İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk Okulları Görenleri Şaşırtıyor

“Türk okulları Türkiye’nin gülen yüzünü Kuzey Irak’a taşımış.”

Bu sözler K. Irak izlenimlerini Samanyolu Haber’e değerlendiren akademisyen ve gazetecilere ait. Son günlerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Irak’ın kuzeyinde temaslarda bulunan bazı akademisyen ve gazeteciler, ziyaret ettikleri Türk okullarında gördükleri tablo karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Kürdü, Arabı, Türkmeni, Sünnisi, Şiiisi ve Hristiyanı hepsi bir arada. Irak’ta etnik ayrımcılığın ve kavganın gündemden düşmediği bir ortamda aynı okullarda aynı sıraları paylaşıyorlar. Hepsi de Türk okullarının çatısı altında barış ve kardeşlik içinde bir arada eğitim görüyorlar.

Irak’lı öğrenciler en modern imkanların kullanıldığı Türk okullarında eğitimlerini alıyor, Türk, Kürt ve Arap kültürünü ortak motifleri olarak yaşıyorlar. Arap ve Kürt halkoyunlarının yanı sıra Türkiye’nin herhangi bir yöresine ait halk oyununu da aynı güzellikte

Türkiye’nin PKK’ya yönelik sınır ötesi operasyonun gündemde olduğu bu günlerde Türkiye kamuoyunun merak ettiği Kuzey Irak’ta bir takım temaslarda bulunan bir grup Türk akademisyen ve gazeteci, bölgede 1994’ten beri faaliyet gösteren Türk okullarını ziyaret etti. Erbil’deki Işık Kolejini gezen heyeti, Minik öğrenciler Türkçe, Arapça, Kürtçe ve İngilizce dillerinde karşıladılar.

Öğrencilerin eğitim gördüğü sınıflarla modern laboratuarları gezen gazeteci ve akademisyenler, gördükleri manzara karşısında çok etkilendi. Heyeti en çok etkileyen ise, Ülkenin bulunduğu şartlar içinde farklı din ve etnik yapılardaki öğrencilerin kardeşçe bir arada eğitim görmesi.

FERHAT KENTEL/BİLGİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ

“İnsanlar burada tam böyle bir iletişim kurarak, kardeşlik kurarak, insanları tanıyorlar. Bir yandan ülkenin kendine has özellikleriyle gelişen bir dinamiği var. Bir de okulların dinamiği var bu okulların dinamiğiyle birleşiyor. Ve orada yaratılan ciddi bir şey var. Yani çok iyi bir ruh hali var. Bölgeye dair ulus devletin, sınırlı milliyetçiliğin ötesinde çok daha evrensel bir mesaj dolaşıyor sanki buralarda. Bu da sadece bizim için değil herkes için hayırlı olabilecek bir şey galiba.”

Star Gazetesi köşe yazarı Mustafa Akyol da Kuzey Irak’ta gördüğü tabloyu, “Türk Okulları buraya Türkiye’nin gülen yüzünü taşımışlar” sözleriyle özetledi.

MUSTAFA AKYOL/STAR GAZETESİ KÖŞE YAZARI

“Buradaki havadan çok memnun oldum, burada Kürt-Türk Arap, bütün etnik unsurlar arasında bir kardeşlik havası var aslında. Ve gördüğüm kadarıyla buradaki Türk okullarının bunda büyük katkısı olmuş. Türkiye’nin gerçekten gülen yüzünü bu okullar buraya taşımışlar. Çünkü bu okullarda öğretilen mesaj da, hem çok iyi bir eğitim veriliyor. Bunun yanında dostluk, kardeşlik, insan sevgisi, komşuluk gibi kavramlar var. Bu Irak’ın tam da ihtiyacı olan mesaj. Bu okullar bunu vermiş Türkiye’yi sevdirmiş. Türkiye’nin yumuşak gücünü buraya taşımış”.

Irak gibi bir bölgede bu dönemde eğitim hizmeti vermenin önemine dikkat çeken Yeni Şafak Gazetesi yazarı Akif Emre ise, Türk okullarının bölgede bir tutkal vazifesi, bir birleştirici unsur görevi yaptığına dikkat çekti.

AKİF EMRE/YENİ ŞAFAK GAZETESİ

“Bu kadar karmaşık bir bölgede hizmet vermek bir eğitim faaliyeti sürdürmek önemli. Üstelik etnik ayrışmanın kardeş kavgasına dönüşme ihtimali olduğu bir bölgede, bölgenin kadim halklarını, çocuklarını, kardeşliklerini sürdürebilecekleri, onu hatırlatabilecekleri ve onun üzerine yeni bir huzur ortamı sağlayacakları eğitim şeyi imkanı tanıması çok önemli. Özellikle de bu kritik bölgede önemli bir işlev görüyor diye düşünüyorum.”


https://fgulen.com/tr/turk-basininda-fethullah-gulen/fethullah-gulen-hakkinda-haberler/fethullah-gulen-hakkinda-2007-haberleri/14577-Samanyolu-Haber-Turk-Okullari-Gorenleri-Sasirtiyor

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın