Türkiye aleyhine yaptıkları şikayet başvurularında, Osmanlı döneminde kurulan vakıflara ait bazı taşınmaz mallara devletin haksız yere el koyduğunu iddia etmişlerdi.

AİHM, vakıfların açtığı davalarla ilgili olarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı.

Karar gereği Türkiye’nin, Samatya Ermeni vakfına ait olduğu belirtilen taşınmazları üç ay içinde ya geri vermesi gerekecek ya da 600 bin avro maddi tazminat ödeyecek.

Yine karar gereği Türkiye’nin Yedikule Ermeni vakfına ise 275 bin avro ödemesi kararlaştırıldı.

AİHM, vakıfların, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6 ve ayırımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinden yapılan şikayetleri ise incelemeye gerek görmedi.

Türkiye, isterse bugünkü karara itiraz edip, davanın temyiz niteliğindeki büyük dairede görülmesini isteme hakkına sahip.

AİHM, Ermeni hastanesi vakfının daha önce yaptığı yaptığı başka bir başvuruyla ilgili olarak 2007 yılında aldığı kararda, tarafların “dostane çözüme” gittiğini açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.