İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Muhbirin emniyetle ilişiği kesildi”

 

30 Ocak, 2007 22:48:00 (TSİ) 

Gazeteci Hrant Dink suikastında, Emniyetin muhbiri Erhan Tuncel’in suikastı bir yıl önce haber verdiği iddiasına bir yenisi eklendi. Hayal’in Dink’i öldüreceğini bildirdikten sonra, Erhan Tuncel’in Emniyet ile ilişiğinin kesildiği ortaya çıktı.

Trabzon’da incelemelerde bulunan İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı çalışmalarda Emniyet’in muhbiri Erhan Tuncel’in “Dink öldürülecek” ihbarında bulunduktan bir süre sonra görevden ayrıldığı belirlendi.

İddialara göre, Tuncel muhbirlikten ayrıldıktan sonra Yasin Hayal’e yönelik takip de sona erdi.

Trabzon Emniyeti’nin, kontrolünden çıkan Hayal ve arkadaşları konusunda İstihbarat Daire Başkanlığı’na bilgi verdiği ancak bu bilginin İstanbul Emniyeti ile paylaşılmadığı öne sürüldü.

Emniyet kaynakları, Tuncel’in ilişiği kesildikten sonra Hayal ve arkadaşlarından sağlıklı bilgi akışı olmayacağından, prosedür gereği hedef konumundaki Hrant Dink’in fiziki olarak korunması gerektiğini belirttiler.

Ancak İstihbarat Daire Başkanlığı’nın Tuncel’in ilişiğinin kesilmesini onaylamasına rağmen, İstanbul Emniyeti’ne bilgi vermediği öne sürüldü.

Tuncel’in, cinayeti Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne ihbar etmesinin ardından Trabzon Emniyet Müdürlüğü resmi yazıyla İstihbarat Daire Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nü uyardı. Hayal’in Dink’i öldüreceği bildirildi.

Ancak tam bu sırada Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek İstihbarat Daire Başkanlığı’na atandı. Bu değişikliğin ardından da Tuncel’in ilişiği kesildi. Bir süre sonra da Hrant Dink’e yönelik suikast gerçekleştirildi.

Dink silahlı saldırı kurbanı

Agos gazetesinin Ermeni asıllı Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak’ta İstanbul Şişli’deki Halaskargazi caddesinde bulunan gazete binasının girişinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Vücuduna üç kurşun isabet eden Dink, olay yerinde can verdi. 17 yaşındaki katil zanlısı Ogün Samast, 20 Ocak’ta Samsun Otogarı’nda yakalandı.

Cinayete Türkiye’nin her kesiminden tepki yağdı. Binlerce kişi İstanbul Taksim Meydanı’nda düzenledikleri yürüyüşte cinayeti protesto etti.

23 Ocak Salı günü gerçekleşen cenaze töreninde Hrant Dink’i onbinlerce kişi son yolculuğuna uğurladı. Törende Şişli’den Yenikapı’ya kadar, toplam sekiz kilometrelik sessiz yürüyüş gerçekleştirildi. Dink’in naaşı Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda defnedildi.

Yorumlar kapatıldı.