İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK HAZRETLERİ YEDİKULE’DEYDİ


Patrik Hazretleri vaaz ederken

Patrik II. Mesrob Hazretleri, 5 Mart 2007, Pazartesi öğleden önce, Surp Pırgiç Hastanesi’nde Başhekim Dr. Ardaş Akdağ’ın denetiminde sağlık kontrolünden geçtikten sonra, Hastanenin Surp Pırgiç Şapeli’ndeki Arevakal ayinine riyaset etti. İnananların tamamen doldurmuş olduğu şapelde, ilahileri Kıd. Peder Krikor Damadyan yönetimindeki bir grup okuyucu okudu. Ayrıca, Rahip Yeğişe Uçkunyan, Rahip Tatul Anuşyan ve Rahip Zadig Babigyan da ayine katıldılar. Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve diğer yöneticiler ayinde hazır bulundular.

VAAZ

Patrik Hazretleri, bu günkü vaazını da Aziz Krikor Lusavoriç’in hayatına ayırmıştı.

Üçüncü yüzyılın ilk çeyreğinde, hem Pers İmparatorluğu’nda, hem de Ermeni Krallığı’nda Bartev (Pertev) Ailesi’nin Pers ve Ermeni kolları hüküm sürüyordu. Ermeni Krallığı’nın tahtında II. Büyük Khosrov (Hüsrev; 222-250) hüküm sürüyordu. Pers İmparatorluğu tahtında ise V. Ardavan (215-226) hüküm sürmekteydi.

Pers İmparatoru Ardavan, özellikle ordu tarafından sevilmiyordu. Sasanyan (Sasanî) hanedanlığından Ardaşir, 225 yılında iki yıl süren bir isyan sonunda, Ardavan’ı devirdi. Ardavan öldürülünce, Ardaşir imparatorluk tahtına çıktı. Bartevyan (Pertev) ve Bahlavyan (Pehlevî) hanedanlıklarına ait soylular da yeni imparatoru tanıdılarsa da, daha ilk günden itibaren Ermeni Kralı II. Büyük Khosrov, yeni Pers İmparatoru Ardaşir’le anlaşamadı.

Ardaşir bir süre sonra ölür ve imparatorluk tahtına oğlu I. Şabuh (Sebuh; 242-272) çıkar. I. Şabuh, Ermeni Kralı II. Büyük Khosrov’a suikast düzenlemesi için Anak Bartev adlı bir soyluyu gönderir. Anak Bartev, Pers İmparatoru’ndan zulüm gördüğünü iddia ederek uzaktan akrabası olan II. Büyük Khosrov’un sarayına gider ve büyük onurlarla kabul edilir. Anak Bartev’e ve eşi Vokuhi’ye Ermeni Krallığı’nın başkenti olan Vağarşabad’da özel bir villa tahsis edilir.

Bartev Anak’la eşi Vokuhi’nin Vağarşabad’da bir erkek çocukları dünyaya gelir, adını Suren koyarlar. Soylu aile, çocuğa bakması için aslen Kayserili olan ve Burdar adlı bir Pers’le evli olan Sofia adlı Hristiyan Rum bir kadını dadı olarak işe alırlar.

Anak Bartev, Vağarşabad’da tam yedi yıl yaşadıktan sonra, bir gün, kardeşiyle birlikte Kral II. Büyük Khosrov’la ava çıktı. Bir ara kralla tek başlarına kalmayı başaran iki kardeş, Kralı hançerle katlettiler.

Can çekişen Kral II. Büyük Khosrov’un emriyle, Anak Bartev’in soyundan olan herkes saray muhafızları tarafından kılıçtan geçirildiler. Bu katliamdan da sadece Anak Bartev’in, dadısı Sofia tarafından Kayseri’ye kaçırılan oğlu Suren kurtulabildi.

Kayseri’de Suren Hristiyanlar tarafından vaftiz edilerek Krikor (Artun; uyanık) adını aldı ve Hristiyan eğitmenlerin eline teslim edildi. Diğer yandan, Kayseri’deki Ermeni cemaati ile de sık sık görüşebiliyor ve böylece Ermenice’yi öğreniyordu. Krikor’un eğitiminde önemli rol üstlenenlerden biri de 232 yılında Kayseri Episkoposu olan Pirmilianos idi. Böylece, Krikor hem Rumca, hem de Ermenice’ye vakıf olarak büyüdü.

II. Büyük Khosrov’un katlinden sonra Ermeni Krallığı’nda tam bir kargaşa hakim oldu. Pers İmparatoru Şabuh, Ermeni Krallığı’na saldırarak, II. Büyük Khosrov’un soyuna ait herkesi kılıçtan geçirtti. O kıyımdan, Kral II. Büyük Şabuh’un iki evladı kurtulabildi. Veliaht Prensi Drtad ile Prenses Khosrovitukhd. Ermeni soylularından Ardavazt Mamigonyan, Veliaht Prensi Drtad’ı Roma İmparatorluğu sınırlarına kaçırdı. Böylece Kayseri, aynı zamanda Veliaht Prensi’nin sığındığı şehir oldu. Drtad’ın götürüldüğü ikinci şehir ise İzmit oldu. Veliaht Prensi’nin kızkardeşi Prenses Khosrovitukhd ise Oda Amaduni adlı soylu tarafından Kemah’ın Ani kalesine kaçırılarak orada güven içinde büyüdü.

Böylece Kayseri-Kapadokya, ileride Ermeni Kilisesi’nin kuruculuğunu yapacak olan Aziz Krikor Lusavoriç’in bir Hristiyan olarak eğitildiği kent oldu.

Patrik Hazretleri, bir tarih dersini andıran konuşmasının sonunda ise, bugünkü çocuklarımızın eğitiminin önemine değinerek, “Dilimizi ve dinimizi yeni kuşaklara aktarmanın yolu iyi bir eğitimden geçer. Bir sonraki patriğimizin seçimini kimler, nasıl ve hangi şartlarda yapacaklar? Atalarımızdan gelen manevî mirası yeni kuşaklara nasıl aktarabileceğiz? Gerçek eğitim, her şeyden önce aileden başlar. Bu açıdan çocuklarımıza ve gençlerimize örnek olmamız, cemaatimizin geleceği açısından da önemlidir” dedi.

“Surp Asdvadz Hayr anısgizpn” ve “Der Voğormya” ilahilerinden sonra, Rahip Zadig Babigyan’ın okuduğu şifa duaları, Patrik Hazretlerinin okuduğu Son Takdis Duası ile ayin sona erdi.

Patrik Hazretleri, hastaneden ayrılmadan, Marmara Gazetesi başyazarı Rober Haddeciyan’ın hastaneye kaldırılmış olan eşini de ziyaret ederek, kendisine “geçmiş olsun” dedi.

Yorumlar kapatıldı.